Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Έλλειψη προόδου για την συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας

Δεν διαφαίνεται πρόοδος στο θέμα της βίζας για τους Τούρκους από την ΕΕ και έτσι η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό φαίνεται να σκοντάφτει.

Η Τουρκία απειλεί με ακύρωση των συμφωνιών αν η ΕΕ συνεχίσει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως πιστεύει, ενώ το Βερολίνο διαρρέει ότι η άρση της βίζας δεν θα έρθει φέτος. Ταυτόχρονα, ο Μάρτιν Σουλτς από τις Βρυξέλες καταγγέλλει τον Ερντογάν για συγκεντρωτισμό.

Καθώς αναμένονται οι συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με την Τουρκική ηγεσία στην Κωνσταντινούπολη, η προοπτική άρσης της βίζας για την Τουρκία από την ΕΕ φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς το ζήτημα των αλλαγών στον Τουρκικό αντιτρομοκρατικό νόμο μένει προς το παρόν ανυπέρβλητο.

Το Βερολίνο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σήμερα η εφημερίδα Bild, φέρεται να πιστεύει ότι η άρση «δεν θα έρθει πριν το 2017» παρόλο που ο αρχικός στόχος ήταν ο Ιούλιος.

Ο Γιγίτ Μπουλούτ που είναι σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, απείλησε στην Τουρκική τηλεόραση TRT Haber πως η Τουρκία θα μπορούσε να αναστείλει όλες τις συμφωνίες της με την ΕΕ, εάν οι 28 συνεχίσουν να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις συνομιλίες τους με την Άγκυρα, ενώ σε αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνεται ακόμη και η τελωνειακή ένωση!!!

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ως «απομάκρυνση από τις Ευρωπαϊκές αξίες με ταχύτητα που κόβει την ανάσα». Η πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν «δεν είναι συμβατή με τις Ευρωπαϊκές αξίες» είπε ο Σουλτς, μιλώντας στην εφημερίδα Koelner Stadt-Anzeiger, λέγοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέτει απλώς εν αμφιβόλω τη διενέργεια των ενταξιακών συνομιλιών, αλλά τις καθιστά ουσιαστικά αδύνατες. Ο Μάρτιν Σουλτς συνέχισε λέγοντας πως «υπό τον Τούρκο πρόεδρο, η Τουρκία οδεύει προς την ενός ανδρός αρχή. Πρέπει όλοι να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε χωρίς σχόλια και αντίδραση το μονοπώλιο της εξουσίας στα χέρια ενός ανθρώπου».

Ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε πως δεν μπορεί να εισηγηθεί στην Ευρωβουλή την άρση της βίζας χωρίς αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο και πως θεωρεί λανθασμένη την υποχώρηση από τη συμφωνία για το προσφυγικό επειδή τελικά το τίμημα θα το πληρώσουν οι πρόσφυγες.

Σε δημοσκόπηση του Forsa που έγινε για λογαριασμό της Γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt,
σε δείγμα 1.002 ερωτηθέντων στις 17 και 18 Μαΐου, τα δύο τρίτα των Γερμανών διαφωνούν με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για την επίτευξη της οποίας ηγήθηκε των προσπαθειών η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την ώρα που η δημοτικότητά της έφθινε λόγω της φιλελεύθερης πολιτικής της για τους μετανάστες.

Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η πολιτική της Μέρκελ με την Τουρκία είναι σωστή;», το 59% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι» και το 31% «ναι»!!!

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 47% δεν επιθυμεί να παραμείνει η Μέρκελ καγκελάριος της Γερμανίας μετά τις εθνικές εκλογές του 2017 έναντι ποσοστού 44% των Γερμανών που δηλώνει ότι θέλει την παραμονή της στην καγκελαρία.

Μολονότι ορισμένοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η εισροή μεταναστών μπορεί να δώσει λύση σε μια έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία, οι περισσότεροι Γερμανοί δεν δείχνουν να πείθονται.

Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι η πλειονότητα των προσφύγων θα μπορούσε να ενταχθεί στη Γερμανική αγορά εργασίας, το 56% δηλώνει «όχι» και το 38% «ναι».



Με πληροφορίες από τα spiegel.de  in.gr  και  newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου