Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Αργά αλλά σταθερά ανεξαρτητοποιείται το Κουρδιστάν

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία αναμένεται να ανακοινώσουν ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος της Συρίας.

Η ανακοίνωση αυτή θα σηματοδοτήσει τη διεύρυνση του πλαισίου του συστήματος αυτοδιοίκησης που έχουν εγκαθιδρύσει οι Κούρδοι και άλλοι, πρόσθεσε ο Ίντρις Νάσαν (Idris Nassan), αξιωματούχος της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων του Κομπάνι, μιας από τις τρεις αυτόνομες περιοχές που ίδρυσαν οι Κούρδοι πριν από δύο χρόνια.

Οι περιοχές θα είναι οι Cezire, Haseke στα ανατολικά, Kobani στο κέντρο και Afrin στα δυτικά, δηλαδή σε όλη την συνοριακή γραμμή Τουρκίας -Συρίας και θα ονομαστούν Ομοσπονδία της βόρειας Συρίας, ενώ η ομοσπονδία αυτή θα εκπροσωπεί όλες τις εθνότητες που ζουν εκεί.

Στο μεταξύ, την ένωσή τους απέναντι στον κοινό εχθρό, την Τουρκία, ανακοίνωσαν από τις 13 Μαρτίου, 10 ανταρτικές Κουρδικές οργανώσεις, που ξεκίνησαν νέο γύρο ένοπλου αγώνα.

Η διακήρυξη της ένωσης των ανταρτικών οργανώσεων έγινε από το Καντίλτου Βορείου Ιράκ που σφυροκοπείται διαρκώς από τα πυρά των Υουρκικών δυνάμεων.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο γίνεται γνωστό από το ηγετικό στέλεχος του PKK Duran Kalkan, ότι οι ανταρτικές οργανώσεις TKP/ML, THKP-C/MLSPB, MKP, TKEP, TIKB, DKP, DEVRIMCI KARARGAH και MLKP αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ΡΚΚ ενάντια σtο φασιστικό δικτατορικό καθεστώς Ερντογάν, με το οποίο βρίσκονται εδώ και καιρό σε ανοιχτό πόλεμο.


https://www.youtube.com/watch?v=WJEHKOSZz2k



Στη διακήρυξη, κάνουν ανοιχτά λόγο για ένωση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και συνεργασία στον ένοπλο αγώνα τους.

Οι ανακοινώσεις αυτές έχουν θορυβήσει έντονα την Τουρκία, που είναι βέβαιο πως θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την δημιουργία αυτόνομου ή ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

Έτσι, η Τουρκία απάντησε στην ανακοίνωση των Κούρδων με ολονύκτιο σφυροκόπημα της Κουρδικής πόλης Sirnak, ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στην επαρχία Σιρνάκ.  Τεθωρακισμένα του Τουρκικού στρατού πήραν θέσεις μάχης, ενώ η αστυνομία πραγματοποιούσε εξονυχιστικούς ελέγχους στις εισόδους και τις εξόδους της πόλης.
Μονάδες του τουρκικού στρατού εγκαταστάθηκαν σε σχολεία και κοιτώνες στην πόλη Σιίρτ του Σιρνάκ καθώς και στο δρόμο που οδηγεί στο Ουλούντερε.

Οι Κούρδοι έστησαν οδοφράγματα μέσα στην πόλη και περίμεναν την επίθεση.
Οι μάχες που ξέσπασαν τη νύχτα διήρκεσαν για πολλές ώρες. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο αριθμός των θυμάτων. 



Σύμφωνα με ανακοίνωση των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, 45 μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν εχθές από 11 αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στο βόρειο Ιράκ. Από τις επιδρομές στην περιοχή του Καντίλ, όπου το PKK διατηρεί τις κύριες βάσεις του, καταστράφηκαν επίσης 2 αποθήκες πυρομαχικών και 2 θέσεις πυραύλων Κατιούσα, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

Πρόκειται για ένα έγκλημα που γίνεται με την ανοχή της Ευρώπης, που σφυρίζει αδιάφορα, καθώς η Τουρκία υπόσχεται πως δήθεν θα εξυπηρετήσει στο προσφυγικό.

Με πληροφορίες από τα: Reuters, Mignatiou, NikosXeiladakis και Onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου