Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Προκλήσεις του Τουρκικού Υπ.Εξ. για τη Θράκη. Η απάντηση του Ελληνικού Υπ.Εξ.

Ενώ καθημερνά η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία αλωνίζει στο Αιγαίο και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η Τουρκία θέτει και θέμα Θράκης και εκτουρκισμού της θρησκευτικής μειονότητας, την οποία θέτει ως κριτήριο για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων!

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διεθνούς συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλκίτς, με χθεσινή δήλωσή του απαντά σε δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων που αποκαλούν την «Τουρκική μειονότητα Θράκης Μουσουλμανική» και ζητά από την Ελλάδα να της συμπεριφέρεται με ίσο τρόπο, καθώς η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της Ελλάδας δεν προσεγγίζει την αισιόδοξη προσέγγιση των Ελλήνων πολιτικών.

«Η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης αναμένει από την Ελλάδα κυρίως να σέβεται την εθνική ταυτότητα της μειονότητας, να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που φορούν ΜΚΟ, κάτι που απέτυχε να κάνει επί 8 χρόνια, στη βάση του δικαιώματος των οργανώσεων να ονομάζονται «Τουρκικές», να πραγματοποιήσει την απαίτηση για άνοιγμα μειονοτικών νηπιαγωγείων και μειονοτικών σχολείων σε άλλα επίπεδα, να αναγνωρίσει τον εκλεγμένο από την μειονότητα μουφτή και να μην επεμβαίνει στην θρησκευτική ελευθερία (σ.σ. της μειονότητας), να εξασφαλίσει πως η μειονότητα έχει το πλήρες δικαίωμα να μιλά στη διοίκηση και στα περιουσιακά της στοιχεία και να επιστρέψει την (σ.σ Ελληνική) υπηκοότητα στα μέλη της μειονότητας που τους έχει αφαιρεθεί κάτω από το μη ισχύον πλέον Άρθρο 19 του Ελληνικού Νόμου περί υπηκοότητας».

Ο Τούρκος εκπρόσωπος προφανώς αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κατά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θράκης, αλλά και στην δήλωση του εκπροσώπου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Ευστράτιου Ευθυμίου, που σχολίασε την ομιλία του ψευδομουφτή σε συνέδριο στην Τουρκία για την «τουρκομουσουλμανική ταυτότητα στην Δυτική Θράκη».

Ουσιαστικά ο κ. Μπιλκίτς προβάλλει και προωθεί ολόκληρη την ατζέντα των ακραίων στοιχείων της μειονότητας, που φυσικά κατευθύνονται από την Άγκυρα.

Επίσης, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ικανοποίηση των απαιτήσεων, «θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις».

Πάντως, με την παρέμβαση αυτή της Άγκυρας όχι μόνο επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο η ατζέντα των διμερών σχέσεων, αλλά δίνεται και το σύνθημα στα ακραία στοιχεία της μειονότητας να εντείνουν την ανεξέλεγκτη δραστηριότητά τους στην Θράκη, με την κάλυψη (και την χρηματοδότηση) της Τουρκίας, η οποία συνδέει πλέον ευθέως την μουσουλμανική μειονότητα, με την βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών απάντησε στις παράλογες Τουρκικές θέσεις λέγοντας:
«Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως την ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, απολαμβάνει ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, δεδομένου ότι η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα.
Παρά το γεγονός ότι της είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι οι Συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δυστυχώς, όμως, η ιστορική εμπειρία και η αδυσώπητη πραγματικότητα των αριθμών δείχνει ότι αυτό δεν ήταν εύκολο στο παρελθόν. Ας προσπαθήσει για το μέλλον».

Ας προσέξει ιδιαίτερα ο Ελληνισμός, καθώς η Τουρκία εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να εκτουρκίσει όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα και κυρίως τους Πομάκους και τους Ρομά, που καμία σχέση δεν έχουν με την Τουρκία και ούτε καν μιλάνε την Τουρκική γλώσσα.

Με τέτοιου είδους προφάσεις, η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος ακόμη και για εισβολή στη Θράκη, με σκοπό να «σώσει» τους «Τούρκους» που ζουν εκεί, όπως ακριβώς έκανε και στην Κύπρο το 1974.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου