Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Κατά της περιτομής στα παιδιά Βρετανικό δικαστήριο

Μια απόφαση δικαστηρίου που αναμένεται να δημιουργήσει όχι μόνο δεδικασμένο, αλλά και πολλά προβλήματα σε όσους κάνουν περιτομή στα παιδιά τους λόγω θρησκείας, ανακοινώθηκε στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, η δικαστής Justice Roberts αποφάσισε μετά από την ολοκλήρωση της δίκης πως στα 2 συγκεκριμένα αγοράκια δεν θα πρέπει να γίνει περιτομή, μέχρι να ενηλικιωθούν και να αποφασίσουν τα ίδια αν επιθυμούν να προβούν στην εφαρμογή του εθίμου.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση, για τα 2 αγοράκια ηλικίας 6 και 4 ετών, είχε ζητηθεί μέσω του δικαστηρίου από τον μουσουλμάνο πατέρα να τους γίνει περιτομή, καθώς η μητέρα αρνούνταν. Να σημειωθεί ότι οι δύο γονείς έχουν χωρίσει.

Το προηγούμενο έτος, στην Φλόριντα των ΗΠΑ, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ακριβώς η αντίθετη, όταν η μητέρα που είχε χωρίσει από τον μουσουλμάνο πατέρα, πήρε το αγοράκι και εξαφανίστηκε, για να μην τους γίνει περιτομή. Έτσι, όταν η αστυνομία την συνέλαβε, δόθηκε η άδεια στον πατέρα να κάνει περιτομή στο 2 ετών αγοράκι.

Η συνήθεια παγκοσμίως για περιτομή των αγοριών φαίνεται πως αλλάζει. Στις ΗΠΑ, ενώ η περιτομή των αγοριών άγγιζε το 90% τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα έχει πέσει κάτω από το 50%. Έτσι, μέσα στα επόμενα 25 χρόνια η περιτομή των αγοριών αναμένεται να αποτελεί μειοψηφία. Ακόμη και μεταξύ των Εβραίων και των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, η περιτομή δεν είναι πια δημοφιλής.

Ο λόγος της σταδιακής απόρριψης της περιτομής έχει να κάνει με τον μύθο της υγιεινής, καθώς στις Δυτικές χώρες του 21ου αιώνα δεν τίθεται θέμα καθαριότητας. Επίσης, ο ακρωτηριασμός των αγοριών (γιατί αυτό είναι η περιτομή) μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα υγείας, καθώς συνήθως δεν γίνεται σε νοσοκομείο, αλλά από κάποιον πρακτικό «ειδικό» που ασκεί την παράδοση.
Έτσι, στη Βρετανία, καταλήγουν στα νοσοκομεία με μολύνσεις και άλλου είδους επιπλοκές, εκατοντάδες μωρά κάθε χρόνο, εξαιτίας της περιτομής. Επιπλοκές που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο, καθώς η αποστείρωση είναι άγνωστη στους «ειδικούς» που προχωρούν στην παραδοσιακή περιτομή στα μωρά.

Η περιτομή είναι κάτι που γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει λόγος, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει πως δεν βοηθάει στην υποτιθέμενη υγιεινή. Επίσης, εάν η φύση ήθελε τα παιδιά με περιτομή, θα είχε φροντίσει να γεννιούνται έτσι.

Καλό θα είναι να μην απαγορευτεί η περιτομή διά νόμου, αλλά να ενημερωθούν και να πειστούν οι ενδιαφερόμενοι, πως η διαδικασία περιέχει ρίσκα, τα οποία εάν δεν προτείνονται για ιατρικούς λόγους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίρνονται.
Επίσης, το να δημιουργείς μια μόνιμη και μη αναστρέψιμη κατάσταση σε ένα αγοράκι, παρά τη θέλησή του, καλό είναι να αποφεύγεται.



Με πληροφορίες από τον Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου