Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Άσυλο σε πρόσφυγες στις … Ολλανδικές φυλακές!

Καθώς η παραβατικότητα και οι φυλακισμένοι μειώνονται στην Ολλανδία, η χώρα αναζητά νέους τρόπους για να γεμίσει τις φυλακές. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας επέτρεψε στο Βέλγιο και τη Νορβηγία να βάλουν δικούς τους κρατούμενους στις άδειες φυλακές της. Τώρα, λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών στην Ευρώπη, αρκετές Ολλανδικές φυλακές μετατράπηκαν προσωρινά σε κέντρα στέγασης αιτούντων ασύλου.

Οι περισσότερες από τις 12 φυλακές, μεταμορφώθηκαν και δε θυμίζουν σε τίποτα την προηγούμενη ιδιότητά τους και πλέον φιλοξενούν όσους αιτούνται άσυλο.

Οι φυλακές στις πόλεις Haarlem και Arnhem με τις χαρακτηριστικές σκεπές και το κυκλικό σχήμα με τα κελιά γύρω από τη κύρια εσωτερική αυλή, θεωρούνται εθνικά μνημεία και δεν μπορούν να εκσυγχρονιστούν. Παρόλα αυτά, άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους για να δεχτούν τους λιγότερους από 60.000 μετανάστες που έφτασαν πέρυσι στην Ολλανδία.

Η Janet Helder που ανήκει στην κυβέρνηση, δήλωσε πως προβληματίστηκαν πολύ για τη χρήση των φυλακών σε πρόσφυγες, καθώς κάποιοι από αυτούς μπορεί να είχαν φυλακιστεί παλαιότερα κάτω από άσχημες συνθήκες. Έτσι, γι’ αυτούς έχει προβλεφθεί η μεταστέγασή τους αλλού.

Οι φυλακές λειτουργούν καλά ως νέο σπίτι για τους πρόσφυγες, καθώς σε κάθε δωμάτιο – κελί στεγάζονται 1 ή 2 άτομα, ενώ υπάρχει μια καλή κουζίνα και συχνά γυμναστήριο, προσθέτει η Helder. Ο οργανισμός της στεγάζει 41.000 ανθρώπους σε 120 τοποθεσίες στην Ολλανδία.

Οι αιτούντες άσυλο που μίλησαν στο Associated Press σε πρόσφατες επισκέψεις στις φυλακές, παραπονιούνται ελάχιστα και κυρίως για το φαγητό. Κατά την παραμονή τους στις φυλακές μπορούν να βγουν έξω, ακόμη και να μην επιστρέψουν για κάποιες νύχτες.

Το προσωπικό των φυλακών προσπαθεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες να υιοθετήσουν τον Ολλανδικό τρόπο ζωής, καθώς περιμένουν να βγει η απόφαση για την αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλλει. Κύρια έννοια του προσωπικού είναι η ασφάλεια των προσφύγων. Η Ολλανδία είναι κάτι πολύ καινούριο για όλους τους πρόσφυγες και έτσι το προσωπικό προσπαθεί να γίνει ο οδηγός – δάσκαλος των νεοφερμένων.



Πηγή: Daily Sabah

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου