Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Τα 12 χειρότερα προϊόντα της Monsanto

Η ιστοσελίδα Collective Evolution δημοσιοποίησε ένα άρθρο στο οποίο παρουσιάζονται τα 12 χειρότερα – επικίνδυνα προϊόντα που δημιούργησε η γνωστή εταιρεία βιοτεχνολογίας Monsanto.

Η εταιρεία δεν είναι τυχαία, όπως τυχαίο δεν είναι και το άρθρο με τα «επιτεύγματα» του γίγαντα των αγροτικών προϊόντων και της βιοτεχνολογίας. Άλλωστε υπάρχει και η ιστοσελίδα march-against-monsanto.com που είναι αφιερωμένη στην εταιρεία αυτή.

Το άρθρο προέρχεται από μια ιδέα της gmo-awareness.com που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους σε θέματα αμφιλεγόμενης βιοτεχνολογίας.

Ας δούμε όμως τα 12 πιο επικίνδυνα «επιτεύγματα» που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από την ανθρωπότητα και δημιούργησαν πολλά προβλήματα.

1. Ζαχαρίνη
Η ζαχαρίνη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό. Παρόλο που είναι γνωστή από το 1800, έγινε ευρέως γνωστή τον εικοστό αιώνα, μέσω των προσπαθειών της Monsanto να προμηθεύει με ζαχαρίνη την Coca Cola.
Η ζαχαρίνη αρχικά προοριζόταν για γλυκαντικό χωρίς θερμίδες. Όμως τη δεκαετία του 1970 αποδείχτηκε πως προκαλούσε καρκίνο στα ποντίκια. Έτσι μπήκε στη λίστα με τις καρκινογόνες ουσίες. Όμως μετά από πιέσεις, θεωρήθηκε πως τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν λάθος και η ζαχαρίνη βγήκε από τη λίστα με τις καρκινογόνες ουσίες. Έτσι σήμερα χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα που καταναλώνουμε.

2. PCB
Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν από την Monsanto τη δεκαετία του 1920. Είναι τα polychlorinated biphenyls ή πολυχλωριωμένα διφαινύλια, γνωστά οργανικά χημικά. Χρησιμοποιήθηκαν στους ηλεκτρικούς μετασχηματιστές, τους πυκνωτές και τους ηλεκτρικούς κινητήρες. Κατασκευάζονταν από το 1929 ως το 1979 οπότε και απαγορεύτηκαν.
Τα PCBs κατηγορήθηκαν για πρόκληση καρκίνου και πολλών ασθενειών στο νευρικό σύστημα, στο αναπαραγωγικό σύστημα και στο ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπου.
Παρόλο που απαγορεύτηκαν το 1979, έρευνα έδειξε πως ακόμη και το 2011 ανιχνεύονταν στο αίμα εγκύων γυναικών!
Πριν την απαγόρευσή τους χρησιμοποιούνταν σαν μονωτικό υλικό καλωδίων, σε πλαστικά, σε συγκολλητικές ουσίες και σε χρώματα με βάση το λάδι.

3. Πολυστυρένιο
Το πολυστυρένιο χρησιμοποιείται ως σήμερα, ως συνθετικό πολυμερές. Η παρασκευή του ξεκίνησε από την Monsanto το 1941.
Το πολυστυρένιο δεν είναι βιοδιασπώμενο και είναι ένας από τους κύριους ρυπαντές. Η χρόνια έκθεση στο υλικό αυτό έχει συσχετιστεί με πονοκεφάλους, κατάθλιψη, χρόνια κούραση και αίσθηση αδυναμίας.
Χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, κυρίως σε συσκευασίες τροφίμων γνωστό ως φελιζόλ. Η εγκαθίδρυσή του στην αγορά οφείλεται στην ανθεκτικότητά του και στην χαμηλή του τιμή.

4. Πυρηνικά όπλα
Σίγουρα δεν χρειάζεται να αναφερθεί το γιατί είναι επικίνδυνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμπλοκή της Monsanto, μέσω του Manhattan Project τη περίοδο 1943-1945 που οδήγησε στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας.

5. DDT
Το  DichloroDiphenylTrichloroethane είναι ένα ευρέως γνωστό παρασιτοκτόνο, που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση της ελονοσίας από τα κουνούπια.
Η Monsanto ήταν από τους πρώτους κατασκευαστές του συγκεκριμένου προϊόντος το οποίο στη συνέχεια ελέγχθηκε λεπτομερώς.
Το DDT απαγορεύτηκε το 1972 ενώ σχετίστηκε με την καταστροφή του συκωτιού, την μείωση στην αναπαραγωγική επιτυχία και μεταξύ άλλων την προσωρινή βλάβη του νευρικού συστήματος.
Δυστυχώς το DDT αργεί πολύ να διαλυθεί (μέχρι και 15 χρόνια) ενώ ανιχνεύεται μέχρι σήμερα σε αγροκτήματα σιταριού και σε δεξαμενές νερού. Η επαφή μας με το DDT γίνεται μέσω κατανάλωσης ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες και μολυσμένου ατμοσφαιρικού αέρα.

6. Διοξίνες
Οι διοξίνες είναι χημικά που κάποιοι τις θεωρούν ό,τι πιο τοξικό υπάρχει. Η Monsanto ενεπλάκη στο θέμα με την προώθησή τους ως φυτοφάρμακα από το 1945.
Οι διοξίνες συσσωρεύονται στο αίμα, ενώ οι μελέτες υποστηρίζουν πως ευθύνονται για καρκίνους στους ανθρώπους.
Οι διοξίνες ανιχνεύονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό δείχνει πόσο έχουν ενσωματωθεί στην τροφική αλυσίδα.



7. Πορτοκαλί Παράγοντας
Ο πορτοκαλί παράγοντας (agent orange) χρησιμοποιήθηκε ως ζιζανιοκτόνο / αποφλοιωτικό και χημικό όπλο στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η Monsanto έτυχε βολικά να είναι ο ένας από τους δύο κατασκευαστές του βιολογικού αυτού όπλου.
Ο πορτοκαλί παράγοντας κατηγορήθηκε για 400.000 θανάτους, 500.000 προβληματικές γεννήσεις και για πάνω από 1.000.000 ασθενείς.
Ο πορτοκαλί παράγοντας περιέχει διοξίνες, κάτι που η εταιρεία γνώριζε όταν πουλούσε το προϊόν στην Αμερικανική κυβέρνηση για πολεμική χρήση.
Τα αποτελέσματα της χρήσης του στο Βιετνάμ είναι φανερά μέχρι σήμερα, ενώ μέχρι το 2012 δεν είχε ξεκινήσει η προσπάθεια καθαρισμού της περιοχής από τον πορτοκαλί παράγοντα. Κάποια συστατικά του ανιχνεύονται μέχρι σήμερα σε κάποια ζιζανιοκτόνα.

8. Λιπάσματα με βάση τα πετρέλαιο
Όπως υποδεικνύει το όνομά τους, πρόκειται για λίπασμα που χρησιμοποιείται στο έδαφος και έχει βάση τη πετρέλαιο. Η Monsanto ενεπλάκη στο θέμα το 1955 όταν αγόρασε ένα διυλιστήριο.
Τα λιπάσματα με βάση το πετρέλαιο καταστρέφουν χρήσιμους μικροοργανισμούς του εδάφους. Η καταστροφή των μικροοργανισμών οδηγεί στην στείρωση του εδάφους (δεν είναι πια γόνιμο) καθιστώντας το πλήρως εξαρτημένο σε εξωτερικούς παράγοντες που θα το κάνουν γόνιμο!
Τα λιπάσματα με βάση το πετρέλαιο χρησιμοποιούνται παγκοσμίως επειδή δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να ελέγχουν τι φυτρώνει και πως εξελίσσεται.

9. Roundup
Το ζιζανιοκτόνο Roundup είναι το προϊόν της Monsanto με την μεγαλύτερη παγκόσμια χρήση. Το 1970 η Monsanto ίδρυσε τον τομέα των αγροτικών προϊόντων και το Roundup ήταν το «βαρύ πυροβολικό» της εταιρείας.
Το Roundup φτιαγμένο με Glyphosate σχετίζεται από πολλές μελέτες με καρκίνους, εξαιτίας των ιδιοτήτων του να επηρεάζει το ενδοκρινικό σύστημα. Αυτή του η «ικανότητα» έχε ως αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές στην ανάπτυξη , προβληματικές γεννήσεις και καρκίνοι.
Το Roundup χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα σε μεγάλη κλίμακα για την καταστροφή και τον έλεγχο των ζιζανίων – αγριόχορτων.
Ανιχνεύεται στο έδαφος, στο νερό, ακόμη και στον αέρα.

10. Ασπαρτάμη
Σαν τη ζαχαρίνη, η ασπαρτάμη είναι ακόμη ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στα φαγητά. Η εμπλοκή της Monsanto αρχίζει το 1985 όταν αγόρασε την εταιρεία που την πρωτοπαρουσίασε και παρήγαγε.
Η ασπαρτάμη προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια, λευχαιμία, εγκεφαλική καταστροφή, αύξηση των πιθανοτήτων κατά 50% για προβλήματα στην καρδιά.
Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται ευρέως σε αναψυκτικά διαίτης, δημητριακά, τσίχλες, γιαούρτια και πολλά άλλα προϊόντα.

11. Βόεια αυξητική ορμόνη
Η Βόεια Αυξητική Ορμόνη (rBGH) παράγεται από την Monsanto και χρησιμοποιείται στα βοοειδή για να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος.
Με την τεχνητή αύξηση της παραγωγής του γάλακτος, ταυτόχρονα αυξάνονται τα επίπεδα στο πύον, τα υπόλοιπα των αντιβιοτικών και αυξάνεται η καρκινική ορμόνη IGF-1. Όταν καταναλώνεται από τους ανθρώπους συνεχίζει να λειτουργεί ως επιταχυντής τους καρκίνου, κυρίως του μαστού, του προστάτη και στο παχύ έντερο.
Η rBGH χρησιμοποιείται στις μέρες μας σε εβδομαδιαία βάση στις φάρμες με βοοειδή.

12. Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (γνωστούς στην Ελλάδα ως Μεταλλαγμένους). Η Monsanto είναι η πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα αυτό. Οι προσπάθειες της εταιρείας στον τομέα αυτό ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990 με σκοπό να «ταΐσει τον κόσμο».
Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί έχουν συσχετιστεί με όγκους, πρόωρους θανάτους, ανεπάρκεια οργάνων, καταστροφή του συκωτιού, καταστροφή τω νεφρών, αλλεργικές αντιδράσεις και πολλά άλλα.
Η εταιρεία ισχυρίζεται πως δεν έχει αποδειχθεί πως όλα αυτά οφείλονται στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που καταναλώνονται. Αυτή όμως είναι η μεγάλη παγίδα, καθώς τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να αποδεικνύεται πως δεν προκαλούν κακό στην υγεία των καταναλωτών, πριν αποκτήσουν άδεια προς πώληση και κατανάλωση.
Για το πόσο επιβλαβή είναι τα Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα - Οργανισμοί (GMO) καλό θα είναι να διαβάσετε περισσότερα στην πηγή του άρθρου που φαίνεται στο τέλος.
Οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί χρησιμοποιούνται ευρέως σε καλλιέργεια σόγιας, πατάτας, καλαμποκιού, ντομάτας, ρυζιού, σολομού, ζωοτροφές και αλλού.

Η χρησιμοποίηση και η κατανάλωση προϊόντων που δεν έχουν αποδειχτεί φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, θα έπρεπε να απαγορεύεται.
Μέχρι όμως να γίνει αυτό, καλό θα είναι οι καταναλωτές να προσέχουν τι αγοράζουν και τι καταναλώνουν, διαβάζοντας τις ετικέτες των προϊόντων, που αναγράφουν τα συστατικά και την προέλευσή τους.

Πηγή:
http://www.collective-evolution.com/2014/10/07/monsantos-dirty-dozen-the-12-most-awful-products-made-by-monsanto/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου