Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Εργαστήριο του Φειδία με 130 αρχαία αγάλματα κάτω από την Ακρόπολη και το Υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί επί 30 χρόνια!

Μια ιστορία 30 ετών που δεν έχει διαλευκανθεί (λόγω αδιαφορίας;) αποτελεί η καταγγελία για πιθανή ύπαρξη υπόγειου εργαστηρίου του Φειδία στην Πλάκα, που περιέχει 130 αγάλματα.

Η ιστορία ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Δυο φίλοι κατά την διάρκεια εργασιών στην Πλάκα, ανέσυραν μια πλάκα και βρέθηκαν πάνω από μια τρύπα που καλυπτόταν από αράχνες. Άναψαν εφημερίδες και τις πέταξαν μέσα για να δουν το βάθος και το τι υπάρχει. Διαπίστωσαν πως υπήρχαν σκαλοπάτια και αποφάσισαν να μπουν. Οι δύο αυτόπτες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, βρέθηκαν σε έναν υπόγειο θάλαμο με πάρα πολλά αρχαία Ελληνικά αγάλματα!

Αμέσως απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην τότε Υπουργό Μελίνα Μερκούρη, η οποία όμως αδιαφόρησε! Ακόμη και η δεύτερη προσπάθεια ενημέρωσης του Υπουργείου έμεινε στα αζήτητα… Φαίνεται την Υπουργό ενδιέφεραν μόνο τα «Ελγίνεια»…

Ο αυτόπτης μάρτυρας, ο άνθρωπος που ανακάλυψε αυτόν τον θάλαμο με τα αγάλματα, ο κ. Κωνσταντίνος Κυπαρίσσης, επέμενε να ενημερώνει για ό,τι βρήκε. Μάλιστα ήταν γνωστός στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς είχε βρει ένα άγαλμα της Μοίρας Κλωθούς, το οποίο σκόπευε να τον αποζημιώσει (ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2612 π.ε./42486 π.ε./1.3.1988).

Όμως, για το υπόγειο «μαρμαρογλυφείο των Αθηνών» με τα 130 αγάλματα, το Υπουργείο αδιαφορούσε! Ο κ. Κυπαρίσσης ίσως έχει δίκιο που ονόμασε «μαρμαρογλυφείο» τον θάλαμο με τα αγάλματα, καθώς ίσως εκεί να φυλάσσονταν οι μήτρες των μεγάλων καλλιτεχνημάτων της Ακροπόλεως, ούτως ώστε σε περίπτωση φθοράς (ή κλοπής) να αντικατασταθούν…




Ο κ. Κυπαρίσσης, σε νέα επιστολή του στις 20-8-2003 προς τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο έγραφε:
«Από τις οικοδομικές εργασίες ο εκσκαφέας επέταξε ένα μάρμαρο, δηλαδή πλάκα 2 μ. και παρουσιάσθηκε ένα άνοιγμα σε στυλ πηγαδιού, καλυμμένο με στρώμα αράχνης. Πέταξα αναμμένη εφημερίδα και τότε και με τις ακτίνες του ηλίου, είδα πως υπήρχαν σκαλοπάτια. Τελειώνοντας τα σκαλοπάτια σε βάθος 3 μ. και παραπάνω υπήρχε αίθουσα. Και δεξιά στην καμάρα, δεξιά της στοάς, ήταν μία θεά! Γύρω στο 1,80 μ.! Αριστούργημα! Και από την αριστερή μεριά του προσώπου ήταν ακατέργαστη. Στην δεξιά μεριά ήταν ένα λεοντάρι. Δίπλα ο Διογένης γυμνός, όπως τον εγέννησε η μάνα του, και η θεά Αθηνά. Δεξιά και αριστερά στο τούνελ της καμάρας ολόσωμα συνεχόμενα αγάλματα στα 20 μ. Δεν υπάρχει οξυγόνο. Και το τούνελ συνεχίζεται. Αλλά θέλει φωτισμό.
Το νούμερο των αγαλμάτων είναι σε τριψήφιο αριθμό. Μετρήθηκαν και κόρες δεξιά και αριστερά. Στα τειχεία υπάρχουν ανάγλυφα, πιθανότατα να είναι 50% τα «Ελγίνεια», να τα είχε προβλέψει ο Φειδίας για κάποια φθορά των χρόνων.
Επίσης έχω κάνει αίτηση και στην περίοδο Μικρούτσικου. Βαστάω ημερομηνίες και αριθμούς πρωτοκόλλου για όλα αυτά.
Παρακαλώ να ενημερωθεί οπωσδήποτε ο υπουργός Πολιτισμού, να μην την πνίξουμε την υπόθεση, όπως και τις προηγούμενες φορές. Εγώ μπορώ να σας το υποδείξω το μέρος του τούνελ, με όλα αυτά τα οποία αναφέρω»…

Ο κ. Κυπαρίσσης έκανε αναφορές στους Υπουργούς Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, Θάνο Μικρούτσικο και Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε!!! Ούτε καν η αρχαιολογική Υπηρεσία!!!

Στη συνέχεια, ο κ. Κυπαρίσσης αναφέρει πως αιτήθηκε 10 φορές να συναντηθεί με την Υπουργό Πολιτισμού Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, για να την ενημερώσει για το θέμα. Φυσικά, η Υπουργός δεν τον συνάντησε ποτέ…
Επίσης, ενημέρωσε και τον Κώστα Σταϊκούρα που τότε ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή…

Ο Κώστας Καραμανλής γίνεται Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού. Ο κ. Κυπαρίσσης με νέα αίτηση στις 6-12-2004,  τον ενημερώνει για το «μαρμαρογλυφείο των Αθηνών», πως υπάρχει τριψήφιος αριθμός ολόσωμων αγαλμάτων, 15 κόρες, άγαλμα του Διογένους να κρατά τα μάγουλά του και πολλά ακόμη ημιτελή ημιτελή… Επίσης, προσθέτει, πως υπάρχει και κατοικία, πηγάδι με σκαλοπάτια, αίθουσα προς το νότο με διακλαδώσεις που κανείς δεν ξέρει πού φθάνουν.  Ο κ. Κυπαρίσσης ζήτησε ακρόαση για να του πει πολλά περισσότερα «κεκλεισμένων των θυρών». Όμως, ο τότε Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος, Κώστας Καραμανλής, δεν του απάντησε ποτέ!

Υπουργός Πολιτισμού αναλαμβάνει ο Γιώργος Βουλγαράκης και ο κ. Κυπαρίσσης υποβάλλει νέα αίτηση (η πέμπτη) στις 12-9-2006. Συμπληρωματικά στα παραπάνω του αναφέρει πως υπάρχει και μεταλλικό ολόσωμο άγαλμα του Αιπύτου (τον αναφέρει λανθασμένα Έπητο) να κρατά με το δεξί του χέρι ηνία αλόγου και στο αριστερό του πόδι τυλιγμένο ένα φίδι, όλα σε φυσικό μέγεθος.

Ο κ. Κυπαρίσσης ζητούσε άδεια, να εισέλθει με αρχαιολόγους και άτομα από το Υπουργείο Πολιτισμού στην «αίθουσα». Επίσης, αν ο Υπουργός το επιθυμούσε, να βρίσκεται και ο ίδιος και τα τηλεοπτικά κανάλια. Και αυτός ο Υπουργός Πολιτισμού αδιαφόρησε…

Ο κ. Κυπαρίσσης επανήλθε στις 12-3-2007, υποδεικνύοντας το επίμαχο οικόπεδο της Πλάκας, με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Χρήστο Ζαχόπουλο και την Α΄ ΕΠΚΑ.
Ο Χρήστος Ζαχόπουλος, ο προϊστάμενος της Α΄ ΕΠΚΑ, Αλέξανδρος Μάντης και 15μελές κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού, μαζί με εκπροσώπους του κ. Κυπαρίσση, μεταβαίνει αυθημερόν στο υποδειχθέν οικόπεδο – ως όφειλε να κάνει (αρ. πρωτ. 2282/12.3.2007)!
Ο Χρήστος Ζαχόπουλος ευχαριστεί τον κ. Κυπαρίσση για την υπόδειξη και του αναφέρει πως «εάν η δήλωση και υπόδειξη επιβεβαιωθεί, θα υπάρξει ηθική αναγνώριση της πράξης και υλική αμοιβή στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 3028/2002» (αρ. πρωτ. ΕΜΠ 21/12.3.2007).

Αλλά η Αρχαιολογική Υπηρεσία, για μια τόσο σοβαρή καταγγελία, αρκέσθηκε να πει πως «λόγω της ασφαλτόστρωσης του υπαίθριου χώρου στάθμευσης και της χρήσης του ανωτέρω χώρου από επιχείρηση στάθμευσης αυτοκινήτων, δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευθεί το βάσιμο της υποδείξεως»!!! Και αποφασίστηκε «να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία για την εξακρίβωση της υποδείξεως».

Νέος Υπουργός Πολιτισμού αναλαμβάνει ο Μιχάλης Λιάπης. Γίνονται δύο νέες αιτήσεις του κ. Κ. Κυπαρίσση (στις 4-6-2008 και στις 12-802008), στις οποίες αναφέρεται η αυτοψία Ζαχόπουλου, καθώς και οι 20χρονες προσπάθειές του να πείσει τους υπεύθυνους να ενδιαφερθούν.

Το θέμα γνωστοποιείται στο κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. και οι δυο τότε βουλευτές του, Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης κάνουν ερώτηση στην Βουλή στις 20-5-2010, ζητώντας να μάθουν την άποψη του Υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα.

Διαβάστε σε pdf στον σύνδεσμο που ακολουθεί την ερώτηση που ετέθη, όπως υπάρχει στο site της Βουλής των Ελλήνων:
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/7111534.pdf



Η απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, μόνο σοβαρή δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς υποστήριζε ότι:
«Η ύπαρξη ασφάλτου στο χώρο δεν επέτρεψε την εξακρίβωση της ύπαρξης αρχαιοτήτων»!!!

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενέκρινε τη διεξαγωγή συστηματικής ανασκαφής περιορισμένης χρονικής διάρκειας από την αρμόδια Α’ ΕΠΚΑ. Στη συνέχεια ζητήθηκε η έγγραφη συναίνεση των ιδιοκτητών του οικοπέδου, προκειμένου να διεξαχθεί η ανασκαφική έρευνα. Όμως, οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν!  Έτσι, το Υπουργείο Πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το ακίνητο επί της οδού (…) στην Πλάκα ανήκει σε ιδιώτες και, επιπλέον, ενοικιάζεται σε τρίτο πρόσωπο, το οποίο το χρησιμοποιεί ως ενοικιαζόμενο χώρο στάθμευσης οχημάτων, είναι σαφές ότι η Υπηρεσία δε μπορούσε να επέμβει στο εν λόγω οικόπεδο, χωρίς να έχουν, προηγουμένως, ρυθμιστεί θέματα που συνδέονται με τη «στέρηση χρήσης» του ακινήτου και τις αποζημιώσεις που θα έπρεπε ενδεχομένως να καταβληθούν, τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στον ενοικιαστή του ακινήτου…

Διαβάστε σε pdf στον σύνδεσμο που ακολουθεί την απάντηση του Υπουργού, όπως υπάρχει στο site της Βουλής των Ελλήνων:
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/7145949.pdf



Δηλαδή το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν μπορεί αυτεπάγγελτα να κάνει μια τρύπα 10 τετραγωνικών και να ψάξει σε ένα οικόπεδο στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να επιβεβαιώσει ή όχι τους επί 30 χρόνια ισχυρισμούς ενός πολίτη, χωρίς την έγκριση του ιδιοκτήτη του οικοπέδου!!!

Η ιστορία αυτή έφτασε και στην τηλεόραση, στην εκπομπή Μυστικά Περάσματα, με τον Ευάγγελο Μπεξή στο Κανάλι 9.

Δείτε την εκπομπή στο Link που ακολουθεί:
https://www.youtube.com/watch?v=vqoY28x6PCc


Θα βρεθεί άραγε κάποιος Υπουργός Πολιτισμού, που θα διατάξει άμεση έρευνα για το θέμα, στο οικόπεδο που λειτουργεί ως parking, ώστε να λυθεί το μυστήριο;


Με πληροφορίες από το palaixthon.gr

2 σχόλια:

  1. ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσα χρόνια θα κυβερνούν τη χώρα αλογενείς, δεν θα επιτρέψουν ποτέ να λάμψει και πάλι το αρχαίο Ελληνικό φως. (Βλέπε υπόθεση Σουβαλτζή.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή