Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Στο Gaziantep της Τουρκίας το ISIS πουλά τις αρχαιότητες από τη Συρία και το Ιράκ

Η Τουρκική πόλη Gaziantep είναι το κέντρο των αρχαιοκαπήλων του ISIS. Εκεί πωλούνται οι αρχαιότητες της πολιτιστικής κληρονομιάς που έκλάπησαν από την Συρία κα το Ιράκ.

Σε επίσημη αναφορά προς τον ΟΗΕ, η Ρωσική αποστολή με επικεφαλής τον Vitaly Churkin εξέθεσε τον τρόπο που τα πολύτιμα αντικείμενα μεταφέρονται και πωλούνται.

«Οι αρχαιότητες από τη Συρία και το Ιράκ εξάγονται από τους εξτρεμιστές κυρίως μέσω της Τουρκίας. Το κύριο κέντρο για το λαθρεμπόριο της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η Τουρκική πόλη Gaziantep, όπου τα κλεμμένα αντικείμενα πωλούνται σε παράνομες δημοπρασίες αλλά και από ένα δίκτυο καταστημάτων με αντίκες στην τοπική αγορά Bakircilar Carci (στην οδό Eski Saray, στην περιοχή Sekeroglu)» επισημαίνεται στην Ρωσική επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον Churkin, περίπου 100.000 τοποθεσίες με πολιτιστική – αρχαία σημασία, βρίσκονται κάτω από την κυριαρχία του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων 4.500 αρχαιολογικών χώρων, 9 από τους οποίους ανήκουν στην λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η Ρωσική αντιπροσωπεία ισχυρίζεται πως τα κέρδη από το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων αποδίδουν στους ισλαμιστές 150 με 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Επίσης, ο Churkin δήλωσε πως το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει μια ειδική ομάδα που ασχολείται με τις αρχαιότητες η οποία διοικείται από τον Abu Sayyaf al-Iraqi, που είναι μέρος του αποκαλούμενου Υπουργείου Φυσικών Πόρων της κυβέρνησης των τρομοκρατών, που επίσης κρατάει στα χέρια της το εμπόριο πετρελαίου.



Σύμφωνα με την Ρωσική αποστολή, νέες συνήθειες λαθρεμπορίου εισάγονται στα Τουρκο-Συριακά σύνορα, με τα «αγαθά» να μεταφέρονται από Τουρκικές μεταφορικές εταιρείες, τις οποίες κατονόμασε ο Churkin.

«Λαθραία έργα (κοσμήματα, νομίσματα κλπ) φτάνουν στις Τουρκικές πόλεις Σμύρνη, Μερσίνα και Αττάλεια, όπου εκπρόσωποι διεθνών εγκληματικών οργανώσεων φτιάχνουν ψεύτικα παραστατικά για την προέλευση των αρχαιοτήτων».

Οι πωλήσεις των αντικειμένων διεξάγονται συνήθως μέσω διαδικτύου, ακόμη και από το e-bay, όπως επίσης και από ειδικά online καταστήματα, όπως τα vauctions.com, ancients.info, vcoins.com, trocadero.com and auctionata.com.

Ο διπλωμάτης τόνισε πως οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν πολύ ισχυρά μέτρα διαδικτυακής προστασίας που δεν αποκαλύπτουν την ID και τον χώρο προέλευσης του πραγματικού πωλητή.



Πριν από λίγες ημέρες, το Ρωσικό δίκτυο RT είχε βρει έγγραφες αποδείξεις για τις διαδρομές των αρχαιοτήτων από τους τζιχατιστές, μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με ντοκουμέντα που παρέδωσαν στο RT οι Κούρδοι του YPG, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ζητούσαν από τους Τούρκους τελωνιακούς να επιτρέψουν σε έναν Τούρκο έμπορο αρχαιοτήτων να περάσει στη Συρία, ώστε να επωφεληθούν όλοι.

«Στον αδερφό που είναι υπεύθυνος για τα σύνορα, παρακαλούμε να διευκολύνει τη διάβαση του αδερφού Hussein Hania Sarira μαζί με έναν Τούρκο (τον έμπορο αρχαιοτήτων) με σκοπό να εργαστεί μαζί μας στον τομέα των αρχαιοτήτων στο Υπουργείο των Φυσικών Πόρων. Ο Αλλάχ να σε ευλογεί, Αγαπητός αδερφός Abu Uafa At-Tunisi».

Επίσης, κατά τα τη διάρκεια ρεπορτάζ στο Shaddadi, της Συριακής επαρχίας Hasakah, οι ρεπόρτερ του RT είδαν πολλά αρχαία αντικείμενα (κεραμικά κλπ), που ανακάλυψαν οι Κούρδοι του YPG σε ένα τούνελ, που εγκατέλειψαν οι μαχητές του ISIS, μετά την απελευθέρωση του Shaddadi τον Φεβρουάριο του 2016. Κανείς δεν γνωρίζει από πού προέρχονται αυτά τα αντικείμενα, αλλά οι Κούρδοι μαχητές βρήκαν και ένα παλιό χάρτη στα Γαλλικά, που πιθανόν προέρχεται από την εποχή της αποικιοκρατίας και δείχνει σημεία ανασκαφών.

Με πληροφορίες από τα:
https://www.rt.com/news/338705-turkey-syria-artifacts-trade-churkin/
https://www.rt.com/news/337829-isis-artifacts-trade-turkey/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου