Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η Αυστρία αναστέλλει την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν στα σύνορά της

Η Αυστρία προχωρά στην αναστολή της συνθήκης Σένγκεν και θα διενεργεί συνοριακούς ελέγχους, σε μια προσπάθεια περιορισμού της μεταναστευτικής κρίσης.

Έτσι η Βιέννη αλλάζει δραστικά την πολιτικής της απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Σύμφωνα με δηλώσεις του Καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν στην Κυριακάτικη εφημερίδα Oesterreich, πλέον ολόκληρο το οικοδόμημα της ΕΕ τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, «όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να ελέγχονται, ενώ οι οικονομικοί μετανάστες θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους».
Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου για όσους αιτούνται άσυλο. Όπως στη Γερμανία, έτσι και στην Αυστρία, οι συνοριακοί έλεγχοι έχουν γίνει αυστηροί και γίνονται επαναπατρισμοί προσφύγων.



«Όποιος έρχεται στην Αυστρία θα πρέπει να διαθέτει ταυτότητα εν ισχύ» είπε ο Αυστριακός Καγκελάριος, ενώ θα υποβάλλεται σε έλεγχο, όπως ακριβώς γίνεται και στη Γερμανία. Όποιοι δεν έχουν το δικαίωμα να τους δοθεί άσυλο και σε όποιους έχει απορριφθεί από την Γερμανία, θα τους απαγορεύεται η είσοδος στην Αυστρία, ειδικά αν δεν σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο.

Συμπερασματικά, τα ανοιχτά σύνορα δεν ισχύουν προσωρινά στην Αυστρία.

«Εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να ασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα, η συνθήκη Σένγκεν συνολικά τίθεται υπό αμφισβήτηση. Έτσι, κάθε χώρα πρέπει να ελέγχει τα εθνικά της σύνορα» είπε ο κ. Φάιμαν, συμπληρώνοντας πως «αν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν ασφαλιστούν σύντομα, ολόκληρη η ΕΕ θα τεθεί υπό αμφισβήτηση».

Ήδη από το Σάββατο, τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα στην Αυστρία, με τον στρατό να έχει αναπτυχθεί στα σύνορα, απαγορεύοντας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να διασχίσουν τη χώρα, χωρίς να αιτηθούν άσυλο.



Από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 3000 μετανάστες κα πρόσφυγες έχουν σταλεί πίσω, καθώς δεν είχαν σωστά χαρτιά ή διέθεταν πλαστά έγγραφα.

Επισημαίνεται πως η βιομηχανία δημιουργίας πλαστών εγγράφων είναι μια πολύ επικερδής επιχείρηση, καλά οργανωμένη, με πολύ καλής ποιότητας έγγραφα, που είναι δύσκολο να αναγνωριστεί αν είναι πλαστά.

Την Παρασκευή, κατά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε πως η συνθήκη Σένγκεν μπορεί εύκολα να ανασταλεί, εάν συνεχιστεί το πρόβλημα και οι 28 χώρες να αναγκαστούν να διεξάγουν συνοριακούς ελέγχους.

Πηγή: rt.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου