Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Spiegel: εκκένωση της Ειδομένης και μετεγκατάσταση προσφύγων

Η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την εκκένωση και τη μεταφορά των προσφύγων της Ειδομένης σε κέντρα φιλοξενίας, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή τους τις επόμενες μέρες, γράφει το Spiegel Online.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν τον πολιτισμό και την ανθρωπιά τους, αλλά και το πόσο αλληλέγγυες είναι προς τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, κλείνοντας ερμητικά τον λεγόμενο Βαλκανικό Διάδρομο. Η Σλοβενία και η Σερβία αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους σε όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, ασχέτως αν διαθέτουν έγγραφα από την Ελλάδα, ενώ η Βαρντάρσκα έχει κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα εδώ και πολλές ημέρες.

Όπως επισημαίνει το Spiegel Online, η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, ότι χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την δυτική Ευρώπη και ετοιμάζει 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για 17.400 ανθρώπους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κατάλυμα θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Κυριακή.



Στην Ειδομένη βρίσκονται σήμερα περίπου 13.000 πρόσφυγες κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Και επειδή οι εικόνες από την περιοχή κάνουν σχεδόν καθημερινά το γύρο το κόσμου, η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει.

Αντί όμως να ντρέπονται οι Ευρωπαίοι που υψώνουν φράχτες, ντρέπονται οι Έλληνες!!!

Ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επιβεβαίωσε στο Spiegel Online ότι θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης μόλις ετοιμαστούν οι νέοι χώροι φιλοξενίας. Η εκκένωση θα γίνει προσεκτικά και θα τους γίνει σαφές ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Όμως, τα νέα κέντρα φιλοξενίας δεν αρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική κυβέρνηση, περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες κι μετανάστες βρίσκονται σήμερα στην χώρα.



Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και απευθύνονται σε διακινητές. Σύμφωνα με τις αρχές της Βαρντάρσκα και της Ελλάδας, οι συναντήσεις διακινητών και προσφύγων γίνονται σε ξενοδοχείο στους Ευζώνους, σε απόσταση 500 μέτρων από τα σύνορα. Για 800 ευρώ οι διακινητές υπόσχονται στους πρόσφυγες ότι περίπου μετά από 8 ώρες πεζοπορίας θα φθάσουν στο Σελεμλί της Βαρντάρσκα.

Βέβαια, κανένας δεν πληροφορεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για την απάνθρωπη μεταχείριση που θα αντιμετωπίσουν από την αστυνομία της Βαρντάρσκα αν γίνουν αντιληπτοί. Ξύλο, κλέψιμο και επίθεση από σκυλιά, είναι αυτό που τους περιμένει αν περάσουν τα σύνορα.



Από την άλλη πλευρά, συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και επιφυλάξεις για τη διάθεση συνεργασίας της Άγκυρας εκφράζουν πολλοί ευρωβουλευτές, στον απόηχο της τελευταίας συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Στη σύνοδο συμφωνήθηκε να συμφωνήσουν αργότερα… Έτσι, προσφέρονται επιχειρήματα τόσο σε σκεπτικιστές, όσο και σε αισιόδοξους. 


Μιλώντας στην Deutsche Welle η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Μόνικα Χόλμαϊερ υποστηρίζει ότι η σύνοδος των Βρυξελλών ήταν ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα. Αυτό που προκαλεί ερωτήματα σύμφωνα με την Μόνικα Χόλμαϊερ είναι η πρόβλεψη ότι για κάθε πρόσφυγα που επιστρέφει στην Τουρκία, η ΕΕ θα δέχεται από την πλευρά της και έναν πρόσφυγα με απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία. Η συμφωνία αυτή επιδέχεται καταχρήσεις, καθώς η Τουρκία δεν ήταν πάντοτε αξιόπιστος εταίρος, αλλά συχνά δύσκολος και ισχυρογνώμων, τονίζει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Η γερμανίδα ευρωβουλευτής Μόνικα Χολμάιερ θεωρεί ότι βασική προτεραιότητα της ΕΕ θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση των διακινητών, οι οποίοι απομυζούν τους πρόσφυγες. Όπως υποστηρίζει μάλιστα «το οργανωμένο έγκλημα χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους, χρησιμοποιεί δηλαδή τις προσφυγικές ροές, ώστε να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Θα αναφέρω το εμπόριο λευκής σαρκός και την αναγκαστική εργασία και αυτά είναι, κατά κάποιον τρόπο, τα πιο ανώδυνα παραδείγματα. Υπάρχει και το παράνομο εμπόριο οργάνων. Υπάρχει και η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, στην οποία μάλιστα ποτέ δεν είχαμε τόσα πολλά κρούσματα».



Όσες επιφυλάξεις και αν εκφράζονται για τη στάση της Τουρκίας, όλοι αναγνωρίζουν ότι η γειτονική χώρα έχει προσφέρει καταφύγιο σε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τη Συρία.

Όπως επισημαίνει η Ελλάδα ότι είναι δύσκολη η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της, έτσι και η Τουρκία δηλώνει ότι δεν είναι εύκολη η επιτήρηση των συνόρων της, μήκους 1.500 χλμ., με τη Συρία και το Ιράκ.

Τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που υπόσχεται η ΕΕ θεωρούνται οικονομική βοήθεια στις Βρυξέλλες, αλλά απλή προκαταβολή στην Άγκυρα, καθώς αυτά ίσως γίνουν 10.

Ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, πιστεύει ότι η κωλυσιεργία από την Τουρκική πλευρά δεν είναι οικονομικής φύσης. «Τα χρήματα, τα οποία ζητάει η Τουρκία είναι χρήματα, τα οποία η Ευρώπη θα έπρεπε να προσφέρει. Θα χρησιμοποιηθούν όχι ως δώρο προς το Τουρκικό κράτος, αλλά σε οργανώσεις που αποδεδειγμένα προσφέρουν έργο για τους πρόσφυγες. Αυτό είναι το οικονομικό σκέλος, αλλά δεν πιστεύω ότι εκεί βρίσκεται η αιτία της καθυστέρησης. Είναι φανερό ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την προσφυγική κρίση σαν ένα διαπραγματευτικό ατού» τονίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο πολλοί κατηγορούν την Ευρώπη ότι αφήνεται στις ορέξεις της Τουρκίας, ενώ θεωρούν απογοητευτικά τα αποτελέσματα της συνόδου.

Η επικεφαλής των ευρωπαίων Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς, υπενθυμίζει τις ευθύνες των ίδιων των Ευρωπαίων. «Εγώ δεν συμμερίζομαι τη μεγάλη απογοήτευση για τα αποτελέσματα της συνόδου, γιατί δεν είχα και ιδιαίτερες προσδοκίες από τη σύνοδο» λέει η γερμανίδα ευρωβουλευτής. 



Πολλοί δεν συμφωνούν με την «ευρωπαϊκή λύση» της Άνγκελα Μέρκελ που περνάει από την Τουρκία και θεωρούν καλύτερη «ευρωπαϊκή λύση» το κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Κάποιοι υποστηρίζουν τη θέση αυτή με θέρμη και έντονες επικρίσεις απέναντι στην Ελλάδα, όπως η Ουγγαρία, ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.
Τη στάση αυτή έχει στηλιτεύσει όχι μόνο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και η πολιτική ομάδα του Φίτσο, που ζήτησε τον αποκλεισμό του από την ομάδα.

Το συμπέρασμα είναι ένα: 

οι Ευρωπαίοι δήθεν εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ, προστατεύουν τις χώρες τους με κάθε τρόπο από τους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες, κλείνοντας τα σύνορα και υψώνοντας φράχτες, όπως τον μεσαίωνα, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα…

Με πληροφορίες από άρθρα της DW 1 και 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου