Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Ενοχλήθηκε το Ποτάμι και ο Βουλευτής του Ιλχάν Αχμέτ για την εντολή χρήσης Ελληνικών στα σχολεία

Ο βουλευτής του Ποταμιού Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ουσιαστικά ζητά οι ανακοινώσεις που εκφωνούνται στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης να γίνονται στα Τουρκικά και όχι στα Ελληνικά, ερχόμενος σε αντίθεση με την εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ειδικότερα, ο βουλευτής Ροδόπης με το Ποτάμι Ιλχάν Αχμέτ ζητά να μην ισχύσει το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου Φ.2.4./1224 της 1/4/2016 της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του διευθυντή της Παναγιώτη Κεραμάρη που ζητούσε ρητά οι ανακοινώσεις στους μαθητές των σχολείων να εκφωνούνται στην επίσημη γλώσσα του κράτους.

Να υπενθυμίσουμε πως είχε προηγηθεί και άλλο έγγραφο στις 7/3/από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θρακης, που τόνιζε ότι στο εξής οι όποιες ανακοινώσεις ή ενημερωτικά σημειώματα στέλνονται στα σχολεία, με επίσημο τρόπο, θα πρέπει να είναι στην επίσημη γλώσσα του κράτους, δηλαδή την Ελληνική.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, καταγγείλει ότι οι «παρεμβάσεις του κ. Κεραμάρη συνιστούν ευθεία παραβίαση των συνθηκών και των πρωτοκόλλων που διέπουν το καθεστώς της μειονοτικής εκπαίδευσης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ελεύθερη χρήση της Τουρκικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία».

Σημειώνει επίσης ότι το δικαίωμα της χρήσης της Τουρκικής γλώσσας στα μειονοτικά, δίγλωσσα σχολεία της Θράκης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, της λειτουργίας και της ίδιας της υπόστασης αυτών των σχολείων, όπως αυτή καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Τέλος, ο Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, εάν σκοπεύει να παρέμβει προκειμένου να ανακληθούν διά ανάλογου επίσημου διοικητικού εγγράφου οι παραπάνω γραπτές εντολές!

Διαβάστε εδώ την ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης με το Ποτάμι Ιλχάν Αχμέτ, όπως κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων.



Η απάντηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, Παναγιώτη Κεραμάρη στην κοινοβουλευτική ερώτηση του Βουλευτή του Ποταμιού Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, ήρθε πριν την απάντηση του Υπουργού και είναι ξεκάθαρη.

«Σε σχέση με τα λεχθέντα ή γραφόμενα τις τελευταίες μέρες όσον αφορά τη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων διευκρινίζονται τα παρακάτω:
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα σχετικά Μορφωτικά Πρωτόκολλα, τα μειονοτικά σχολεία είναι δίγλωσσα. Και εξ αυτής, είναι πάγια θέση της χώρας μας και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η ανεμπόδιστη χρήση και των δύο γλωσσών στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις συνδεόμενες με αυτά λειτουργίες και διαδικασίες των μειονοτικών σχολείων.
Δυστυχώς, όμως, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μην χρησιμοποιείται η μία από τις δύο γλώσσες σε κάποιες διαδικασίες που συνδέονται με την λειτουργία του σχολείου (ανακοινώσεις προς τους μαθητές κλπ) αλλά και με την εκπροσώπηση των συναδέλφων δασκάλων στα επίσημα όργανα διοίκησης της εκπαίδευσης, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Με στόχο την επίλυση αυτών των προβλημάτων εκδόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες. Επιλέχθηκε η έκδοση γενικών οδηγιών διότι σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε οι συγκεκριμένες συμπεριφορές να προσωποποιηθούν, γεγονός που δεν συμβάλλει στην διατήρηση σχέσεων συνεργασίας, διαλόγου και αλληλοσεβασμού εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αυτά είναι τα γεγονότα.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και όλα τα στελέχη της, παραμένουμε προσηλωμένοι στον κεντρικό μας στόχο που είναι, η καλύτερη δυνατή λειτουργία όλων των σχολείων, χωρίς καμία διάκριση, προς όφελος των μαθητών μας.»


Διαβάστε το πώς ξεκίνησε το όλο ζήτημα, στο άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει τον Μάρτιο:
Αυστηρή οδηγία για αλληλογραφία στα Ελληνικά και όχι στα Τουρκικά προς τους μειονοτικούς δασκάλους



Εμείς να υποδείξουμε στον αξιότιμο κύριο βουλευτή Ροδόπης με το Ποτάμι, πως ο ίδιος έδωσε την απάντηση στην ερώτησή του, με το κείμενο της ερώτησής του:

«Παρά την ύπαρξιν της επισήμου γλώσσης, θα παρέχωνται  αι προσήκουσαι ευκολίαι εις τους τούρκους υπηκόους, τους λαλούντες γλώσσαν άλλην ή την τουρκικήν, διά την προφορικήν χρήσιν της γλώσσης, αυτών ενώπιων των δικαστηρίων και πάγια πρακτική που ακολουθείται στα μειονοτικά σχολεία ο διευθυντής του τουρκόγλωσσου και ο υποδιευθυντής του ελληνόγλωσσου προγράμματος καθώς και οι αντίστοιχοι εκπαιδευτικοί εκφωνούσαν στην ελληνική και τουρκική το ημερήσιο πρόγραμμα».
 

«Στην Ελληνική και στην Τουρκική» κ. βουλευτά και όχι μόνο στην Τουρκική όπως κατά παράβαση γινόταν από κάποιους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κάποιοι εκπαιδευτικοί έγραφαν και μιλούσαν αποκλειστικά στα Τουρκικά, ακόμη στην επίσημη αλληλογραφία των σχολείων, παραβιάζοντας τους νόμους. Έτσι, ζητήθηκε να χρησιμοποιούν πρώτα την επίσημη γλώσσα του Ελληνικού κράτους και μετά την μειονοτική.

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

1 σχόλιο:

  1. ΤΩΡΑ,ΜΑΛΙΣΤΑ!!!ΩΔΥΝΕΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ ΜΥ!!![ΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ Ο ΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ...]ΒΕΒΑΙΑ,ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΑΛΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ...Ε...ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ,ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ,ΝΑ ''ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ''ΤΕΤΟΙΕΣ ..''ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ'' ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ,ΔΙΟΤΙ,Ο ΝΕΟΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ-ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΤΡΟΦΟΣ -ΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΑΘΕΣΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΚΟΥ ΦΙΛΗ,ΔΕΝ...ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ...!!!!ΣΑΦΩΣ!ΑΚΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ!!!ΜΟΝΟΝ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ!![ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ!!!ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ,ΝΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΒΑΡΒΑΡΙΣΜΟΥΣ,ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή