Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Εγκαταλείπουν την Τουρκία Αμερικανοί και Ισραηλινοί κατόπιν διαταγής

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν γνωστές οι οδηγίες – διαταγές από την Αμερικανική και Ισραηλινή κυβέρνηση για άμεση εγκατάλειψη της Τουρκίας από τους υπηκόους των χωρών τους που δεν επιβάλλεται να βρίσκονται εκεί.

Η διαταγή για άμεση απομάκρυνση των οικογενειών των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στην Τουρκία εκδόθηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, λόγω της κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στη χώρα.

Διαταγή απομάκρυνσης έλαβαν όλα τα μέλη των οικογενειών των Αμερικανών που υπηρετούν στα Άδανα, τη Σμύρνη, τη Μούγλα και το Ιντσιρλίκ, όπου υπάρχει η μεγάλη αεροπορική βάση.

Ο Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγός Philip Breedlove δήλωσε ότι το μέτρο είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των οικογενειών των στρατιωτικών.

Επίσης, διαταγή απομάκρυνσης από την Τουρκία αναμένεται να επιδοθεί και στα μέλη των οικογενειών των Αμερικανών διπλωματών.

Ταυτόχρονα, διαταγή για άμεση εγκατάλειψη της Τουρκίας στους πολίτες του εξέδωσε και το Ισραήλ, ενώ προτρέπει τους Ισραηλινούς να μην επισκέπτονται την Τουρκία.

Ο λόγος που το Ισραήλ ζητά από τους πολίτες του να μην βρίσκονται στην Τουρκία έχει να κάνει με τον πολύ αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων από μέλη του Ισλαμικού Κράτους, κατά τουριστών και ειδικά κατά Ισραηλινών.

Το Βρετανικό Sky News, που επικαλείται πηγές μυστικών πληροφοριών, είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε να σκοτώσει παιδιά Εβραϊκών οικογενειών στη Τουρκία, με επιθέσεις σε νηπιαγωγεία, σχολεία, κέντρα νεότητας και τη συναγωγή στην περιοχή Μπέογλου της Κωνσταντινούπολης.

Ο διευθυντής σύνταξης διεθνών ειδήσεων Sam Kiley είπε ότι η πληροφορία για άμεσο κίνδυνο προέρχεται από 6 πράκτορες που συνελήφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ.

Δεν διευκρινίστηκε ποιας χώρας οι μυστικές υπηρεσίες έδωσαν την πληροφορία στο Sky News, αλλά το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την είδηση, ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν ήταν εύκαιροι για δηλώσεις!!!

Όμως, παρόλο που ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Peter Cook δήλωσε πως η διαταγή για εκκένωση της Τουρκίας, έτυχε να συμπέσει και δεν συνδέεται με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, τα σενάρια είναι πολλά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ για πολλούς λόγους. Πρακτικά βοηθάει το Ισλαμικό Κράτος, δεν αποτελεί πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, αλλά παζαρεύει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, ενώ προσπαθεί να επιβάλλει την Τουρκία ως περιφερειακή υπερδύναμη, ανεξάρτητη από τα «συμφέροντα» του ΝΑΤΟ και όχι μόνο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Ερντογάν βρίσκεται στις ΗΠΑ χωρίς να έχει καταφέρει να κλείσει ραντεβού για συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα, ενώ εισέπραξε την άρνηση του Αμερικανού Προέδρου για την από κοινού εμφάνιση στα εγκαίνια του νέου τζαμιού στις ΗΠΑ που κατασκευάστηκε με Τουρκικά χρήματα. Στην καλύτερη περίπτωση, ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά τού Ισραήλ, είναι γνωστές οι κάκιστες σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, που ίσως τελικά να επιδεινώνονται αντί να καλυτερεύουν.

Ας μην ξεχνάμε πως αναμένεται και η δημιουργία Κουρδιστάν στη Συρία και ίσως και στο Ιράκ. Αν πράγματι συμβεί αυτό, όταν ουσιαστικά τελειώσει ο πόλεμος με το Ισλαμικό Κράτος, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει γενικευμένη κρίση και μέσα στην Τουρκία από τα 15 εκατομμύρια Κούρδων που θα ζητήσουν την ένωσή τους με το Συριακό και Ιρακινό Κουρδιστάν σε ενιαίο κράτος.

Ίσως όμως αυτό να συμβεί πολύ πιο σύντομα από όσο αναμένεται και γι’ αυτό οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί διέταξαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Είναι πάντως πολλοί οι λόγοι που θα ήθελαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να κοντύνουν τα ποδάρια και το γόητρο της Τουρκίας…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου