Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Μετά την τηλεόραση, σειρά έχει το ραδιόφωνο…

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ασυδοσία των καναλαρχών, είναι θέμα αστικής νομιμότητας. Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ μπαίνει στις ράγες και ο ραδιοφωνικός χάρτης» δήλωσε στον Ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως είπε ο Υπουργός,  «σε λίγες ημέρες ξεκινά η διαδικασία του διαγωνισμού για τις άδειες (σ.σ. τηλεόρασης), παλεύουμε με το Νίκο Παππά να βάλουμε τις προδιαγραφές για να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός σε λίγες μέρες».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και είπε:
«Η Ελλάδα δεσμεύεται μέχρι το 2020 να έχει συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων. 4 οι άδειες , προφανώς δεν θα είναι 4 τα κανάλια, αυτά είναι τα πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου, αλλά υπάρχουν τα θεματικά, τα περιφερειακά και τα κρατικά κανάλια, για τα οποία θα ακολουθήσει τροπολογία με επιπλέον άδειες. Τεκμηριώθηκε και στη Βουλή γιατί η χώρα αντέχει τέσσερις, για να μην έχουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Τα κανάλια δεν είναι σούπερ μάρκετ, ούτε κομμωτήρια. Αν έχουν άλλες σχέσεις και δραστηριότητες, αυτό έχει να κάνει με το πολιτικό σύστημα και την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας».

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε επίσης πως σειρά παίρνουν και οι άδειες για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς:
«Έχουμε ένα τοπίο θολό και στο ραδιόφωνο, χωρίς άδειες. Πρέπει να γίνει ένας εξαντλητικός διάλογος με όλους. Η μελέτη των συχνοτήτων είναι έτοιμη. Πριν γίνει ο χάρτης συχνοτήτων θα δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους να εκφράσουν την άποψή τους. Προφανώς θα μπουν προδιαγραφές. Μέσα στη βδομάδα θα καλέσουμε την ΕΙΙΡΑ να καταθέσει τις προτάσεις της».



Ο ψύχραιμος παρατηρητής δεν μπορεί να μην προσέξει πως σε παλαιότερες δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών είχε δηλωθεί πως όποιος θέλει να εκπέμψει στην Ελλάδα από άλλη χώρα (Κύπρο) μπορεί να το κάνει μέσω δορυφόρου.
Επομένως, μπορεί άνετα να βγει το συμπέρασμα πως κάποιοι δουλεύουν υπέρ των δορυφορικών καναλιών και των παρόχων τους (nova, ote).

Εάν ένα κανάλι δεν λάβει την άδεια εκπομπής στην χωρίς πληρωμή για τον τηλεθεατή επίγεια συχνότητα, τότε θα αναγκαστεί να εκπέμψει μέσω δορυφόρου, να μπει σε κάποιο πακέτο επί πληρωμή. Επομένως και οι Έλληνες θα αναγκαστούν να πληρώνουν για να βλέπουν τηλεόραση, όπως κάνουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι.

Τα 8 ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, ήδη δεν προσφέρουν πρόγραμμα που να αξίζει να παρακολουθήσεις. Τουλάχιστον κάνεις ζάπινγκ και περνάει η ώρα. Αν μείνουν μόνο 4 ιδιωτικά και 4(;) κρατικά (ΕΡΤ και βουλή), τότε είναι που δεν θα ανοίγει κανείς την τηλεόραση, γιατί απλά θα χάνει την ώρα του…

Όσον αφορά τα ραδιόφωνα, καλό είναι να μπει κάποια τάξη, ώστε να σταματήσει να κρατά τη συχνότητα ένα υπολογιστής με 500 τραγούδια, αλλά χωρίς εξοντωτικούς περιορισμούς για τον αριθμό των εργαζομένων, καθώς κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί (κυρίως στην επαρχία) μπορούν να κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους με 10 μόλις άτομα…

Με πληροφορίες από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου