Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Έρχεται η πυρηνική σύντηξη και η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα;

Όλο και πιο κοντά δείχνει να έρχεται το ενεργειακό όραμα της πυρηνικής σύντηξης, με στόχο την παραγωγή καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας από ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη.

Την προηγούμενη εβδομάδα η καγκελάριος Μέρκελ πάτησε τον διακόπτη του Wendelstein 7-X, μιας συσκευής αξίας 435 εκατομμυρίων δολαρίων, που κατασκευάστηκε από το Ινστιτούτο Μακ Πλανκ στο Γκράιφσβαλντ.

Υδρογόνο εισήχθη στη συσκευή και υπερθερμάνθηκε από μικροκύματα μέχρι να μετατραπεί σε πλάσμα για κλάσμα δευτερολέπτου.



Η σύντηξη πυρήνων υδρογόνου απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας (πρόκειται για τη διαδικασία που τροφοδοτεί με ενέργεια τα άστρα) και όχι πολλά ραδιενεργά απόβλητα.

Η πυρηνική σύντηξη είναι διαφορετική από την πυρηνική σχάση που περιλαμβάνει τη σχάση βαρέων ατόμων Ουρανίου για απελευθέρωση ενέργειας, κάτι που γίνεται στα γνωστά πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πυρηνική σύντηξη, όταν δύο ελαφριοί πυρήνες συνενωθούν μέσα σε έναν επιταχυντή, δημιουργούν έναν νέο πυρήνα, απελευθερώνοντας τεράστια ποσά ενέργειας, που περισσεύουν.



Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ΜΙΤ Technology Review, παρά τις δεκαετίες ερευνών, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η παραγωγή περισσότερης ενέργειας στα πειράματα σύντηξης, από όση ενέργεια προσφέρθηκε.

Οι περισσότερες προσπάθειες έχουν να κάνουν με τον περιορισμό του καυτού πλάσματος μέσω ισχυρών ηλεκτρικών ρευμάτων, με χρήση μιας συσκευής υπεραγωγιμότητας, με την ονομασία Tokamak. Το μεγαλύτερο Tokamak κατασκευάζεται στη Γαλλία, στις διεθνείς εγκαταστάσεις ITER.



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post, σε ειδική εγκατάσταση τύπου Tokamak στην ανατολική Κίνα, ερευνητές παρήγαγαν αέριο υδρογόνο τρεις φορές πιο θερμό από τον πυρήνα του Ήλιου (13.600.000 βαθμοί Κελσίου), μέσω σύντηξης, διατηρώντας αυτή τη θερμοκρασία για 102 δευτερόλεπτα.

Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Κίνα στον συγκεκριμένο τομέα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το εν λόγω πείραμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μαγνητικό αντιδραστήρα σύντηξης στο Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Hefei, πρωτεύουσας της επαρχίας Anhui.


Ο αντιδραστήρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατάφερε να θερμάνει το αέριο σε θερμοκρασία 50.000.000 βαθμών Κελσίου, που είναι σχεδόν τρείς φορές η θερμοκρασία του πυρήνα του Ήλιου.

Αυτό επετεύχθη με τη χρήση πανίσχυρων μαγνητικών πεδίων από υπεραγώγιμα πηνία, που συγκρατούσαν το πλάσμα μέσα στο παλαιάς Σοβιετικής προέλευσης Tokamak.



Η θερμοκρασία που επετεύχθη δεν είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί (σε αντίστοιχα επιτεύγματα έχουν προβεί και Ευρωπαίοι και Ιάπωνες ερευνητές) ωστόσο είναι η διάρκεια που η κινεζική ομάδα κατάφερε να την διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο που αποτελεί καινοτομία.

Σημειώνεται πως η Κίνα συμμετέχει και στο ITER, ωστόσο το Πεκίνο, σύμφωνα με τη South China Morning Post, έχει εκφράσει δυσαρέσκεια όσον αφορά στους βραδείς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το πρόγραμμα.

Στο αντικείμενο της σύντηξης, εργάζονται πολλές εταιρείες, όπως η Tri-Alpha (Καλιφόρνια), η Helion Energy (Ρέντμοντ, Ουάσινγκτον) και η General Fusion (Βανκούβερ).

Πηγές: guardian, fossbytes, naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου