Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Ο νέος εχθρός του ΝΑΤΟ;

Το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι Αμερικανοί, αναλώνονται στο πως θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη Ρωσία. Μεταφέρουν στρατεύματα στα σύνορα Ευρωπαϊκών κρατών με τη Ρωσία, ώστε να αναγκάσουν τη Ρωσία να μεταφέρει και αυτή στρατεύματα και στη συνέχεια την κατηγορούν πως κάνει επιθετικές κινήσεις. Αλλά δεν είναι η Ρωσία ο νέος εχθρός.

Η νέος εχθρός του ΝΑΤΟ, ακούει στο όνομα Ταγίπ Ερντογάν. Είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, που διακατέχεται από μεγαλομανία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να αναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, βασιζόμενος στο Ισλάμ και στην υπεροπλία.

Μπορεί σύμφωνα με το foreign policy πολλοί διπλωμάτες του State Department στις ΗΠΑ να υπέγραψαν έγγραφο που προτρέπει τον πρόεδρο Ομπάμα να επιτεθεί στον Άσαντ και στους Ρώσους στην Συρία, όμως ο σύμβουλος ασφαλείας του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ  Dick Cheney, o John Hannah, σε άλλο άρθρο στο foreign policy, χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν επικίνδυνο άτομο και αναρωτιέται πως αντιμετωπίζει κανείς ένα τέτοιο άτομο;

Ο John Hanna έγραψε:  «ο Ερντογάν είναι επικίνδυνο άτομο πρώτα απ’ όλα για τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την ίδια την Τουρκία», ενώ σε άλλο σημείο γράφει «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα . Η Τουρκία κατρακυλάει σιγά-σιγά, αλλά αναπότρεπτα στο  γκρεμό. Οι ενδείξεις είναι δυσάρεστες. Αυταρχισμός, τρομοκρατία, εμφύλιος , διεφθαρμένο κράτος, διαμελισμός είναι τα ορατά σενάρια».

Ο John Hanna τονίζει ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποτιμήθηκε και αποπέμφθηκε χωρίς να φταίει σε τίποτα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός και Πρωθυπουργός,  εργάστηκε σαν σκλάβος για να ικανοποιήσει το 90% των σχεδίων του Προέδρου!

Ο John Hanna επικρίνει δριμύτατα την πρόθεση του Ερντογάν να ελέγξει τη δικαιοσύνη, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς φορείς. Επίσης, καυτηριάζει τις προσπάθειές του να υποδαυλίσει τις συγκρούσεις με το ΡΚΚ στα επίπεδα που ήταν το 1990.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ερντογάν ενισχύει το Ισλαμικό Κράτος και όλες τις Σουνιτικές τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ ο John Hanna γράφει πως για τα μέλη της Χαμάς η Κωνσταντινούπολη είναι ένας παράδεισος ασφάλειας.

Ο John Hanna θεωρεί πως η χρησιμοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος ως όπλο εκβιασμού εναντίον της Ε.Ε. από την Τουρκία του Ερντογάν είναι ξεδιαντροπιά και καταλήγει λέγοντας:
«Το πρόβλημα Ερντογάν διατυπώνεται εδώ και χρόνια. Οι ΗΠΑ πίστευαν ότι το ζήτημα θα επιλυθεί μόνο του και δεν θα χρειαστεί να βρεθούν σε δύσκολη θέση να αντιμετωπίσουν έναν παλιό σύμμαχο που βρίσκεται σε ένα σημαντικό γεωγραφικό σημείο του πλανήτη.  Η πρόνοια όμως δεν βοήθησε. Αντίθετα το πρόβλημα Ερντογάν συνεχώς οξύνεται και κάνει μεταστάσεις. Αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο που απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αργά ή γρήγορα θα φτάσει η ημέρα της αναμέτρησης. Οι ΗΠΑ πρέπει να ετοιμαστούν από τώρα για να μειώσουν τις ζημίες τους».

Το άρθρο του John Hanna και τις ανησυχίες του, έρχεται να το επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν με ομιλία του, στην οποία ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να καταστεί αυτάρκης σε σχέση με την αμυντική της βιομηχανία ως το 2023.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη κατασκευής του Τουρκικού μικρού αεροπλανοφόρου – ελικοπτεροφόρου, που δημοσίευσε το πρακτορείο Anadolou, ο Ερντογάν δήλωσε πως σε ένα περιβάλλον με αυξανόμενους κινδύνους, η Τουρκία θα πρέπει να βασίζεται 100% στα δικά της όπλα, μέχρι το 2023.

Ο Ερντογάν θέλει η Τουρκία να έχει πιο δραστήρια παρουσία έξω από τα στενά όριά της και γι’ αυτό ανακοίνωσε πως υπάρχει η πρόθεση κατασκευής ενός μεγάλου αεροπλανοφόρου. Μάλιστα κατηγόρησε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ (τις οποίες δεν κατονόμασε) πως αρνούνται να πουλήσουν όπλα στην Τουρκία, με πρόφαση το τι συμβαίνει στα νοτιανατολικά της χώρας (εννοεί τις μάχες με τους Κούρδους του PKK). Μάλιστα κατηγόρησε τις ΝΑΤΟϊκές χώρες πως εξοπλίζουν τρομοκρατικές ομάδες (προφανώς αναφέρεται στους Κούρδους της Συρίας, που ο ίδιος χαρακτηρίζει τρομοκράτες αλλά οι ΗΠΑ συνεργάζονται μαζί τους και αρνήθηκαν να χαρακτηρίσουν τρομοκράτες).

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει το καλύτερο για την χώρα του. Προσπαθεί να την αναδείξει σε περιφερειακή υπερδύναμη. Όμως το κάνει με λάθος τρόπο. Μπαίνει στο μάτι των ισχυρών, οι οποίοι βλέπουν τα συμφέροντά τους να κινδυνεύουν. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία  έχει κάκιστες σχέσεις με τη Ρωσία και το Ισραήλ, οι ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένες μαζί του, ενώ η ΕΕ δεν είναι ευχαριστημένη με την τροπή που πήραν τα πράγματα στο μεταναστευτικό.

Τι θα γίνει αν η Τουρκία καταστεί πράγματι αυτάρκης στο θέμα των στρατιωτικών εξοπλισμών και δεν χρειάζεται πλέον να αγοράζει όπλα; Τότε θα στραφεί στην απόκτηση ενεργειακών πηγών, που σήμερα δεν της ανήκουν, είτε αυτές βρίσκονται στο Ιράκ, είστε στη βόρεια Συρία, είτε στο Αιγαίο, είτε στη Μεσόγειο.

Πως θα μπορέσει η Ελλάδα να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα δικαιώματά της εντός των ορίων της ΑΟΖ της; Η Ελλάδα είναι οικονομικά κατεστραμμένη, εξαιτίας δικών της λαθών, αλλά κυρίως εξαιτίας των λαθών των λεγομένων εταίρων της στην ΕΕ, οι οποίοι προσπαθούν να διαλύσουν και τις λίγες αμυντικές βιομηχανίες που υπάρχουν ακόμη στη χώρα. Μέσω του «φορέα» που δημιουργήθηκε, σκοπός των δανειστών είναι να αποκτήσουν εύκολα και ανέξοδα τις ενεργειακές πηγές που βρίσκονται εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, ίσως βλέποντας πως τις εποφθαλμιά και η Τουρκία. Στο χέρι της Ελλάδας είναι να μην τους αφήσει.

Αλλά ίσως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα το ΝΑΤΟ και  ΕΕ και ακούει στο όνομα Ταγίπ Ερντογάν, να είναι το σωσίβιο στην επιβίωση της Ελλάδας. Αν στραφούν όλοι εναντίον του, τότε ίσως η Ελλάδα γλυτώσει…



Διαβάστε ακόμη:  
Η Τουρκία φτιάχνει πυρηνικά όπλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου