Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Πως αλλάζουν οι καιροί… Η Αλβανία δεν θέλει μετανάστες και πρόσφυγες! (εικόνες)

Οι καιροί αλλάζουν και μέσα σε 25 χρόνια κάποιοι ξεχνάνε τι έκαναν και πως συμπεριφέρονταν. Εκλιπαρούσαν για βοήθεια και «ελευθερία» το 1991, αλλά σήμερα λένε πως θα κλείσουν τα σύνορά τους σε όσους ζητούν βοήθεια.

Αφορμή για το σημερινό μας άρθρο στάθηκαν οι προχτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος δήλωσε με το γνωστό του ύφος πως «η Αλβανία δεν θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες», όταν τέθηκε το θέμα της αλλαγής δρομολογίου των μεταναστών και των προσφύγων που κατακλύζουν την Ελλάδα και αδυνατούν να προχωρήσουν προς την Δυτική Ευρώπη εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων από τη Βαρντάρσκα.

Συγκεκριμένα, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε στο Top Channel:
«Δεν έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε αυτό (σ.σ. να ανοίξει δίοδος προς την Ευρώπη), γιατί δεν έχουμε ούτε τις συνθήκες ούτε την δυνατότητα και ούτε την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο, ενώ άλλοι κλείνουν τα σύνορά τους».

Μάλιστα, οι αρχές της Αλβανίας έλαβαν αυξημένα μέτρα τόσο στα σύνορα με την Ελλάδα και την Βαρντάρσκα, όσο και στους οδικούς άξονες που συνδέουν την Αλβανία με τις γειτονικές της χώρες, με περιπολίες και σημεία ελέγχου ώστε να αποφευχθεί η διέλευση μεταναστών και προσφύγων από την χώρα.
Την Πέμπτη, η αστυνομία της Αλβανίας συνέλαβε 12 Πακιστανούς στην Κακαβιά που επιστράφηκαν στην Ελλάδα.

Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει μικρή μνήμη και έχει ξεχάσει πως μόλις πριν από 25 χρόνια οι Αλβανοί έφευγαν από την χώρα τους κατά δεκάδες χιλιάδες, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε υπολογιστεί πως οι μισοί μόνο αλβανοί είχαν μείνει στη χώρα, ενώ οι άλλοι μισοί είχαν μεταναστεύσει, αναζητώντας δουλειά και ασφάλεια.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις χιλιάδες των Αλβανών που έρχονταν με τα πόδια στην Ελλάδα;
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις φωτογραφίες που έβγαζαν οι Αλβανοί στην Ομόνοια πίνοντας περιχαρείς κόκα κόλα και τρώγοντας χάμπουργκερ, μιας και το καθεστώς Χότζα τα είχε απαγορεύσει στην Αλβανία;

Αυτό που όμως κανείς δεν θα ξεχάσει είναι οι σκηνές που αποτυπώθηκαν στον τηλεοπτικό και φωτογραφικό φακό, όταν στις 7 Αυγούστου του 1991, το πλοίο Vlora γέμισε με 10.000 ως 20.000 απελπισμένους Αλβανούς και σάλπαρε για το λιμάνι του Μπάρι στην Ιταλία.

Εκεί, οι Ιταλικές αρχές, δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα των παράνομων μεταναστών και τους επέστρεψαν μέσα σε μία εβδομάδα σχεδόν όλους στην Ιταλία. Τελικά δόθηκε άδεια παραμονής στην Ιταλία σε 2550 Αλβανούς.

Τα επόμενα χρόνια, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι Αλβανοί κατάφεραν να μεταναστεύσουν σε όλη την Ευρώπη.
Σήμερα, έχοντας ξεχάσει πόσο δύσκολο ήταν γι’ αυτούς να ζήσουν το όνειρό τους στην Ευρώπη, κάνουν τα ίδια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που απλώς επιθυμούν να περάσουν από το έδαφος της Αλβανίας, καθοδόν για την Δυτική Ευρώπη.

Αγνώμονες; Η ιστορία θα τους κρίνει…
















Με πληροφορίες από τα: kathimerini.gr και news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου