Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Κίνδυνος επιθέσεων με όπλα μαζικής καταστροφής στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο χημικής ή βιολογικής επίθεσης στο έδαφός της από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με αναλυτική έκθεση που εκπονήθηκε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η τρομοκρατική οργάνωση έχει προσλάβει μια στρατιά από επιστήμονες που έχουν γνώσεις ραδιολογίας και πυρηνικής φυσικής, ενώ έχουν ήδη λαθραία χημικά και βιολογικά όπλα. Η έκθεση προειδοποιεί πως η επίθεση θα μπορούσε να γίνει με πυρηνική βόμβα, βιολογικά ή χημικά όπλα.

Υπάρχουν 150 περιπτώσεις πυρηνικών ή ραδιολογικών διακινήσεων που έχουν αναφερθεί σε ετήσια βάση. Τα υλικά πέρασαν απαρατήρητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μηνιαίες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών και της Ιντερπόλ δείχνουν πολυάριθμα παραδείγματα των προσπαθειών για την απόκτηση, τη λαθραία μεταφορά ή χρήση υλικών που έχουν σχέση με χημικά και βιολογικά όπλα.

«Το Ισλαμικό Κράτος έχει προσλάβει και συνεχίζει να προσλαμβάνει εκατοντάδες ξένους μαχητές, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων με πτυχία στη φυσική, τη χημεία και τους υπολογιστές. Ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν την ικανότητα να παράγουν θανατηφόρα όπλα από πρώτες ύλες» αναφέρεται στο έγγραφο.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος ότι οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σαρίν, ρικίνη ή άνθρακα.

Από τις αρχές Οκτωβρίου 2015, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα, την χερσόνησο του Σινά, τη Βηρυτό, την Τύνιδα και το Παρίσι, για τις οποίες το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 500 άτομα. Αμέσως μετά την πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι, οι τζιχαντιστές απείλησαν περαιτέρω επιθέσεις στις Ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι τζιχαντιστές έχουν ορκιστεί ότι στο μέλλον οι ενέργειές τους  θα είναι πιο θανατηφόρες και ακόμη πιο συγκλονιστικές. Αυτό ώθησε τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η ομάδα μπορεί να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει διεθνώς απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής σε μελλοντικές επιθέσεις.



Πηγή: sputniknews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου