Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ετοιμάζεται νέα Ελληνοτουρκική κρίση 20 χρόνια μετά τα Ίμια;

Η Τουρκία κάνει ότι μπορεί για να ανεβάσει το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά και στο Αιγαίο. Δεσμεύει για μεγάλο διάστημα το μισό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις, με τρόπο που αναγκάζει την Ελλάδα να ζητά άδεια από την Τουρκία για παρουσία της στις περιοχές αυτές!
Επίσης, σύμφωνα με την Ελληνική απάντηση, από τις Τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο επηρεάζονται οι διεθνείς αεροδιάδρομοι R19 και L995, ο διεθνής αεροδιάδρομος G33 και το Terminal Control Area του αεροδρομίου της Λήμνου.

Διαβάστε λεπτομέρειες στο άρθρο:
Δεσμεύει το μισό Αιγαίο για ασκήσεις για 1 χρόνο η Τουρκία!

Η Τουρκία εξέδωσε συνολικά 8 ΝΟΤΑΜ (Α5670/5671/5725/5726/5736/ 5738/5915/5946), σε απάντηση αντίστοιχων Ελληνικών, οι οποίες ισχύουν από τις 4 Ιανουαρίου 2016 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016, με τις οποίες:

• Ισχυρίζεται, μνημονεύοντας ένα σημείο στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Μεγίστης, ότι τα Ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένουν αδιευκρίνιστα και δεν έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των 2 χωρών.

• Κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ που αφορούν περιοχές του Αιγαίου, παραβιάζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και αφορούν την αποστρατικοποίηση των νήσων (Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Τήλος, Χάλκη και Μεγίστη), τα οποία σύμφωνα με τους Τουρκικούς ισχυρισμούς δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται σε καμία στρατιωτική δραστηριότητα.

• Αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για έλεγχο του εναερίου χώρου μέχρι τα 10 ναυτικά μίλια, ισχυριζόμενη ότι αναγνωρίζει μόνο τα 6 και ως εκ τούτου δεν υποχρεούται να καταθέτει σχέδια πτήσης.


Η δέσμευση περιοχών σε τόσο ευαίσθητα σημεία για μεγάλο διάστημα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες και δίνουν  βεβαίως την  αίσθηση περί ειδικού καθεστώτος του Αιγαίου, όπως ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα.

Η βασική επιδίωξη της Τουρκίας είναι η αρπαγή του μισού Αιγαίου από την Ελλάδα, ως τον 25 μεσημβρινό. Ο χώρος αυτός θεωρεί η Τουρκία πως της ανήκει…

Χρειάζεται προσοχή και ψυχραιμία για να αντιμετωπιστεί η Τουρκία που πνίγεται στα προβλήματα που δημιούργησε η μεγαλομανία του διδύμου Ερντογάν – Νταβούτογλου. 
Έτσι, είναι πιθανό η Τουρκία να αναζητήσει τη σωτηρία της αίγλης της δημιουργώντας κρίση και στο Αιγαίο, από όπου θεωρεί πως μπορεί να έχει κέρδη, 20 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων.

Με πληροφορίες από το onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου