Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Τουρκικές απειλές προς την ΕΕ για αθέτηση της συμφωνίας. Η απάντηση Γιούνκερ

Η Τουρκία απειλεί την ΕΕ πως θα «σκίσει» την συμφωνία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κατηγορώντας την πως δεν τηρεί τα συμφωνημένα. Από την πλευρά της η ΕΕ απαντά πως δεν θα κάνει εξαιρέσεις για την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως θα σκίσει την συμφωνία, εάν η ΕΕ δεν καταργήσει από την πρώτη Ιουνίου την βίζα για τους Τούρκους που επισκέπτονται την ΕΕ, πιέζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη πιεσμένη κατάσταση.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει πως οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα, αφού εξεταστούν τυχόν αιτήματά τους για άσυλο και απορριφθούν, τότε επιστρέφονται στην Τουρκία. Για κάθε μία επιστροφή, η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να πάρει απευθείας από την Τουρκία ίδιο αριθμό προσφύγων.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν την ΕΕ.

«Η Τουρκία είναι μια σοβαρή χώρα. Πραγματοποιεί όσα συμφωνήθηκαν και δεν θα επιτρέψει πισωγυρίσματα στην εφαρμογή των συμφωνημένων. Πρόκειται για αμοιβαία δέσμευση. Εάν η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τα απαραίτητα βήματα για τα συμφωνημένα, δεν μπορεί να περιμένει βήματα από την Τουρκία. Πιστεύω, εάν θέλει ο Θεός, θα έχουμε την εξαίρεση της βίζας τον Ιούνιο. Εάν δεν συμβεί αυτό, κανείς δεν περιμένει πως η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η συμφωνία με την ΕΕ είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να τελειώσει η ανθρώπινη τραγωδία, οι πολίτες μας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα και να ενημερωθεί η Τελωνειακή Ένωση», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που στις 18 Απριλίου είχε δηλώσει στο Τουρκικό Κοινοβούλιο πως «εάν η ΕΕ δεν κρατήσει τον λόγο της, συμπεριλαμβανόμενης της μεταναστευτικής συμφωνίας, τότε θα ακυρώσουμε τις συμφωνίες».

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Γκι Φέρχοφσταντ δήλωσε:
«Είναι ξεκάθαρο πως θέσαμε τους εαυτούς μας στα χέρια του Ερντογάν και της κυβέρνησής του. Όλο και περισσότερο έχω την εντύπωση πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους καημένους τους πρόσφυγες σαν πολιτικό όπλο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει».

«Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εναπομείνασες προϋποθέσεις έτσι ώστε η Επιτροπή να μπορεί να υιοθετήσει την πρότασή της τούς επόμενους μήνες. Αυτά τα κριτήρια δεν θα μετριαστούν», δήλωσε ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ κατά τη σύνοδο της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Έτσι, στα 187 εκατομμύρια ευρώ που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής στην Τουρκία για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, θα προστεθούν ακόμη 110 εκατομμύρια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, ανακοινώθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους πρόσφυγες.

«Αυτή η βοήθεια θα συνδυαστεί με τις προσπάθειες της Επιτροπής να παρακολουθεί την εφαρμογή των νομικών εγγυήσεων που παρέχει η Τουρκία για όλους τους μετανάστες που έχουν επιστραφεί» δήλωσε ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Απομένει να δούμε αν τελικά η Τουρκία αλλά και η ΕΕ θα τηρήσουν τα συμφωνημένα ή η Ελλάδα θα κατακλειστεί από μερικά ακόμη εκατομμύρια προσφύγων και παράνομων μεταναστών.



Με πληροφορίες από τα Sputnik και ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου