Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Οκτώ χώρες ανέστειλαν τις εισαγωγές πουλερικών από τη Γαλλία, ύστερα από ανίχνευση του ιού H5N1

Οκτώ χώρες (αλλά καμία Ευρωπαϊκή) ανέστειλαν τις εισαγωγές πουλερικών από τη Γαλλία αφότου ανιχνεύτηκε ο θανατηφόρος ιός της γρίπης των πτηνών (H5N1) στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, που είναι έδρα παραγωγών πουλερικών και foie gras, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας.

Οι Γαλλικές αρχές γνωστοποίησαν πως ο ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός σκότωσε τις 22 από τις 32 κότες μιας οικογενειακής φάρμας στην Biras του Perigord, ενώ εδώ και δύο εβδομάδες, αναφέρθηκαν αρκετές περιπτώσεις Η5Ν1 και σε άλλες φάρμες στην περιοχή Dordogne. 

Είναι η πρώτη επιδημία εδώ και 8 χρόνια που ξεσπάει στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο γεωργικό παραγωγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελευταία φορά που είχε ανιχνευτεί ο ιός στη Γαλλία ήταν το 2007, όταν είχε ανιχνευθεί σε άγριο κοπάδι κύκνων στην Moselle.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας Stephane Le Foll, δεν υπάρχει φόβος μετάδοσης του ιού στην τροφική αλυσίδα και στους ανθρώπους.

Όπως έγινε γνωστό, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Αίγυπτος, η Αλγερία, το Μαρόκο, η Τυνησία και το Χονγκ Κονγκ, ανέστειλαν τις εισαγωγές πουλερικών από τη Γαλλία.

Η ασθένεια των πουλερικών ξέσπασε σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για τις εξαγωγές της Γαλλίας και ιδιαίτερα για το φουά γκρα, που πέρσι έκανε πωλήσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φουά γκρα από τη Γαλλία, το οποίο φτιάχνεται από το συκώτι πάπιας και χήνας.

Από την πλευρά της ΕΕ δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση. Δεν υπάρχει καμία οδηγία προς τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα θανατωθούν ή όχι όλα τα πουλερικά της περιοχής.

Μπορούμε όμως να φανταστούμε τον παγκόσμιο σάλο που θα είχε προκληθεί, το παγκόσμιο εμπάργκο που θα είχε επιβληθεί και την διαταγή για θανάτωση όλων των πουλερικών ακόμη και της χώρας, εάν ο ιός είχε ανιχνευτεί σε κάποια Ελληνική φάρμα…



Με πληροφορίες από το reuters.com και το amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου