Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Προκλητική περιοδεία στη Θράκη από τον Τούρκο πρέσβη

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, περιόδευσε την Παρασκευή 1 Απριλίου στην Δυτική Θράκη. Από μόνο του αυτό δεν αποτελεί είδηση, αλλά το τι είπε και με ποιους συναντήθηκε αποτελεί σημαντικότατη είδηση.

Η πρώτη στάση του Ουράς ήταν στην Κομοτηνή. Ο Κερίμ Ουράς αρχικά επισκέφτηκε τον δήμο Κομοτηνής και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη. Στην συνάντηση παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου.

Ακολούθως ο πρέσβης Κερίμ Ουράς επισκέφτηκε τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη. Στην συνάντηση παρών ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Μουσταφά Κατραντζί.

Στις επισκέψεις που έκανε ο πρέσβη Ουράς, τον συνόδεψε και ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί.


Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Τούρκου πρεσβευτή στη Θράκη συνέβησαν αξιοσημείωτα γεγονότα. Προφανώς, ο Τούρκος πρέσβης, θεώρησε ότι επισκεπτόταν κάποια Τουρκική επαρχία, γι’ αυτό συνεχώς ειρωνευόταν την Ελλάδα.


Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, διαβάστε τι είπε ο Τούρκος πρέσβης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θράκη:

Απαίτησε να καθιερωθεί η Τουρκική γλώσσα στα μειονοτικά σχολεία ως επίσημη και να διδάσκονται σχολικά βιβλία από την Τουρκία χωρίς την έγκριση από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας!

Στο μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο, όπου πήγε «ιδιωτικά», ο κ. Ουράς άκουσε τον διευθυντή κ. Μεχμέτ Τουνάλπ να καταγγέλλει την πρόσφατη Οδηγία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Παναγιώτη Κεραμάρη, να μη χρησιμοποιείται στα υπηρεσιακά έγγραφα η Τουρκική γλώσσα, αλλά η επίσημη γλώσσα του κράτους.

(διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ)

Ο Τούρκος πρέσβης αναφέρθηκε στην Οδηγία, μιλώντας για «διάβρωση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας» που «ανησυχεί» την Τουρκία.
«Τα εντός της Ε.Ε. προβαλλόμενα εμπόδια στη γλώσσα και τη χρήση της δεν είναι κάτι σωστό και καλό. Ελπίζω, όποιος κι αν εξέδωσε αυτή την Οδηγία, να το σκεφτεί ξανά. Δεν πιστεύω ότι αυτά εξυπηρετούν σε θετική κατεύθυνση την κοινωνική αλληλεγγύη και τον κοινωνικό ιστό. Επίσης, αυτό δεν είναι κάτι που αποφασίζει η τοπική Αρχή» είπε ο Τούρκος πρέσβης.



Στη συνέχεια άρχισε τις συγκρίσεις με τη Κύπρο:
«Στην Κύπρο προχωρούμε στην οδό της επίλυσης. Στην Κύπρο, πλέον, γίνεται λόγος όχι για δύο κοινότητες και δύο γλώσσες, αλλά για δύο ιδρυτικά κράτη. Σήμερα, η ελληνοκυπριακή πλευρά έστειλε επιστολή στην Ε.Ε. με την οποία ζητά τα τουρκικά να αναγνωριστούν ως επίσημη γλώσσα. Στην πραγματικότητα, αυτό ορίζει και το Σύνταγμά τους. Με την κατάσταση να είναι λοιπόν έτσι, το να λέγεται σε ένα μειονοτικό σχολείο "μη μιλάτε τουρκικά" αποτελεί μια πρωτόγονη και απαράδεκτη νοοτροπία. Αυτό είναι ανάγκη να ειπωθεί ξεκάθαρα. Αυτό θα αποτελέσει θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό είναι σαν να ειπωθεί στο Ζωγράφειο Λύκειο "μη μιλάτε ελληνικά" - κι αυτό δεν γίνεται».



Όταν μίλησε στην «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής», ενώπιον των γνωστών μειονοτικών (Αχμέτ Φαΐκογλου, Γκαλίπ Γκαλίπ, Κοράι Χασάν, Σαμί Τοραμάν, Μπεκίρ Μουσταφάογλου, Ασίμ Τσαβούσογλου, Μουσταφά Αλή Τσαβούς), μέμφθηκε την Ελλάδα για λογοκρισία!

Χαρακτηριστικά δήλωσε:
«Σε ποια εποχή ζούμε; Τι θα πει "ελέγχονται τα βιβλία"; Στη βιβλιοθήκη του λυκείου, τα μισά από τα ράφια της ήταν άδεια. Όταν ρώτησα, μου είπαν ότι πρέπει να περάσουν από έγκριση. Δηλαδή, κάνουμε δωρεά, αλλά πρέπει να περάσουν από έλεγχο. Σε ποια εποχή ζούμε; Τι θα πει "πρέπει να περάσουν από έλεγχο τα βιβλία"; Μήπως βρισκόμαστε στα ολοκληρωτικά καθεστώτα που υπήρχαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Τώρα, εδώ είμαστε στην Ε.Ε. - δεν κατάλαβα, μπερδεύτηκα».

Αλήθεια, στο Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και Εσωτερικών της Ελλάδας, είναι ικανοποιημένοι από όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του κ. Ουράς;

Με πληροφορίες από τα:
http://www.dimokratianews.gr/content/61049/egkyres-piges
http://tourkikanea.gr/2016/04/kons-191/#more-60466
http://www.gundemgazetesi.com/haber/detay/1534

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου