Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Χρυσός: ο Καναδάς ξεπούλησε, η Ρωσία αγοράζει! Η Ελλάδα;

Μπροστά σε ένα παράδοξο βρίσκονται οι διεθνείς αγορές σε σχέση με τον χρυσό. Ενώ ο Καναδάς πούλησε όλα τα αποθέματά του σε χρυσό, η Ρωσία αγοράζει αργά αλλά σταθερά όσο περισσότερο μπορεί από το πολύτιμο μέταλλο!

Όπως έγινε γνωστό από το CBC του Καναδά, η Κυβέρνηση της χώρας πούλησε και τις τελευταίες ουγγιές σε χρυσό που κατείχε. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας παλιάς απόφασης, που προέβλεπε την μη χρήση του μετάλλου από την κυβέρνηση και την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές ή ομόλογα ή χρηματοοικονομικά προϊόντα, που θα είναι πιο εύκολο να πουληθούν, εάν κρινόταν σκόπιμο από την κυβέρνηση του Καναδά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Καναδάς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου στην παραγωγή χρυσού, αλλά η κυβέρνησή του επί σειρά ετών δεν έκανε μεγάλες αγορές χρυσών νομισμάτων ή ράβδων και σταδιακά πούλησε όλο τον χρυσό που κατείχε. Τη δεκαετία του 1960 ο Καναδάς κατείχε πάνω από 1.000 τόνους χρυσού, ενώ το 2003 διέθετε μόνο 3,4 τόνους.

Αντίθετα με τον Καναδά, σύμφωνα με την Pravda, η Ρωσία αργά και σταθερά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αγοράζει χρυσό. Το 2014, η Ρωσία φέρεται να αγόρασε 55 τόνους χρυσού, ενώ η αξία των αποθεμάτων χρυσού της Ρωσίας στα τέλη του 2015 ξεπέρασε τα 368 δισεκατομμύρια δολάρια! Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς, η Ρωσία διπλασίασε τα αποθέματά της σε χρυσό από το 2005.

Η κίνηση αυτή της Ρωσίας, φαίνεται να είναι η αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις που της έχει επιβάλλει η Δύση, για το θέμα της Ουκρανίας.

Όμως και η Γερμανία έχει στραφεί στον χρυσό και έχει προβεί σε μεγάλες αγορές. Μάλιστα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να της επιστρέψουν τον χρυσό που έχουν στις τράπεζές τους προς φύλαξη. Όμως οι ΗΠΑ αρνούνται! Επίσης αρνούνται σε Γερμανούς επιθεωρητές να ελέγξουν τα Γερμανικά αποθέματα που βρίσκονται στις ΗΠΑ! Όμως, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν στη Γερμανία, πως θα επιστρέψουν τον χρυσό, κάποια στιγμή στο μέλλον…

Στην ίδια κατεύθυνση με την Ρωσία, βρίσκεται η Ινδία και η Κίνα, που επίσης αγοράζουν χρυσό. Συνολικά οι τρεις αυτές χώρες αγόρασαν 336 τόνους χρυσού το 2015!

Τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ είχαν 8.133 τόνους χρυσού, η Γερμανία 3.383 τόνους, η Γαλλία και η Ιταλία είχαν περισσότερους από 2.400 τόνους η καθεμία, ενώ η Ελλάδα, διέθετε 112,6 τόνους χρυσού.

Δείτε τα επίσημα στοιχεία για τον χρυσό κάθε χώρας, για τον Φεβρουάριο του 2016, όπως τα δημοσιεύει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου