Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Πρώτο θέμα στο Ρωσικό Sputnik η απαγόρευση πτήσης στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Με πρωτοσέλιδο άρθρο που έχει τίτλο «αφιλόξενοι ουρανοί» καλύπτει η Ρωσική ειδησεογραφική σελίδα Sputnik, την άρνηση της Τουρκίας να εγκρίνει το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους που θα μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν.

Με τον τίτλο «αφιλόξενοι ουρανοί: η Τουρκία απέτρεψε τον Έλληνα πρωθυπουργό να μπει στον εναέριο χώρο της» το Ρωσικό Sputnik κάνει εκτενή αναφορά στη Τουρκική στρατηγική, που δεν σταματάει σε τίποτα προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμενόταν να ταξιδέψει στο Ιράν μέσω του αποστρατικοποιημένου νησιού της Ρόδου και μετά μέσω Τουρκίας. Όμως η Τουρκία αρνήθηκε την είσοδο στο αεροσκάφος και ο Τσίπρας αναγκάστηκε να αλλάξει δρομολόγιο, αναφέρεται στ άρθρο.

Σημειώνεται δε, πως η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε έντονα προς την Τουρκία για αυτή τη συμπεριφορά, η οποία αντιβαίνει στις υφιστάμενες συμφωνίες και τους διεθνείς κανόνες.



Στη συνέχεια του άρθρου περιγράφεται το χρονικό της περιπέτειας του Έλληνα πρωθυπουργού. Το αεροσκάφος είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει από την Ελευσίνα και μετά από ανεφοδιασμό στην Ρόδο θα εισερχόταν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και από εκεί στο Ιράν.

Η Τουρκία ισχυρίζεται πως η Ρόδος είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα επιτρεπόταν στο στρατιωτικό vip αεροσκάφος να εισέλθει στον εναέριο χώρο της μετά τον ανεφοδιασμό του. Η Τουρκία απαίτησε να αλλάξει η διαδρομή του αεροσκάφους και ο ανεφοδιασμός του να γίνει στην Αλεξανδρούπολη ή στην Άγκυρα.

Η Τουρκία ενημερώθηκε πως δεν θα λάβει νέο σχέδιο πτήσης, αλλά θα παρακαμφθεί ο εναέριος χώρος της. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο νέο δρομολόγιο το αεροσκάφος πέρασε νότια της Κύπρου, από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και μέσω Σαουδικής Αραβίας έφτασε στο Ιράν.

Ο έγκυρος Ρωσικός ιστότοπος Sputnik, ενημερώνει επίσης πως εχθές Δευτέρα, τα Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον Ελληνικό εναέριο χώρο 22 φορές, πάνω από τα νησιά Σάμος, Χίος, Λήμνος και Λέσβος.

Επίσης γίνεται αναφορά σε σημερινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 6 Τουρκικά μαχητικά πετώντας σε ένα σχηματισμό, παραβίασαν τον Ελληνικό εναέριο χώρο.

Το δημοσίευμα του Sputnik καταλήγει με τα στατιστικά του 2014 που προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και τον Ελληνικό Στρατό, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκική πολεμική αεροπορία παραβίασε τον Ελληνικό εναέριο χώρο 2.224 φορές.



Επίσης, στον Ρωσικό ιστότοπο Sputnik υπάρχει σήμερα και ακόμη ένα άρθρο που αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στις 22 παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου από Τουρκικά μαχητικά, που έγιναν μέσα σε 24 ώρες εχθές Δευτέρα και οδήγησαν και σε αερομαχίες.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας σχεδόν καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου