Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Τι θα κάνει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση Ρωσο-Τουρκικής σύρραξης;

Πολεμική ετοιμότητα χαρακτήρισε τις δυνάμεις της Τουρκίας και της Ρωσίας τις τελευταίες μέρες. Οι Ρώσοι κατηγόρησαν την Τουρκία πως ετοιμάζεται για εισβολή στη Συρία και ετοιμάστηκαν και αυτοί για να απαντήσουν. Τι θα κάνει όμως το ΝΑΤΟ σε περίπτωση Ρωσο-Τουρκικής σύρραξης;

Την προηγούμενη Πέμπτη, το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για στρατιωτική εισβολή στη Συρία. Στην ανακοίνωση τονιζόταν ότι:
«Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει καταγράψει έναν αυξανόμενο αριθμό από ενδείξεις για κρυφή προετοιμασία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για ενεργή ανάληψη δράσης στο έδαφος της Συρίας».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι:
«Η βαθύτερη αιτία του προβλήματος είναι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Συριακό καθεστώς και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Daesh. Αυτοί που βοηθούν το καθεστώς του Άσαντ διαπράττουν τα ίδια εγκλήματα πολέμου. Το λέω αυτό σήμερα, καθώς το Χαλέπι δέχεται σφοδρή επίθεση από Ρωσικά αεροσκάφη».

Εχθές Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διαταγή ύψιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας της Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης και κυρίως των αερομεταφερόμενων μονάδων και των Μοιρών Στρατηγικών Μεταφορών της Ρωσικής Αεροπορίας.

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε για τι θέμα:
«Σύμφωνα με την απόφαση του Αρχιστράτηγου από σήμερα στις 5 το πρωί τα στρατεύματα της Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης, αερομεταφερόμενες μονάδες μαζί με Μοίρες μεταγωγικών αεροσκαφών είναι σε ύψιστη ετοιμότητα. Ελέγχουμε την πολεμική ετοιμότητά μας με νοτιοδυτική κατεύθυνση σε ότι αφορά την επιχειρησιακή δράση».

Η αναφορά «νοτιοδυτική κατεύθυνση» δείχνει σαφώς την περιοχή της Συρίας, ενώ ενημερώθηκαν και οι στρατιωτικοί ακόλουθοι των ξένων χωρών στη Ρωσία.

Επίσης, υπήρξε παραδοχή πως Τσετσένοι κομάντος (Μουσουλμάνοι) πολεμούν στη Συρία στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ και υπό την Ρωσική σημαία. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι κανείς δεν θα ήθελε την επέκταση των δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή της Τσετσενίας.

Στην περιοχή της Κριμαίας, τα πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας φέρονται να είναι ήδη φορτωμένα με όπλα, ενώ και ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει τεθεί σε ετοιμότητα.

Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν δηλώσει πως καλοβλέπουν μια χερσαία επέμβαση στη Συρία. Αυτό είναι κάτι που προφανώς δεν μπορεί να δεχτεί η Ρωσία και γι’ αυτό προετοιμάζεται να απαντήσει.

Από την πλευρά τους οι Βρετανοί, μέσω συνέντευξης πράκτορα της ΜΙ6, εκτιμούν πως σε περίπτωση Τουρκικής εισβολής στη Συρία, το ΝΑΤΟ δεν θα την υποστηρίξει στρατιωτικά, αλλά μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.

Οι Βρετανοί πιστεύουν πως η πόλεμος στη Συρία έχει κριθεί υπέρ των Ρώσων και του Άσαντ. Μόλις τελειώσει ο πόλεμος και εξαλειφθεί το Ισλαμικό Κράτος, η Ρωσία και το Ιράν θα μιλάνε από θέση ισχύος στην περιοχή, ενώ οι Δυτικοί θα έχουν μεγάλο πρόβλημα.



Με πληροφορίες από τα in.gr pronews.gr tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου