Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ενόχληση του State Department για τις δηλώσεις Γιαλόν – Καμμένου

Την ενόχλησή του αλλά και την διαφωνία του για τις δηλώσεις των Υπουργών Άμυνας Ισραήλ και Ελλάδος εξέφρασε το Αμερικανικό State Department. Με ξεκάθαρη δήλωσή τους, οι Αμερικανοί συνεχίζουν περιέργως να στηρίζουν ακόμη την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του State Department Mark Toner, εξέφρασε την διαφωνία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τις δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Μοσέ Γιαλόν και του Έλληνα ομολόγου του Πάνου Καμμένου, που έγιναν στην Αθήνα και που ανέφεραν πως η Τουρκία συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος στο λαθρεμπόριο πετρελαίου.

«Διαφωνούμε με αυτή την εκτίμηση. Δεν έχουμε δει καμιά ροπή προς αυτό, καμιά ένδειξη γι’ αυτό», δήλωσε ο Mark Toner κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά πως μια τέτοια εμπλοκή δεν θα είχε νόημα οικονομικά, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Τουρκικής κυβέρνησης, συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος στο λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Θυμίζουμε πως ο Ισραηλινός Υπουργός τόνισε στις δηλώσεις του ότι το Ισραήλ έχει στοιχεία ότι η Τουρκία χρηματοδοτεί  την τρομοκρατία των τζιχαντιστών, μέσω του λαθρεμπορίου πετρελαίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Άγκυρα υποδέχτηκε με οργή τις δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας για τις σχέσεις της Τουρκίας με το ISIS. Ο Τουρκικός Τύπος αναφέρει το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί από τις δηλώσεις, δίνοντας έμφαση στις κατηγορίες του Μοσέ Γιαλόν για την στήριξη και την χρηματοδότηση που παρέχει η Τουρκία στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/ISIL/DAESH).

Η δυσφορία των Τούρκων, είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά την τριμερή συνάντηση Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας, όπου ανακοινώθηκε η συμφωνία για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου και καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα ενώνει τις τρεις χώρες.

Ας μην ξεχνάμε, πως σήμερα το πρωί δύο Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Καλόλιμνο, για να θυμίσουν σε όλους πως η Τουρκία αμφισβητεί τα σύνορα στο Αιγαίο…



Διαβάστε ακόμη:
Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ: εξαγγέλθηκε υποθαλάσσιος αγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου