Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Απάντησε η Ελλάδα στην Τουρκική πρόκληση στον ΟΗΕ για την ΑΟΖ

Με επιστολή που επέδωσε η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Αικατερίνη Μπούρα, προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι-Μουν, η Αθήνα απαντά στις αστήριχτες, αβάσιμες και καταχρηστικές καταγγελίες που περιέχει επιστολή την οποία απέστειλε η Τουρκία στις 28 Απριλίου σχετικά με τα δικαιώματα χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την επιστολή αυτή η Τουρκία προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιστολή έχει ημερομηνία 23 Μαΐου και διανεμήθηκε προχθές ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε αυτή τονίζεται ότι οι τουρκικές καταγγελίες αγνοούν εντελώς τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, όπως η Ελλάδα, στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του 32° 16` 18’’ μεσημβρινού.

«Τέτοιοι ισχυρισμοί ξεπερνούν κατά πολύ τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, με την άρνηση του δικαιώματος των ελληνικών νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», γράφει η κ. Μπούρα.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα «ipso facto και ab initio» (από το γεγονός καθ’ αυτό και εξαρχής) και δικαιοδοσία στην παραπάνω περιοχή, βάσει των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που συνήφθη το 1982, του εθιμικού διεθνούς δικαίου και της εθνικής της νομοθεσίας.

Επισημαίνεται ότι η θέση αυτή έχει εγγραφεί πολλές φορές στα Ηνωμένα Έθνη (ρηματικές διακοινώσεις της 24ης Φεβρουαρίου 2005, της 8ης Μαΐου 2012, της 20ής Φεβρουαρίου 2013) και έχει επίσης κοινοποιηθεί σε διμερές επίπεδο προς την Τουρκία (ρηματική διακοίνωση αριθμός 187 /ΑΣ 2207 με ημερομηνία 24 Ιουλ 2009, Αριθμ. 187/ΑΣ 2648 με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2011, Αριθμ. 187/1066 της 30ης Απριλίου 2012 και αριθμ. 156.3/1675 της 12ης Ιουλίου 2012).

«Επιπλέον, αναφέρει η επιστολή, ο τουρκικός ισχυρισμός που αναφέρεται στις συμφωνίες οριοθέτησης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος είναι εντελώς παραπλανητικός και αυθαίρετος, δεδομένου ότι αποσκοπεί στο να παρεμβαίνει στα δικαιώματα της Ελλάδα να πραγματοποιεί συμφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών της με τρίτες χώρες, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς να προκαταλαμβάνει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Σταθερή πολιτική στην Ελλάδα αποτελεί η επίλυση κάθε εκκρεμούς ζητήματος με τους γείτονές της, με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Με βάση τα ανωτέρω, καταλήγει η επιστολή, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις που περιέχονται στην προαναφερθείσα επιστολή, όπως επίσης εκφράζεται στην τουρκική ρηματική διακοίνωση της 12ης Μαρτίου του 2013 και καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία όλων των χωρών στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.



Πηγές: koutipandoras  enikos  militaire

Διαβάστε επίσης:


Η Τουρκία αμφισβητεί στον ΟΗΕ τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου