Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Η πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού σχεδιάζεται για το 2017

Η εγχείρηση αυτή ίσως αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες στην ανθρώπινη ιστορία. Ο Ιταλός χειρουργός Sergio Canavero σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού σε 2 χρόνια.

Ο Valery Spiridonov θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση κεφαλιού. Ο Spiridonov είναι 30 ετών, από τη Ρωσία, έχει πτυχίο στην πληροφορική και αποτελεί τον πρώτο εθελοντή γι’ αυτή την επέμβαση. Ο Spiridonov πάσχει από την ασθένεια Werdnig – Hoffman, μια σπάνια γενετική ασθένεια των μυών, γνωστή και ως Τύπος 1 σπονδυλικής μυϊκής ατροφίας.

Η ασθένεια προκαλείται από την απώλεια σύνδεσης των κινητικών νευρώνων του νωτιαίου μυελού της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου. Οι πάσχοντες από την σπάνια αυτή ασθένεια, δεν μπορούν να περπατήσουν, ακόμη και να καθίσουν, χωρίς υποστήριξη.

Ο γιατρός Sergio Canavero του Advanced Neuromodulation Group στο Τορίνο της Ιταλίας, παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα των πειραμάτων του σε ποντίκια στην Νότια Κορέα, που αποδεικνύουν πως η σύντηξη (ένωση) του νωτιαίου μυελού είναι δυνατή.

Η Ρωσία, η Κίνα και το Βιετνάμ έχουν ήδη προσφέρει οικονομική βοήθεια στα σχέδια του Ιταλού γιατρού.

Σε συνέντευξή του στο Ρωσικό Sputnik ο Sergio Canavero είπε πως διαχρονικά το κυρίως πρόβλημα ήταν η ένωση του αποκομμένου νωτιαίου μυελού. Όμως τα πειράματα σε ποντίκια με αποκόλληση του νωτιαίου μυελού, χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία, είχαν ως αποτέλεσμα λειτουργικότητα - θεραπεία.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως η συγκόλληση στον νωτιαίο μυελό ήταν λειτουργική, κάτι που σημαίνει πως η πόρτα είναι ανοιχτή για την πραγματοποίηση τέτοιων επεμβάσεων σε ανθρώπους» είπε ο Canavero.

Σύμφωνα με τον Ιταλό γιατρό, ο καλός του φίλος Xiaoping Ren του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Harbim
της Κίνας, πραγματοποίησε μεταμόσχευση κεφαλιού σε πίθηκο. Συνέδεσε την ροή του αίματος μεταξύ του κεφαλιού και του νέου σώματος, αλλά δεν συνέδεσε τον νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης.

Το πείραμα (που ήταν μια επανάληψη της δουλειάς του Αμερικανού Robert White το 1970) έδειξε πως αν το κεφάλι ψυχθεί στους 15 βαθμούς Κελσίου, ο πίθηκος μπορεί να επιβιώσει κατά την εγχείρηση, χωρίς να υποστεί εγκεφαλική βλάβη.

«Ο πίθηκος επέζησε πλήρως της επέμβασης χωρίς κανένα νευρολογικό τραύμα» είπε ο Canavero, ενώ συμπλήρωσε πως το ζώο διατηρήθηκε εν ζωή μόνο για 20 ώρες για λόγους ηθικής.

Αρκετοί Ρώσοι ειδικοί επιστήμονες έχουν δείξε ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα, αλλά οι οικονομικές δυσκολίες φρενάρουν τη διαδικασία.

«Έχω ζητήσει από πολλούς δισεκατομμυριούχους να χρηματοδοτήσουν την εγχείρηση στον Valery Spiridonov. Ο γιατρός Xiaoping Ren μου είπε πως είναι έτοιμος να βοηθήσει την Ρωσική ομάδα των χειρουργών. Η Ρωσία θα μπορούσε να λάβει μέρος σε ένα παράλληλο πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται τα απαραίτητα χρήματα» είπε ο Canavero.

Όταν ο Ιταλός γιατρός ρωτήθηκε αν θα λάβει μέρος στην εγχείρηση στον Valery Spiridonov, απάντησε πως η επέμβαση σχεδιάζεται για το 2017 στην Κίνα.



Πηγή: Sputniknews

Διαβάστε επίσης:
Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού σε πίθηκο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου