Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Άλλο Κριμαία και άλλο Κύπρος για τους Αμερικανούς (video)

Τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά που εφαρμόζουν οι Αμερικανοί στην πολιτική τους ανά τον κόσμο, έγιναν και πάλι σαφή, με τον ουσιαστικό διαχωρισμό της κατοχής της Κριμαίας από τους Ρώσους και της Κύπρου από τους Τούρκους.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου δεν έχασε την ευκαιρία να «ξεβρακώσει» για ακόμη μία φορά την Αμερικανική πολιτική, που είναι διαχρονικά άδικη σε βάρος του Ελληνισμού.

Κατά τη συνέντευξη τύπου στο Κέντρο Ξένων Ανταποκριτών της Ουάσιγκτον, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ρώτησε τον βοηθό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς, για ποιον λόγο οι ΗΠΑ δεν ζητούν από την Τουρκία να τερματίσει την εισβολή και την κατοχή Κυπριακού εδάφους, ως βάση επίλυσης της διένεξης, ενώ στην περίπτωση της Κριμαίας πράττουν ακριβώς αυτό.
Με λίγα λόγια ο Μιχάλης Ιγνατίου ρώτησε τους Αμερικανούς ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις δυο περιπτώσεις;

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επέλεξε να απαντήσει με τον πολιτικά ορθά και ανούσιο τρόπο, λέγοντας:
«Έχουμε βαθιά επενδύσει διπλωματικά υποστηρίζοντας τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του προβλήματος. Επιθυμούμε να δούμε την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει κάποια πρόοδο».

Ο Μπεν Ρόουντς πρόσθεσε ότι με το θέμα ασχολείται ιδιαίτερα ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λέγοντας:
«Θα δείτε τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν να συνεχίσει την εμπλοκή του στο Κυπριακό αυτό το χρόνο».

Προφανώς ο Ρόουντς πιστεύει πως αυτή η δήλωση θα δράσει κατευναστικά προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Τζο Μπάιντεν θεωρείται πολιτικός που κατανοεί καλά την υπόθεση και δεν διάκειται αρνητικά στις Ελληνικές θέσεις, παρότι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική δείχνει μια ανεξήγητη εμμονή στη χρησιμότητα της Τουρκίας, που οδηγεί σε ύποπτη ανοχή έναντι και των πλέον κραυγαλέων συμπεριφορών της Τουρκίας…

Ο Μπεν Ρόουντς ανέφερε επίσης ότι στο Κυπριακό υπάρχει εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας:
«Ξεκάθαρα, το στάτους κβο δεν πιστεύουμε ότι είναι το σωστό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει λύση και επανένωση».

Ο Μπεν Ρόουντς ευχήθηκε αυτή τη χρονιά να δούμε τελικά τη βούληση για να γίνουν αυτά τα βήματα, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Για την Τουρκία είπε πως έχει προβεί σε βήματα υποστήριξης της λύσης, αλλά θα δούμε πώς θα συνεχιστούν μέχρι τέλος.



Ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε την Ρωσική εξωτερική πολιτική να «σήκωνε» το θέμα και να έλεγε στους Αμερικανούς ότι θα συζητήσουν ενδεχομένως λύση για την Κριμαία, αφού πρώτα δουν τις προστάσεις που θα υιοθετηθούν στο Κυπριακό.
Τότε, το πρόβλημα των ΗΠΑ θα ήταν να εξηγήσουν στην Ουκρανία, με ποια λογική θα πρέπει να δεχθούν αυτά που γίνονται στην Κύπρο…


Δείτε το επίμαχο βίντεο:

 
Με πληροφορίες από τα mignatiou.com και defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου