Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Έντασης στις σχέσεις Βουλγαρίας – Τουρκίας

Ένταση φαίνεται πως έχει προκληθεί και στις σχέσεις της Βουλγαρίας και της Τουρκίας με αποτέλεσμα τις αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών. Ο λόγος είναι η παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Βουλγαρίας μέσω χρηματοδότησης του νέου «Τουρκικού» κόμματος.

Η Άγκυρα με σταθερά βήματα προωθεί την πολιτική της παντού, με όποιον τρόπο μπορεί. Αυτή όμως η προώθηση, δεν οδηγεί στα μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, που διαφήμιζε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στοβιβλίο του, αλλά σε εντάσεις.

Έτσι, μετά την επί δεκαετίες παρενόχληση των Ελλήνων Μουσουλμάνων, τώρα η Άγκυρα παρενοχλεί φανερά και τους Μουσουλμάνους της Βουλγαρίας, μέσω χρηματοδότησης του νέου κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.

Η χρηματοδότηση έγινε μέσω του προέδρου το κόμματος Λουτφί Μεστάν, ο οποίος δέχτηκε 20 εκατομμύρια δολάρια από την Τουρκία για να ιδρυθεί το νέο κόμμα. Η Βουλγαρική εφημερίδα Yukegh*, κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν και τον γιό του Μπιλάλ πως βρίσκονται πίσω από την χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τη Βουλγαρική εφημερίδα, ο Μπιλάλ Ερντογάν συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Λουτφί Μεστάν και του έδωσε ένα εκατομμύριο δολάρια. Τα χρήματα δόθηκαν με τη δέσμευση της Τουρκίας για την παροχή ενός εκατομμυρίου δολαρίων κάθε μήνα. Τα ποσά αυτά προέρχονται από τα μυστικά κονδύλια της Τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας.
 

Σύμφωνα με τις Τουρκιές εφημερίδες Hurriyet και Zaman, η Βουλγαρική εφημερίδα Yukegh έγραψε ότι η Άγκυρα υποσχέθηκε στο «Κόμμα Φιλίας», το οποίο θα ιδρυθεί στις 27 Φεβρουαρίου, «50.000 ψήφους από την Τουρκία» και ότι για τη μεταφορά των χρημάτων, μεσολαβεί ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Σόφια.

Είναι γνωστό πως μετά την κατάρρευση του Κομμουνισμού στη Βουλγαρία, ιδρύθηκε το Μουσουλμανικό – φιλοτουρκικό κόμμα των Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Όμως το 2012 το κόμμα διασπάστηκε σε άλλα δύο. Επειδή αυτά το κόμματα δεν είναι τόσο «φιλοτουρκικά» και δεν έχουν καταφέρει να διαδραματίσουν κάποιο σημαντικό ρόλο στη Βουλγαρία, η Τουρκία αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ένα νέο κόμμα.

Η Βουλγαρική κυβέρνηση, ενοχλημένη από την κίνηση της Άγκυρας, ανακήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο τον ακόλουθο του Τουρκικού γενικού προξενείου στον Πύργο (Μπουργκάς) Ουγούρ Εμίρογλου, κατηγορώντας τον για δραστηριότητες που παραβιάζουν τη Σύμβαση της Βιέννης περί προξενικών σχέσεων.
 

Η αντίδραση της Τουρκίας, είχε την μορφή αντιποίνων, χαρακτηρίζοντας ανεπιθύμητο πρόσωπο την πρόξενο της Βουλγαρίας στην Κωνσταντινούπολη Ζαρνίτσα Πέτροβα Αποστόλοβα.

Σύμφωνα με το Sofia News Agency, το Βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει στην παρούσα φάση ή στο μέλλον, το θέμα της απέλασης των διπλωματών.



* Το σωστό όνομα της Βουλγαρικής εφημερίδας που επικαλούνται οι Τουρκικές εφημερίδες, είναι Yukegh και όχι Yukehg όπως γράφουν όλες οι «έγκυρες» και «μεγάλες» Ελληνικές ιστοσελίδες που αντιγράφουν η μία την άλλη…
Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε το συγκεκριμένο εβδομαδιαίο Βουλγαρικό έντυπο, ούτε από πηγές μας στη Βουλγαρία...
Εντοπίσαμε όμως τη Βουλγαρική ιστοσελίδα Sofia News Agency (Novinite.com) που αναφέρεται στο θέμα της απομάκρυνσης των διπλωματών από τις δύο χώρες.


Με πληροφορίες από: Hurriyet, Zaman και Novinite.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου