Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Σε εφαρμογή σχέδιο αποκλεισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα

Σχέδιο πλήρους αποκοπής της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό κορμό με την οχύρωση των συνόρων της Βαρντάρσκα και της Βουλγαρίας, ώστε να αποκλειστεί κάθε διέξοδος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Ελλάδα προς την Ευρώπη, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι αρχές της Βαρντάρσκα ανοιγοκλείνουν με διάφορα προσχήματα τα σύνορα σε όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους για πολλές ώρες στη διάβαση της Ειδομένης. Μάλιστα στη Βαρντάρσκα έχουν καταφθάσει αστυνομικοί διαφόρων Ευρωπαϊκών κρατών για να σφραγίσουν τα σύνορά της με την Ελλάδα και να εγκλωβίσουν τους πρόσφυγες – μετανάστες στην Ελλάδα.

Προχθές ταλαιπωρήθηκαν, περίπου 7000 πρόσφυγες – μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας – Βαρντάρσκα, ενώ η ταλαιπωρία συνεχίζεται για αρκετούς και σήμερα.

Η πρωτοβουλία, που αποκαλείται «Ευρωπαϊκό σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ανήκει στην Ουγγαρία, την Τσεχία, την Σλοβακία και την Πολωνία. Το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή της Βουλγαρίας και της Βαρντάρσκα, σε «δεύτερη Ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας» με την ανάπτυξη στα σύνορα των δύο χωρών με την Ελλάδα, ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και την δημιουργία φραχτών.

Η ιδέα φαίνεται πως αποκτά υποστηρικτές σε αρκετές χώρες, ενώ απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις 15 Φεβρουαρίου, στη σύνοδο της Πράγας, όπου θα συναντηθούν οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο προβλέπει την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων μέσω διακρατικών συμφωνιών, καθώς η Βουλγαρία δεν ανήκει στη συνθήκη Σένγκεν, στα Ελληνοβουλγαρικά, ώστε να ενισχυθεί η Βουλγαρική συνοριοφυλακή, με ταυτόχρονη οικονομική βοήθεια για την ανέγερση φραχτών στη μεθόριο με την Ελλάδα, κατά τα πρότυπα της Βαρντάρσκα στην Ειδομένη αλλά και εκείνου που κατασκευάζει η Βουλγαρία στα σύνορά του με την Τουρκία.

Σε μια τέτοια πολύ πιθανή πλέον εξέλιξη, η Ελλάδα θεωρείται βέβαιο πως θα υποστεί ασφυξία, με τεράστιες συνέπειες, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβιστούν.

Σε άρθρο του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων και πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στη Μεγάλη Βρετανία Λιουμπομίρ Κιουτσούκοφ, προειδοποιεί ότι «η συσσώρευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων σε Ελληνικό έδαφος θα αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για τη Βουλγαρία» και τονίζει:
«Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τα Βαλκάνια άρχισαν επιτέλους να λειτουργούν ως οικονομική περιοχή. Μόνο η Βουλγαρία έχει εμπορικές ανταλλαγές, ύψους 9 δισ. Λέβα, με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Η δημιουργία εσωτερικών συνόρων μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία και οι φράχτες ενδέχεται να ξυπνήσουν τα παλιά πάθη. Είδαμε τι συνέβη με την αύξηση της έντασης μεταξύ Σερβίας και Κροατίας πριν από μερικούς μήνες με αφορμή το κλείσιμο των συνόρων».

Με τίτλο «κάνουν την Ελλάδα γκέτο προσφύγων» η εφημερίδα «Standard» γράφει:
«Εάν η Ε.Ε. θέσει πραγματικά την Αθήνα υπό καραντίνα, η Βουλγαρία θα χρειαστεί επειγόντως φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα. Διαφορετικά, μετά το κλείσιμο του δρόμου μέσω ΠΓΔΜ, το μεγάλο προσφυγικό κύμα θα κατευθυνθεί προς το έδαφός μας. Ο Μπόικο Μπορίσοφ έχει περάσει την ηλικία στην οποία οι άνδρες πιστεύουν στα παραμύθια, γι’ αυτό και δεν θα χάσει χρόνο με φλυαρίες περί «Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Αυτή η αλληλεγγύη δεν υπάρχει πλέον και η Ελλάδα πρώτη θα το αισθανθεί με τη μετατροπή της σε προσφυγική κατασκήνωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Το ζητούμενο είναι να πράξει η Βουλγαρία παν το δυνατό και μάλιστα το συντομότερο, για να αποφύγει τη θλιβερή μοίρα της Ελλάδας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους Υπουργούς Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή, Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, με θέμα το μεταναστευικό – προσφυγικό και τα σχέδια κάποιων χωρών για απομόνωση της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή του μέσω non paper, το Μέγαρο Μαξίμου, εκτοξεύει αιχμές και αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η ευρωπαϊκή αντίδραση δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη» ενώ υπογραμμίζει πως «ούτε οι προσφυγικές ροές μπορούν να ανακοπούν, ούτε το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης».
Κατονομάζονται μάλιστα και οι Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία, που προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορα των Ευρωπαϊκών χωρών για τους πρόσφυγες, ασκούν απαράδεκτες πιέσεις προς την Ελλάδα να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στη θάλασσα και πιέζουν την ΕΕ να κλείσει τα σύνορα της Ελλάδας.

Οι δήθεν εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή (ο Θεός να την κάνει) Ένωση, πιέζουν την Ελλάδα όχι μόνο οικονομικά, αλλά και με το πρόβλημα που κάποιες από αυτές δημιούργησαν: το προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Πόσο θα αντέξει η Ελλάδα στις δύο αυτές πιέσεις; Πιέσεις που τελικά μπορεί να οδηγήσουν στη διάλυση της χώρας. Θα το επιτρέψουμε; Θα τους αφήσουμε; Είναι θέμα επιβίωσης.



Με πληροφορίες από το kathimerini.gr και pronews.gr

Διαβάστε επίσης:

Φτιάχνει φράχτη με την Ελλάδα η ΠΓΔΜ / Εγκλωβίζονται στην Ελλάδα οι αλλοδαποί

Οι Σκοπιανοί επεκτείνουν τον φράχτη και κατηγορούν την Ελλάδα

Στη Φλώρινα υψώνει το δεύτερο φράχτη με την Ελλάδα η Βαρντάρσκα

Πως κρατάει η Βουλγαρία τους μετανάστες έξω από τη χώρα;

Οι «εταίροι» ζητούν να γίνει η Ελλάδα στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών

Κίνδυνος να ξεμείνουν οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου