Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο για την Τουρκία, στην Ανατολική Θράκη!

Τρία εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργούν με πυρηνική ενέργεια σχεδιάζονται να κατασκευαστούν άμεσα, ώστε να απεξαρτηθεί η Τουρκία από την εισαγόμενη ενέργεια, ανακοίνωσε η Υπουργός περιβάλλοντος της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, η Υπουργός Φατμά Γκιουλντεμέτ Σαρί, τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά εργοστάσια, παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας, εννοώντας το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και το πετρέλαιο.

Μάλιστα η Υπουργός τόνισε πως τα τρία πυρηνικά εργοστάσια που έχουν σχεδιαστεί πρέπει να χτιστούν άμεσα!

Το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας θα χτιστεί στο Ακούγιου της Μερσίνας. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο, θα κατασκευαστεί από την Ρωσική εταιρεία Rosatom και θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διάρκεια λειτουργίας του προσδιορίστηκε στα 60 χρόνια, ενώ θα παράγει ισχύ 1200MW.

Το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο θα χτιστεί στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, από μία Γαλλο-Ιαπωνική κοινοπραξία.

Το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, από τον πρώην Υπουργό περιβάλλοντος Αλί Ριζά Αλαμπογιούν. Η κατασκευή του θα γίνει στην Ανατολική Θράκη, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, στην περιοχή Igneada, λίγα χιλόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, τα πυρηνικά εργοστάσια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αποτελούν εναλλακτική μεταξύ τους, αλλά υποστηρίζουν το ένα το άλλο.

Η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, σχετίζεται με τον καιρό και γι’ αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το ποσό παραγωγής ενέργειας από αυτές.

Τα πυρηνικά εργοστάσια δεν επηρεάζονται από τον καιρό ή από έλλειψη πετρελαίου ή φυσικού αερίου και η παραγωγή τους είναι συγκεκριμένη.

Για τους λόγους αυτούς, η Τουρκία θα πρέπει είτε να αγοράζει περισσότερο φυσικό αέριο από το εξωτερικό ή να χρησιμοποιεί το ρυπογόνο κάρβουνο – λιγνίτη που διαθέτει ή να στραφεί στην πυρηνική ενέργεια.



Διαβάστε ακόμη:

Η Τουρκία φτιάχνει πυρηνικά όπλα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου