Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και τη Ρωσία βάζει την Ελλάδα και πάλι στο περιθώριο

Δεν κράτησε πολύ η ισχυροποίηση της Ελλάδας εξαιτίας των κακών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Ρωσία. Ακόμη και ο Ερντογάν κατάλαβε πως είναι πολλά τα λεφτά για να πουλάει μούρη στον Πούτιν, ενώ ο Νετανιάχου ψάχνοντας αγοραστή για το φυσικό αέριο, τον βρήκε στον Ερντογάν.

Η Ελλάδα βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο περιθώριο των εξελίξεων, εξαιτίας της μη άμεσης υλοποίησης των συμφωνιών και των σχεδίων που έχει. Αν δεν περάσουν 30 ή 40 χρόνια ωρίμανσης ενός σχεδίου στην Ελλάδα, αυτό δεν υλοποιείται. Συνήθως όμως δεν υλοποιείται καθόλου (αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη)… Δεν μπορεί όμως το Ισραήλ και η Ρωσία να περιμένουν πότε θα δεήσει η Ελλάδα να δράσει.

Έτσι με ανησυχία παρακολουθούμε τις 3 τελευταίες ημέρες να επέρχεται η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ. Ένα Ισραήλ που θα πληρώσει αποζημίωση για τα θύματα του Μαβί Μαρμαρά και ως αντάλλαγμα θα πάρει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την αγορά της Τουρκίας, είτε μέσω της Κύπρου, είτε μέσω της ΑΟΖ της Κύπρου.

Το Ισραήλ ήθελε να πουλήσει το φυσικό αέριο των κοιτασμάτων Λεβιάθαν και Ταμάρ. Οι Έλληνες πολιτικοί επιθυμούσαν την εξαγωγή του μέσω Κύπρου και από εκεί με υποθαλάσσιο αγωγό προς την Ελλάδα. Όμως, δεν κινήθηκαν όσο γρήγορα έπρεπε. Δεν εξασφάλισαν την άμεση κατασκευή του αγωγού και δεν πούλησαν το Ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη.

Το Ισραήλ που αναζητά αγοραστή του φυσικού του αερίου, είδε στην Τουρκία αυτό που δεν έβλεπε στην Ελλάδα: χρήματα και αμεσότητα! Η Τουρκία καιγόταν για το Ισραηλινό αέριο, που θα την βοηθούσε να μην εξαρτάται από το μονοπώλιο του Ρωσικού αερίου.

Έτσι, οι δύο χώρες κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμφώνησαν ότι:

- Τερματίζονται οι Τουρκικές αγωγές εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών.
- Συνεχίζεται ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας.
- Το Ισραήλ θα επιτρέψει στην Τουρκία να εμπλακεί σε ανθρωπιστικά σχέδια στη Γάζα στον τομέα της αφαλάτωσης και του ηλεκτρισμού, αλλά σε ευθυγράμμιση με τα θέματα ασφαλείας του Ισραήλ.
- Η Τουρκία δεσμεύεται να αποτρέψει οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα εναντίον του Ισραήλ.
- Η Τουρκία θα βοηθήσει το Ισραήλ να μπει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ειδικά στο ΝΑΤΟ.
- Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να πείσει τη Χαμάς να δώσει πληροφορίες για τους αγνοούμενους και απαχθέντες Ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες.
- Το Ισραήλ θα πληρώσει τις αποζημιώσεις προς τα θύματα του Μαβί Μαρμαρά.

Όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας, ο Ερντογάν ζήτησε εγγράφως συγγνώμη από τον Πούτιν για την κατάρριψη του Ρωσικού Su-24. Επίσης συμφωνήθηκε η Τουρκία να αποζημιώσει την οικογένεια του νεκρού Ρώσου πιλότου, αλλά και την Ρωσική αεροπορία για την απώλεια του αεροσκάφους. Επίσης, αναμένεται να δικαστεί ο κατ’ ομολογία δολοφόνος του Ρώσου πιλότου.

Η συμφωνία του Πούτιν θεωρείται σχεδόν δεδομένη, καθώς η Ρωσία έχει υπογράψει τεράστιες οικονομικές συμφωνίες με την Τουρκία, όπως την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream από την Gazprom, αλλά και ενός πυρηνικού εργοστασίου. Ταυτόχρονα, η Τουρκία βλέποντας τα ξενοδοχεία της άδεια από Ρώσους τουρίστες, έπρεπε πάση θυσία να τα γεμίσει. Έτσι, ανάγκα και οι Σουλτάνοι πείθονται να ζητήσουν συγγνώμη…

Τι σημαίνουν όμως αυτά για την Ελλάδα και την Κύπρο;

Αν κρίνουμε από τα λεγόμενα του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, πως «προϋπόθεση είναι η σύνδεση του κοιτάσματος Λεβιάθαν με αγωγό της Τουρκίας, να γίνει μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που εξυπακούει επίλυση του Κυπριακού», τότε ή βρισκόμαστε πολύ κοντά στη λύση του Κυπριακού, ή τα χρήματα θα είναι τόσο πολλά που… κάποτε θα λυθεί κι αυτό…

Η Ελλάδα πάντως βρίσκεται κα πάλι στη γωνία, καθώς αν το Κυπριακό και το Ισραηλινό φυσικό αέριο περάσουν με αγωγό στην Τουρκία, τότε στην καλύτερη περίπτωση, το φυσικό αέριο των χωρών αυτών θα περάσει προς την Ευρώπη μέσω κάποιου υφιστάμενου ή υπό κατασκευή αγωγού από την Θράκη. Άρα, η Τουρκία είναι και πάλι ο ρυθμιστής…

Απομένει μόνο η Αίγυπτος, η οποία δεν έχει ακόμη αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Αν όμως υλοποιηθούν τα σχέδια για αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία, τότε θεωρείστε δεδομένη και την εξομάλυνση των Τουρκο-Αιγυπτιακών σχέσεων, καθώς η Αίγυπτος θα θελήσει να πουλήσει το φυσικό της αέριο μέσω υπάρχοντος αγωγού και δεν θα θελήσει να ξοδέψει χρήματα για κατασκευή νέου προς την Ελλάδα.

Γιατί όμως έγινα αυτά;

Όπως είπαμε και προηγουμένως, η Ελλάδα διακρίνεται για την αναποφασιστικότητά της. Συζητάει για χρόνια ένα project και δεν το υλοποιεί. Δεν το υλοποιεί, καθώς οι κυβερνόντες δεν γνωρίζουν από μπίζνες, καθώς οι περισσότεροι (διαχρονικά) είναι ανεπάγγελτοι.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει και τα διάφορα κωλύματα και τις αγκυλώσεις των νόμων της ΕΕ, που καθυστερούν τα έργα. Σιγά μην περιμένει την Ελλάδα και την ΕΕ, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ρωσία. Οι χώρες αυτές είναι ανεξάρτητες και διοικούνται από ηγέτες που εμπράκτως κάνουν το καλύτερο για τους πολίτες τους.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας διανύουν μια χρυσή περίοδο, επειδή οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ βλέπει πως η Ρωσία μπορεί να κάνει τον «διαιτητή» στις σχέσεις του με το Ιράν και τη Συρία. Επομένως, για ποιο λόγο να μην διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ρωσία;

Από την πλευρά μας ως Ελλάδα, αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε.
Η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει άμεσα το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, πως το συμφέρον τους είναι να δημιουργήσουν έναν υποθαλάσσιο αγωγό προς την Ελλάδα και μετά προς την Ευρώπη.
Η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να ανακηρύξει την ΑΟΖ της και να ξεκινήσει την επόμενη ημέρα έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, μοιράζοντας την ΑΟΖ με διακρατικές συμφωνίες σε Αμερικανικές, Ρωσικές, Κινεζικές και Ευρωπαϊκές εταιρείες.
Μόνο με άμεσα έργα θα πεισθούν οι φιλικές γειτονικές μας χώρες πως μπορούν να κάνουν μπίζνες με την Ελλάδα.

Αν δεν αναλάβουν την χώρα άνθρωποι ικανοί να κλείσουν και να υλοποιήσουν επικερδείς συμφωνίες με τους γείτονές μας, άνθρωποι που θα πουν στους τοκογλύφους «ως εδώ», προκοπή δεν θα δούμε.
Η προκοπή σίγουρα δεν θα έρθει από τους ανεπάγγελτους πολιτικούς της Βουλής ή τους απογόνους τους που θέλουν να κυβερνήσουν.
Αυτή τη στιγμή αναπνέουμε με το καλαμάκι. 

Το καλαμάκι όμως σύντομα θα βουλώσει…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου