Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Τριπλή Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο και την Κάρπαθο (φωτογραφία)

Τρεις προκλήσεις από την Τουρκία μέσα σε 3 ημέρες, είναι πάρα πολλές για να περάσουν αναπάντητες από την Ελλάδα…

Η πρώτη πρόκληση ήταν η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία για τη διεκδίκηση του δικαιώματος έρευνας και διάσωσης στην Κίναρο, μετά την πτώση του Ελληνικού ελικοπτέρου ΑΒ212, την οποία η Ελλάδα απέρριψε άμεσα.

Προχθές, η Τουρκία επανήλθε με δεύτερη πρόκληση, μέσω του Τουρκικού Σταθμού Σμύρνης με την υπ’ αριθμόν 119/16 NAVTEX, με την οποία γινόταν γνωστό ότι το Τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό πλοίο Cesme (Τσεσμέ) θα πραγματοποιήσει έρευνες μεταξύ 16ης και 28ης Φεβρουαρίου στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στην Εύβοια, τη Σκύρο, και τα Ψαρά.

Συνήθως, το Cesme δεν εισέρχεται στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, ωστόσο πλέει πάνω από την υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή ορίζεται παγίως τις τελευταίες δεκαετίες από την Αθήνα και δεν γίνεται αποδεκτή από την Άγκυρα.

Το Cesme πραγματοποίησε τελευταία φορά έρευνες στο Αιγαίο στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2015. Τότε, το Cesme συνοδευόταν από δύο Τουρκικά πολεμικά πλοία, γεγονός που είχε θορυβήσει την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες Τουρκικές NOTAM και NAVTEX έρχονται σε συνέχεια εκείνων που είχαν εκδοθεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και με τις οποίες, πρακτικά, δεσμευόταν ολόκληρο το Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις για ολόκληρο το 2016.

Η τρίτη προκληση από την τουρκική πλευρά έγινε προς το Ιταλικό ερευνητικό πλοίο Odin Finder που πραγματοποιεί έρευνες ανατολικά της Καρπάθου για λογαριασμό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το Odin Finder προσεγγίστηκε από την Τουρκική Κορβέτα Bodrum και του ζητήθηκε να αποχωρήσει από την περιοχή, λες και η περιοχή αυτή δεν ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, αλλά στην Τουρκική!

Η απάντηση της Ελλάδας ήταν να στείλει στην περιοχή προς υπεράσπιση του ερευνητικού σκάφους την Φρεγάτα Σπέτσες, που είναι μεγαλύτερη και ανώτερη από την Τουρκική κορβέτα.

Όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε από το marinetraffic.com το Odin Finder στις 12:30 βρισκόταν ανατολικά της Καρπάθου. Πολεμικά πλοία συνήθως δεν απεικονίζονται στο διαδίκτυο, για ευνόητους λόγους, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την θέση του Τουρκικού και του Ελληνικού πολεμικού σκάφους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου