Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ερντογάν: Η συνθήκη της Λωζάννης πρέπει να αναθεωρηθεί για να βελτιωθούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία πρέπει να ανανεώσει – αναθεωρήσει την συνθήκη της Λωζάννης που χρονολογείται από το 1923, ώστε «να βελτιωθούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην χώρα».

«Το λέω ειλικρινώς: το νομικό πλαίσιο (των δικαιωμάτων) των μειονοτήτων ορίστηκε στο παρελθόν από την συνθήκη της Λωζάννης, που πρέπει να αναθεωρηθεί και οι μειονότητες στην χώρα μας πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως ο καθένας» δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του σταθμού A Haber στις 29 Μαΐου.

Η απάντηση του Ερντογάν αφορούσε την ερώτηση για το ποια θα είναι τα νέα δικαιώματα των μειονοτήτων στο νέο σύνταγμα της χώρας, που αναμένεται να δημιουργηθεί σύντομα.

Η συνθήκη της Λωζάννης υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου του 1923 και είναι η τελική συνθήκη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που ασφάλισε τη θεμελίωση της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας, μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας ενάντια στις δυνάμεις κατοχής της Βρετανίας, της Γαλλίας, τα Ιταλίας και της Ελλάδας (!!!).

Η συνθήκη αναγνώρισε τα σύνορα της Τουρκίας καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι μη μουσουλμανικές μειονότητες θα διαβιούν στη νέα (Τουρκική) δημοκρατία.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι: Οι μειονότητες είναι ίσοι πολίτες. Πισωγύρισμα σε αυτό, είναι αδιανόητο» είπε ο Ερντογάν, υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν νομοθέτες στην σημερινή Τουρκική Βουλή που ανήκουν σε μειονότητες και «θα μπορούσε να υπάρξει και Υπουργός από αυτές τις μειονότητες».

Ο Τούρκος πρόεδρος άγγιξε και ένα άλλο καυτό θέμα, των περιουσιών των ιδρυμάτων των μειονοτήτων, λέγοντας πως θα επιστραφούν «καθώς βρίσκονται κάτω από συνταγματική εγγύηση».



Πηγή: εφημερίδα Hurriyet

Διαβάστε επίσης:

Βαρύ κατηγορώ κατά της Ελλάδας από το DEB: Ζητάμε τα καθορισμένα από τη συνθήκη της Λωζάννης δικαιώματά μας!

Προκλήσεις του Τουρκικού Υπ.Εξ. για τη Θράκη. Η απάντηση του Ελληνικού Υπ.Εξ.

Μαζική περιτομή 114 παιδιών στα Αρριανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου