Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Οχυρώνονται Βούλγαροι, Αλβανοί και Ιταλοί στα σύνορα με την Ελλάδα

Η ανησυχία για την εμφάνιση εναλλακτικών προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών από τους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, προκαλεί την έντονη κινητικότητα και την λήψη προληπτικών μέτρων οχύρωσης από την Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ιταλία.

Η Βουλγαρία ήδη ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της με την Ελλάδα, ενώ τη φρούρηση των συνόρων της Αλβανίας με την Ελλάδα αναλαμβάνουν ανέλαβαν από κοινού Αλβανοί αστυνομικοί και Ιταλοί καραμπινιέροι.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης, ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από τον στρατό και την αστυνομία.

Τα Τίρανα, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ότι δεν βρίσκει τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορά της, έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν από αύριο καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία.

Ενώπιον του ενδεχομένου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι Ιταλικές αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις Αλβανικές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις ότι ο «βαλκανικός διάδρομος» έκλεισε οριστικά, πάντως, δεν δείχνουν να πτοούν τους απελπισμένους πρόσφυγες που εξακολουθούν να συρρέουν πεζή στην Ειδομένη, αψηφώντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό, τον οποίο επισκέφθηκε και ενημερώθηκε από εκπροσώπους ΜΚΟ, η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.



Σήμερα, μερικές χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών πέρασαν μέσα από ποτάμι στη Βαρντάρσκα, στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν ως τη Γερμανία. 

Το εγχείρημά τους όμως τερματίστηκε από τους αστυνομικούς της Βαρντάρσκα που τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν πίσω στην Ελλάδα, ακόμη και μέσω του ποταμού που προηγουμένως είχαν διασχίσει!

Συνελήφθησαν επίσης και περίπου 30 φωτοτορεπόρτερ που ακολουθούσαν τους πρόσφυγες – μετανάστες, καταγράφοντας τις «περιπέτειές» τους στην «πολιτισμένη» Ευρώπη.



Ο Αλβανός Υπουργός εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, σε δηλώσεις του στο Ιταλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Radio 24 χαρακτήρισε «εξαιρετική» την συνεργασία της χώρας του με την Ιταλία.

Για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ο κ. Ταχίρι δήλωσε πως «συμφωνήσαμε με τον Ιταλό υπουργό εσωτερικών Αλφάνο η χώρα του να μας βοηθήσει με υποδομές, με ανταλλαγή πληροφοριών και κοινή δράση για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που δεν μπορεί να αφορά μόνον την Αλβανία ή την Ιταλία, αλλά πρέπει να θεωρηθεί κοινό πρόβλημα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία είναι προ των πυλών μας. Καμία χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Η Ιταλία, στο παρελθόν, είχε την εμπειρία προβλημάτων που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε εμείς, πριν να είναι πολύ αργά. Θυμηθείτε την περίοδο κατά την οποία η Ιταλία βρέθηκε μόνη, αλλά και η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μια κοινή λύση πρέπει να οδηγεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση κοινά προβλήματα».

Η Ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα και η δημοσιογράφος Κιάρα Σπανιόλο ανέφερε σε άρθρο της ότι «η Ελλάδα σπρώχνει 2000 πρόσφυγες προς την Αλβανία. Προς το παρόν είναι 162 αλλά τις επόμενες ημέρες μπορεί να αφιχθούν 2.000. Είναι Σύριοι πρόσφυγες, τους οποίους η Ελληνική κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία στην Κόνιτσα, όλο και πιο κοντά στην Ιταλία».

Η Λα Ρεπούμπλικα υποστηρίζει ότι στο Λέτσε της Κάτω Ιταλίας έχει ετοιμασθεί προληπτικό σχέδιο της πολιτικής προστασίας, ενώ η ακτοφυλακή και η οικονομική αστυνομία ελέγχουν διαρκώς την θάλασσα.

Επίσης, η Ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα «ζει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με 14.000 απελπισμένους που συνεχίζουν να συνωστίζονται στην Ειδομένη, χωρίς ελπίδα να εισέλθουν στην Βαρντάρσκα και άλλους 4.500 οι οποίοι αναγκάζονται να μείνουν σε κάμπινγκ τρόμου στο λιμάνι του Πειραιά».

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα όσα δηλώθηκαν από Έλληνες Υπουργούς, ότι οι πρόσφυγες – μετανάστες αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τους 100.000 (ήδη ξεπέρασαν του 45.000) και πως μπορεί να μείνουν στη χώρα για 2 χρόνια τουλάχιστον και κάποιοι από αυτούς για πάντα, δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στην χώρα, αλλά και φόβο για τα μελλούμενα…

Με πληροφορίες από τα Καθημερινή και Newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου