Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ερωτηματικά σε σχέση με δημοσιεύματα για αναβάθμιση των Mirage 2000

Το φως της δημοσιότητας είδαν για ακόμη μία φορά δημοσιεύματα για την πιθανή αναβάθμιση των Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας. Όμως ερωτηματικά προκαλούν κάποια στοιχεία που έγιναν γνωστά και έχουν να κάνουν με τον διπλασιασμό της τιμής σε σχέση με όσα είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2015.

Σύμφωνα με άρθρο του onalert.gr βρίσκεται σε προτεραιότητα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο εκσυγχρονισμός (επιτέλους) των Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα επιχειρησιακά προβλήματα του κλάδου, που δεν είναι και λίγα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που επικαλείται το άρθρο, έχει δοθεί το πράσινο φως για πακέτο ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την αναβάθμιση αριθμού αεροσκαφών από τον στόλο των Mirage 2000, δηλαδή ο εκσυγχρονισμός δεν αφορά το σύνολο του στόλου των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 25 αναβαθμισμένα Mirage 2000-5 και 19 παλιά Mirage 2000 EGM/BGM.

Το κρίσιμο ερώτημα έχει να κάνει με την τιμή του εκσυγχρονισμού, καθώς περίπου  1 δισ. ευρώ για 19 αεροσκάφη σημαίνει περίπου 50 εκατομμύρια για κάθε αεροσκάφος.
Υπενθυμίζουμε πως τον Μάρτιο του 2015 είχε γίνει γνωστό πως η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault είχε αποδεχτεί το Ελληνικό αίτημα για την αναβάθμιση των 19 Mirage 2000 EGM/BGM σε επίπεδο «-5 Mk3» για 500.000.000 ευρώ, δηλαδή για περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ανά αεροσκάφος!!!

Για το συγκεκριμένο θέμα, διαβάστε τι γράφαμε τον Μάρτιο του 2015 στο άρθρο:
Θα αναβαθμιστούν τα Mirage 2000 σε επίπεδο 2000-5 mk3;;;

Τι άλλαξε από τον Μάρτιο του 2015 και διπλασιάστηκε η τιμή του εκσυγχρονισμού;
Μήπως το 1 δισεκατομμύριο αφορά τον εκσυγχρονισμό και άλλων αεροσκαφών;



Το μεγάλο πρόβλημα με τα 25 αναβαθμισμένα και καινούρια Mirage 2000-5 Mk2 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία είναι πως δεν μπορούν να εκτοξεύσουν τους πολύ σημαντικούς πυραύλους Exocet-39, επειδή δεν είχε προβλεφθεί στην σύμβαση! Έτσι, μόνο τα παλιά Mirage 2000 EGM/BGM μπορούν να εκτοξεύσουν τους Anti-Ship Exocet-39.

Στην νέα αναβάθμιση, είναι βέβαιο πως θα προβλέπεται η δυνατότητα εκτόξευσης και των Exocet-39, μαζί με το νέο ραντάρ, νέο πιλοτήριο και νέα όπλα.

Μήπως όμως, θα ήταν χρήσιμο να αναβαθμιστούν όλα τα Mirage σε κάποιο ανώτερο επίπεδο όπως το «-9», ώστε να δημιουργηθεί ένας ομογενής και πολύ ισχυρός στόλος από 44 αεροσκάφη, αφού υπάρχει 1 δισ. διαθέσιμο;

Μήπως όμως θα ήταν χρήσιμο, να γίνει μία διερεύνηση και για αγορά μεταχειρισμένων Mirage 2000-9 από τις Αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου που σκοπεύουν να τα αποσύρουν για να αγοράσουν καινούρια, ώστε να αυξηθεί ο στόλος των Mirage και να ισχυροποιηθεί η Πολεμική Αεροπορία;

Εάν όμως πρόκειται να ξοδευτεί 1 δισεκατομμύριο ευρώ για 19 αεροσκάφη, δηλαδή κάπου 50 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα, μήπως θα ήταν προτιμότερο να εξεταστεί η αγορά νέων Ρωσικών αεροσκαφών (Su-35) που κοστίζουν τα ίδια χρήματα και θα κάνουν τεράστια διαφορά στις ισορροπίες στο Αιγαίο;

Φυσικά με την προϋπόθεση της άμεσης αναβάθμισης και των F-16 σε επίπεδο Viper, όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Lockheed Martin στο Υπουργείο Άμυνας και ταυτόχρονη παραγγελία 10-15 νέων F-16V για την αναπλήρωση των απωλειών, ώστε να δημιουργηθεί ένας ομογενής και πανίσχυρος αριθμός 150 τουλάχιστον αεροσκαφών F-16V, με προοπτική 20ετίας τουλάχιστον.



Ας ελπίσουμε πως πολύ σύντομα θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις για την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία, ώστε να μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι οι Έλληνες, καθώς κάποιοι θα ξαγρυπνούν φυλάσσοντας την ακεραιότητα της χώρας, έχοντας στη διάθεσή τους υπερσύγχρονα αεροσκάφη και όχι ξεπερασμένες σακαράκες…

Διαβάστε τι προτείναμε τον Ιανουάριο του 2015 για την Πολεμική Αεροπορία:
Πέφτουν τα F-16 αλλά για καινούρια τσιμουδιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου