Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Βρέθηκε κοίτασμα πετρελαίου στον Πατραϊκό κόλπο

Ένα σημαντικό κοίτασμα πετρελαίου φέρεται να βρέθηκε στον Πατραϊκό κόλπο. Οι πρώτες ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή είναι θετικές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», οι τρισδιάστατες σεισμικές καταγραφές υψηλής ευκρίνειας που έγιναν πρόσφατα στην περιοχή, των οποίων η επεξεργασία γίνεται στο Λονδίνο με την επίβλεψη των ΕΛΠΕ, δείχνουν πως επιβεβαιώνεται ο αρχικός εντοπισμός «στόχων», από παλαιότερες έρευνες. Οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς είναι ακόμη νωρίς για να υπάρχει σαφής εικόνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου ανέρχονται στα 200 εκατομμύρια βαρέλια.

Η ανακάλυψη κοιτασμάτων και η παραγωγή υδρογονανθράκων αναμένεται να συνεισφέρει τα μέγιστα σε τοπικό επίπεδο, ενώ θα ενισχύσει ουσιαστικά και την εθνική οικονομία, καθώς από ένα και μόνο κοίτασμα πετρελαίου 100 εκατομμυρίων βαρελιών, τα έσοδα του Ελληνικού δημοσίου υπολογίζονται σε περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για περίοδο 25-30 ετών.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ανακοινώθηκε πως η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο της Θάσου αυξήθηκε στα 3000 βαρέλια, χάρη σε νέα γεώτρηση, ενώ αναμένονται ακόμη 14 νέες γεωτρήσεις ως το 2017. Τα διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας εκτιμώνται σε 30 εκατομμύρια βαρέλια.

Όπως επανειλημμένα έχουμε πει και γράψει, όλα δείχνουν πως η Ελλάδα «κολυμπάει» στο πετρέλαιο. Αυτό που χρειάζεται είναι να ψάξουμε εντατικά και τότε θα βρεθεί ο τρόπος εξόδου από την «κρίση»…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου