Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Χλιαρή αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών για τον «Ντενκτάς της Θράκης»

Την χλιαρή αντίδραση κύκλων του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η προτροπή του ψευδομουφτή Ξάνδης Αχμέτ Μέτε προς τον πρόεδρο του κόμματος της μειονότητας DEB Αλή Τσαβούς, να γίνει ο «Ντενκτάς της Θράκης».

Η εν λόγω δήλωση έγινε στο πλαίσιο του 4ου τακτικού συνεδρίου του DEB στην Κομοτηνή, όπου επανεξελέγη πρόεδρος ο μοναδικός υποψήφιος Μουσταφά Αλή Τσαβούς.

Συγκεκριμένα, ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, είπε: «Εγώ παρομοιάζω τον Αλή Τσαβούς με τον αείμνηστο Ντεντκάς. Μακάρι να γίνει ο Ντενκτάς της Θράκης».

«Το παραλήρημα και οι εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Μέτε δεν δείχνουν να έχουν τέλος», αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών, ο Αχμέτ Μέτε είχε προβεί και πάλι σε εμπρηστικές δηλώσεις, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στη Σαμψούντα με θέμα την «τουρκική ταυτότητα» των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη «Θράκη: Το επόμενο βήμα…», στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προειδοποίησε πως «η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κάποιους να μετατρέψουν σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τη μειονότητα αντί να αποδεχθούν τον ρόλο της ως γέφυρα φιλίας για όλη την περιοχή», ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη ώστε να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική για την περιοχή.

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο twitter, που ανέφερε ότι υποδέχθηκε την επιτροπή από την Δυτική Θράκη και πως «Ανανεώσαμε την ισχυρή στήριξή μας στην τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης».

H εν λόγω αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Τουρκία μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του DEB και συναντήθηκε τόσο με το νέο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, όσο και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως γνωστοποίησε μέσω twitter ο διευθυντής του γραφείου του, Χασάν Ντογάν.

Στην επιτροπή πήραν μέρος οι:
Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Αχμέτ Κουρτ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Μουσταφά Κατραντζή
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών Δυτικής Θράκης Σαδίκ Σαδίκ
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν
Ο Πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ  Γκαλίπ Γκαλίπ
Ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης και εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε
Ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ
Ο Πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν
Ο Δήμαρχος Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ
Ο Δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά
Ο Πρόεδρος του BIHLIMDER Μεμέτ Εμίν

Μήπως είναι καιρός να επέμβει η Ελληνική Δικαιοσύνη και να εξετάσει τις δηλώσεις και τις πράξεις ορισμένων πολιτών, που επειδή γεννήθηκαν στην Ελλάδα, κατέχουν Ελληνικό Διαβατήριο;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου