Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Η αλήθεια πίσω από το γιατί οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες αρνήθηκαν την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού

Σύγχυση προκάλεσε το video και η δημοσίευση για την άρνηση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών που αρνήθηκαν την ανθρωπιστική βοήθεια από τους αστυνομικούς της Βαρντάρσκα. Υπάρχει όμως εξήγηση.

Όπως μας εξήγησε Έλληνας Μουσουλμάνος που γνωρίζει αραβικά, στο video οι άραβες πράγματι φωνάζουν «not halal» και αρνούνται να δεχτούν την ανθρωπιστική βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού που τους προσφέρεται από τους αστυνομικούς της Βαρντάρσκα.

Όμως, με το halal δεν εννοούν το φαγητό – κρέας που έχει παρασκευαστεί μέσα από κάποια ιεροτελεστία, καθώς η μετάφραση της έννοιας της λέξης halal είναι παρόμοια με αυτή που λένε οι Έλληνες «χαλάλι».

Επειδή είχαν προηγηθεί επεισόδια και ξύλο μεταξύ των αράβων και των αστυνομικών που δεν τους επέτρεπαν να προχωρήσουν περισσότερο στο έδαφος της Βαρντάρσκα, η έννοια «not halal» είναι πως, από τη μια μας δέρνετε και μετά μας προσφέρετε φαγητό; Δεν το κάνετε με την καρδιά σας, δεν το κάνετε με την ψυχή σας και γι’ αυτό δεν θέλουμε τη βοήθεια.

Είναι επομένως θέμα σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης.
Γι’ αυτό αρνήθηκαν τη βοήθεια.

Όσον αφορά την μετάφραση του halal που αρχικά πιστέψαμε (όπως βρήκαμε) ότι σημαίνει την παρασκευή φαγητού με συγκεκριμένο τρόπο, μέσω Μουσουλμανικής προσευχής, δεν ευσταθεί.
Αυτό ανήκει στην γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ που γίνεται μία φορά τον χρόνο και πράγματι το ζώο θανατώνεται μετά από προσευχή. Σαν να λέμε πως το διαβάζουν, πριν το θανατώσουν.

Ελπίζουμε να διαφωτίσαμε την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε, λόγω της κακής μετάφρασης.

Δείτε εδώ το αρχικό ρεπορτάζ και το επίμαχο video.
http://cosmostatus.blogspot.gr/2016/03/blog-post_12.html



1 σχόλιο:

  1. Μᾶλλον ἔχετε πέσει θύμα παραπληροφορήσεως.
    Το χαλάλ σημαίνει γενικῶς το σύμμορφο με την ἰσλαμική διδασκαλία,ἀντίθετα ἀπό το χαράμ,που σημαίνει το ἀσύμβατο με την ἰσλαμική διδασκαλία,που και ἀπορρίπτεται.(«χαράμι να γίνει»)
    Αὐτά εἶναι πράγματα πολύ διαδομένα,που γνωρίζουν και μή εἰδικοί,μή μουσουλμάνοι,και προφανῶς κάποιος δέν σας εἴπε την πλήρη ἀλήθεια.
    Για να καταλάβετε τί ἑννοείται ὡς τροφή χαλάλ,θα σας πῶ ὅτι ἀπλούστατα στην Εὐρώπη ὑπάρχουν και πληθαίνουν τα κρεοπωλεία χαλάλ,δηλαδή κρεοπωλεία που πωλοῦν κρέας ἐπιτρεπόμενο ἀπό την μωαμεθανική θρησκεία,π.χ βοδινό,πρόβειο ἤ πουλερικό,ἀλλά και «εὐλογημένο» ἀπό πρόσωπο με ἰερατική διαπίστευση.
    Στις συσκευασίες κρεάτων που ἀπευθύνονται σε μουσουλμάνους καταναλωτές,ἀναγράφεται σαφῶς «χαλάλ»,βεβαιώνεται δηλαδή ὅτι το παρασκεύασμα ἔχει εὐλογηθεί.
    Ἐπίσης οἱ πιτσαρίες στους διαφημιστικούς καταλόγους ἀναφέρουν σαφῶς τα χαλάλ παρασκευάσματα,ἤ ὅτι το κατάστημα καθεαυτό εἶναι χαλάλ.
    Ἅρα,ναί,ἤθελαν τρόφιμα χαλάλ οἱ συμπαθέστατοι πρόσφυγες στην Εἰδομένη,ἀλλά ἀναρωτιέμαι γιατι μας ἔκαναν την τιμή και ἤλθαν στην Εὐρώπη,ἀφοῦ εἶναι τόσο καλοί μουσουλμάνοι,και δέν προτίμησαν π.χ την Σαουδική Ἀραβία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή