Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Σχέδιο ανάπτυξης για το κοίτασμα «Ε» καταθέτει η Energean

Η Energean Oil & Gas, πρόκειται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει στο ΥΠΕΝ το σχέδιο ανάπτυξης του «πεδίου Ε» με αφορμή την ώθηση που δίνει στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας η συμφωνία χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD).

Η κίνηση της εταιρείας στοχεύει στο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης ώστε να μπορεί να προχωρήσει η παραγωγική διαδικασία μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων γεωτρήσεων στον Πρίνο.

Υπενθυμίζεται πως θα στηθεί νέα εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το 1977 και γι’ αυτό απαιτούνται οι σχετικές άδειες.

Η συνολική επένδυση για το κοίτασμα «Ε», στο οποίο βρίσκονται τα μισά από τα 30 εκατομμύρια βαρέλια βεβαιωμένων (από τον ανεξάρτητο οίκο ERC Equipose) αποθεμάτων της συνολικής παραχώρησης του κόλπου της Καβάλας, θα φτάσει τα 110 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, τα 50 περίπου απαιτούνται για την εγκατάσταση της υπεράκτιας εξέδρας και των αγωγών που θα την συνδέουν με το συγκρότημα του Πρίνου και άλλα περίπου 60 εκατ. για τις 7 προγραμματισμένες γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Energean θα μπορούσε να υπάρξει παραγωγή από το κοίτασμα «Ε» στο τρίτο τρίμηνο του 2017!!!

Στον Κόλπο της Καβάλας υλοποιείται από την Energean το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα από το 1981, όταν μπήκε σε παραγωγή ο Πρίνος.
Πρόκειται για 15 προγραμματισμένες γεωτρήσεις, οι πρώτες 7 εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Πρίνο. Όταν τελειώσουν οι 7 αυτές γεωτρήσεις εκτιμάται ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τα 5.000 βαρέλια την ημέρα.
Οι υπόλοιπες 8 γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν, 7 στο κοίτασμα Έψιλον και μία ακόμη στον βόρειο Πρίνο.

Με τις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει το ιδιόκτητο τρυπάνι, εκτιμάται ότι η παραγωγή μπορεί να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 10.000 βαρελιών.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η ανακοίνωση για τη δανειακή σύμβαση με την οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD) θα χρηματοδοτήσει με 75 εκατ. δολαρίων την Εnergean Oil & Gas, για την υποστήριξη του ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων επενδυτικού προγράμματος στον Κόλπο της Καβάλας.

Είναι η πρώτη, ιστορικά, δανειακή σύμβαση της EBRD που αφορά τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι, πέραν των άλλων, σηματοδοτεί την πρόθεση της Τράπεζας να εισέλθει στον συγκεκριμένο τομέα στη χώρα μας, κάτι που καθορίστηκε με βάση τα βεβαιωμένα αποθέματα, τα δυνητικά αποθέματα κ.λ.π.



Με πληροφορίες από το energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου