Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ξύλο και επιστροφή στην Ελλάδα από τρύπα στον φράχτη!

Ο πολιτισμός και ο ανθρωπισμός της Βαρντάρσκα και της υπόλοιπης Ευρώπης ξεδιπλώθηκε το περασμένο τριήμερο σε όλο του το μεγαλείο.

1500-2000 πρόσφυγες και μετανάστες δεν άντεξαν άλλο τον αποκλεισμό στην Ειδομένη και περπάτησαν αρκετά χιλιόμετρα με τα παιδιά στην αγκαλιά, μέχρι να φτάσουν στο τέλος του φράχτη που έχει υψώσει η Βαρντάρσκα και αφού διέσχισαν τον ορμητικό παραπόταμο του Αξιού, πέρασαν στην Βαρντάρσκα, με το όνειρο της συνέχειας του ταξιδιού τους προς την Γερμανία.

Όμως, οι στρατιώτες της Βαρντάρσκα τους συνέλαβαν και επέστρεψαν τους περισσότερους στην Ελλάδα, όχι από τα σύνορα, αλλά από τρύπα στον φράχτη ή από το τέλος του φράχτη, μέσα από τον ορμητικό παραπόταμο του Αξιού.

Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες κατήγγειλαν την απάνθρωπη συμπεριφορά των αστυνομικών και των στρατιωτών της Βαρντάρσκα με γλαφυρό τρόπο και δείχνοντας στην κάμερα τα σημάδια από τα βασανιστήρια.



Σύμφωνα με μαρτυρία Σύριου:
«Μάζεψαν τον κόσμο σε κύκλους. Ζητούσαν από όλους μας να κάτσουμε στο έδαφος και εκεί μείναμε όλη νύχτα καθιστοί με τα παιδιά και τις γυναίκες. Ήταν απάνθρωποι. Ο στρατός της Βαρντάρσκα χτυπούσε όποιον προσπαθούσε να κινηθεί. Στις 2 τη νύχτα, ένα φορτηγό του στρατού πήρε τους ανθρώπους και τους μετέφερε στην άλλη πλευρά των συνόρων. Υπήρχε μια μικρή τρύπα στον φράχτη που έσπρωχναν τους ανθρώπους από εκεί (σ.σ. προς την Ελλάδα). Φώναζαν, έλεγαν λέξεις που δεν καταλαβαίναμε. Χτυπούσαν τους ανθρώπους και τους έσπρωχναν έξω (σ.σ. από τη Βαρντάρσκα), μέσα από την τρύπα».


Πάνω από 1500 άτομα αναγκάστηκαν στη συνέχεια να περπατήσουν 5-6 χιλιόμετρα μέσα στη νύχτα.
Τελικά δεν πέρασε κανένας στη Βαρντάρσκα και γύρισαν όλοι στην Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό, μετά την ομαδική είσοδο στην Βαρντάρσκα, των προσφύγων και των μεταναστών που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη, από άλλο σημείο των συνόρων, επέστρεψαν στην Ελλάδα περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι απωθήθηκαν από Σκοπιανούς στρατιώτες. Όλοι αυτοί βρέθηκαν στην διάθεση των Ελληνικών αρχών για νέα ταυτοποίηση και διαπιστώθηκε ότι έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διαθέτουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν μετά την αρχική ταυτοποίηση τους.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους που πέρασαν στην γειτονική χώρα, πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από την Βαρνάρσκα, ούτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους. Εφόσον όμως υποβληθεί αίτημα, θα εξεταστεί στη βάση των υπαρχουσών συμφωνιών επανεισδοχής.



Η δημοσιογράφος του ABC Μπάρμπαρα Μίλερ, δημοσίευσε μέσω twitter πολλές φωτογραφίες από την επιστροφή των προσφύγων και των μεταναστών από την Βαρντάρσκα στην Ελλάδα.


Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να μένουν στην περιοχή, γιατί, όπως είπε, οι μονομερείς ενέργειες χωρών της βαλκανικής διαδρομής δεν έγιναν τυχαία και η εκτίμηση είναι, ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν.

Επίσης, τους ζήτησε να βρεθούν στα κέντρα υποδοχής που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει γι' αυτούς σε ανθρώπινες συνθήκες «κι από κει και πέρα να δουλέψουμε όλοι μαζί για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μετάβασης σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης».



Τελικά, οι δήθεν εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τα τσιράκια τους που δεν ανήκουν στην ΕΕ, κατάφεραν να αποκλείσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα. Έτσι, «έσωσαν» τα τομάρια τους από τα «μιάσματα» που οι ίδιοι δημιούργησαν με τους πολέμους στην Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Αφρική.

Για ακόμη μια φορά, η Ελλάδα καλείται να «σώσει» την Ευρώπη.
Και η Ελλάδα, θα την «σώσει»!


Με πληροφορίες από τα: Protothema, Tribune, Pronews και CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου