Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας στο Τέξας και την Καλιφόρνια;

Η απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναζωπύρωσε την προσπάθεια του Τέξας και της Καλιφόρνια για έξοδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η ιδέα δεν είναι καινούρια, αλλά ήρθε ξανά στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Russia Today, οι υποστηρικτές του Εθνικού Κινήματος του Τέξας είναι αισιόδοξοι πως οι Τεξανοί θα ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας της πολιτείας τους στις εκλογές του 2018. Ο νέος κυβερνήτης της πολιτείας Greg Abbott θα κληθεί να απαντήσει στην αίτηση για δημοψήφισμα και Texit.

Ο Daniel Miller, Πρόεδρος του Εθνικού Κινήματος του Τέξας, ανοίγει την πόρτα για το Texit, καθώς πιστεύει πως ήρθε η ώρα για σοβαρές συζητήσει για την ανεξαρτησία της πολιτείας από τις ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του και η όλη καμπάνια προωθείται μέσω της ιστοσελίδας thetnm.org και έχει ήδη 261.231 υποστηρικτές.

Ο Miller ζητάει ανεξαρτησία από τις δυσκίνητες και γραφειοκρατικές ομοσπονδιακές ΗΠΑ.

Το κίνημα δεν πρόλαβε να περιλάβει το ερώτημα για ανεξαρτησία στις εκλογές του 2016, αλλά πιστεύεται πως θα συμπεριληφθεί στις εκλογές του 2018.

Η πολιτεία του Τέξας ήταν η 28η που συμμετείχε στις ΗΠΑ, ενώ ήταν ανεξάρτητη από το 1836 ως το 1845. Σήμερα η οικονομία του Τέξας είναι της τάξης του 1,6 τρισεκατομμυρίου δολαρίων (σ.σ. κυρίως από το πετρέλαιο). Εάν ανεξαρτητοποιηθεί, το Τέξας θα βρεθεί στις 10 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.

Το Τέξας δεν είναι το μόνο που επιθυμεί ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ. Η Καλιφόρνια έχει εκφράσει κατά περιόδους τις σκέψεις της για ανεξαρτητοποίηση από τις ΗΠΑ.

Ο Louis Marinelli, Πρόεδρος του κινήματος απόσχισης της Καλιφόρνια δήλωσε στο πρακτορείο Reuters:
«Πρόθεσή μας είναι να μιμηθούμε την διαδικασία (σ.σ. του Brexit) εδώ στην Καλιφόρνια, διεξάγοντας ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, ώστε να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό και να ψηφίσουμε υπέρ της αποχώρησης ή της παραμονής στην Αμερικανική Ένωση».


Η προσπάθεια για ανεξαρτησία της Καλιφόρνια υποστηρίζεται μέσω της ιστοσελίδας yescalifornia.org που έχει σαν στόχο δημοψήφισμα το 2020.
 
Πολύ πριν υπάρξουν σκέψεις για Brexit, μία έρευνα του 2014 από το Reuters/Ipsos έδειξε ότι το 23,9% των Αμερικανών είναι ανοιχτοί στην ιδέα της αποχώρησης της πολιτείας τους από την Αμερικανική Ένωση (ΗΠΑ).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου