Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Ανεπηρέαστες οι δραστηριότητες της Monsanto από την συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας βιοτεχνολογίας Monsanto, οι δραστηριότητες της εταιρείας στην Ουκρανία δεν θα επηρεαστούν από την συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας.

Η συμφωνία ΕΕ – Ουκρανίας υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2014 και προβλέπει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από την Ουκρανία, σε διάφορους τομείς, ώστε να υπάρξει εναρμόνιση με τα απαιτούμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία προβλέπει και την εναρμόνιση της νομοθεσίας βιοασφάλειας σε σχέση με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (αυτούς που στην Ελλάδα συνηθίζουμε να αποκαλούμε μεταλλαγμένους), στα Ευρωπαϊκά στάνταρ.

Από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, οι 20 αποφεύγουν να καλλιεργούν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, κάποιους από τους οποίους παράγει η Monsanto.

Στην Ευρώπη υπάρχει μια μεγάλη διαμάχη για την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, ζητούν την πλήρη απαγόρευση της καλλιέργειάς τους στην ΕΕ.

Η συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ, που δεν έχει έρθει σε εφαρμογή ακόμη, θα δημιουργήσει πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Κιέβου και Βρυξελών, όταν η Ουκρανία εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό μεγαλοπαραγωγό αγροχημικών Monsanto, δεν σχεδιάζεται η κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχιστεί η συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις για την παραγωγή σπόρων.

Η Monsanto είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σπόρων παγκοσμίως και διατηρεί γραφεία στην Ουκρανία από το 1992. Η εταιρεία πουλά αραβόσιτο, ελαιοκράμβη, σπόρους λαχανικών και προϊόντα προστασίας καλλιεργειών (εντομοκτόνα).

Η Monsanto είναι συνδεδεμένη με τα Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα. Οι εταιρείες παραγωγής βρώσιμων προϊόντων και οι χημικές εταιρείες, υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία, παρά τις τεράστιες ποσότητες που καταναλώνονται στις ΗΠΑ.

Οι ακτιβιστές και πολλοί επιστήμονες, υποστηρίζουν πως τα Γενετικά Τροποποιημένα τρόφιμα έχουν άσχημο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων, καθώς προκαλούν, μεταξύ άλλων, στειρότητα και θνησιμότητα στα νεογέννητα ζώα.



Πηγή: Sputnik

Διαβάστε ακόμη:

Το Όκλαντ μηνύει την Monsanto ως υπεύθυνη για την μόλυνση του κόλπου του Σαν Φραντσίσκο

Τα 12 χειρότερα προϊόντα της Monsanto

Έκθεση Αργεντινών γιατρών: Εντομοκτόνο της Monsanto ευθύνεται για την επιδημία μικροεγκεφαλίας, όχι ο ιός Ζίκα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου