Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Έρχεται φοροκαταιγίδα! Γιατί κάνουν τα ανάποδα στην κυβέρνηση;

Εκτός από την φοροκαταιγίδα, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει και τις επιταγές της νέας τάξης πραγμάτων με έμμεσο και ύπουλο τρόπο. Έτσι προπαγανδίζεται η κατάργηση των μετρητών ως πανάκεια στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής. Ας δούμε τι έρχεται το 2016 αναλυτικά.

Δύο μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.
Το πρώτο μέτρο αφορά (επιτέλους) την σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΔΕ και το δεύτερο (δυστυχώς) την σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο.

Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι ελεγκτές θα έχουν άμεση εικόνα για να τον τζίρο τους και ο ΦΠΑ θα πρέπει να καταβάλλεται άμεσα και στο ακέραιο.

Η σύνδεση όμως του αφορολόγητου ποσού με τις δαπάνες που θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών καρτών, είναι ένα απαράδεκτο και καταναγκαστικό μέτρο, που καταπατά την ισοτιμία στις συναλλαγές.

Δεν είναι δυνατό, όσες συναλλαγές γίνονται με μετρητά και υπάρχει έκδοση απόδειξης και άρα καταβολή ΦΠΑ, να μην προστίθενται στο αφορολόγητο!



Έτσι για το 2016 θα καταργηθεί η υποχρέωση των φορολογούμενων να συγκεντρώνουν αποδείξεις πληρωμών με μετρητά για τις δαπάνες που πραγματοποιούν, προκειμένου να ωφεληθούν από το αφορολόγητο ποσό των 9.550 ευρώ το οποίο οδηγεί σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ.

Το αφορολόγητο θα δημιουργείται μόνο από αγορές με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Επειδή οι δαπάνες αυτές προκύπτουν από την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού με τον οποίο είναι συνδεδεμένη η κάθε κάρτα του πολίτη, θα απαλλαγούν από τη συλλογή αποδείξεων, καθώς (προφανώς) θα αθροίζεται με κάποιο τρόπο αυτόματα το συνολικό ποσό των αποδείξεων.

Το μέτρο αποσκοπεί στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, διακηρύσσει η κυβέρνηση, καθώς μέσω της διασταύρωσης των δαπανών των φορολογούμενων με τον τζίρο που δηλώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, οι φορολογικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν ένα μεγάλο μέρος της φορολογητέας ύλης που σήμερα αποκρύπτεται.

  

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή στη φορολογία των αυτοκινήτων, όπως στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η μείωση των τελών κυκλοφορίας και η αύξηση στη φορολογία των καυσίμων (βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης), ώστε (δήθεν) να συνδεθούν τα τέλη κυκλοφορίας με την κατανάλωση καυσίμων.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι έτσι θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα το φαινόμενο της κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων, λόγω των υψηλών τελών.

Δεν σκέφτονται όμως πως με τον τρόπο αυτό θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο αυτόν που αναγκαστικά εργάζεται μακριά από το σπίτι του και καθημερινά κάνει πολλά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητό του, καθώς ΔΕΝ υπάρχει η κατάλληλη συγκοινωνία!

Ήδη, σύμφωνα με τις στατιστικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι μία από τις ακριβότερες χώρες στην βενζίνη, με πολύ χαμηλούς μισθούς και τεράστια φορολογία.

Εάν αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου, τότε θα ακριβύνουν και όλα τα προϊόντα, καθώς τα μεταφορικά θα αυξηθούν!
Ποιος θα επιβαρυνθεί τότε; Αυτός που χρησιμοποιεί το αμάξι του ή όλοι;;;



Στη φοροκαταιγίδα που έρχεται από το 2016 συμπεριλαμβάνεται και η θέσπιση της νέας κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων, η οποία βάσει της μνημονιακής συμφωνίας θα πρέπει να φέρει στα κρατικά ταμεία το 2016 (επιπλέον) τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα τα ενοίκια φορολογούνται με συντελεστή 11% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.

Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την αύξηση από το 11% στο 15% και από το 33% στο 35%!

Η νέα αυτή αύξηση στους συντελεστές, αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο και θα αφορά αναδρομικά τα εισοδήματα γα το 2015, δηλαδή θα αφορά τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2016.

Πάντως ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί νέα φορολογική κλίμακα για τα ενοίκια, με περισσότερους συντελεστές και κλιμάκια, προκειμένου η φορολόγηση να ξεκινά από 5% και να φθάνει στο 40%.

Για παράδειγμα, αν η νέα κλίμακα είναι 5% έως τα 5.000 ευρώ, 11% για το εισόδημα από 5.000 έως 12.000, 35% για το εισόδημα από 12.000 έως 20.000 και 40% για το εισόδημα από 20.000 ευρώ και πάνω τότε ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια ύψους 30.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει συνολικό φόρο εισοδήματος 7.820 ευρώ, ενώ με την σημερινή κλίμακα πλήρωνε 7.260 ευρώ. Επιβάρυνση 560 ευρώ!



Μέσα στο 2016 έρχεται και η αλλαγή της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Πάντως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία φορολογική κλίμακα με την οποία θα αθροίζονται και θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα.

Η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας πρόκειται να προκαλέσει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ, που φυσικά θα λείψουν από τις τσέπες του λαού, καθώς οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από πολλαπλές πηγές θα επιβαρυνθούν σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα.

Για παράδειγμα, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για όσους έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι σήμερα 33%. Με τη θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας και ανώτατου συντελεστή 45% θα επιβαρυνθεί σημαντικά ο φορολογούμενος που εκτός από εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα έχει και εισόδημα από ακίνητα ή μισθωτές υπηρεσίες.

Με τη φορολογική μεταρρύθμιση όμως, αναμένεται να αλλάξει και το σημερινό ύψος του αφορολόγητου ορίου.
Σήμερα, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δίνεται αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ, μέσω έκπτωσης φόρου, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο μειώνεται η έκπτωση φόρου και εξανεμίζεται στα 42.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος.
Η αλλαγή στην έκπτωσης φόρου, θα έχει ως αποτέλεσμα η έκπτωση να εξανεμίζεται στα 30.000 ευρώ.
Αυτό θα σημάνει επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ!

Η μνημονιακή συμφωνία της Κυβέρνησης προβλέπει και την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.
Οι φοροαπαλλαγές ανέρχονται σε 716 και κοστίζουν συνολικά στον Προϋπολογισμό 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που μένουν στις τσέπες των πολιτών.
Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων υπάρχουν 123 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν συνολικά έσοδα στον προϋπολογισμό ύψους 275 εκατομμύρια ευρώ.
Στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων υπάρχουν 109 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν συνολικά στον Προϋπολογισμό 13,7 εκατομμύρια ευρώ.
Στη φορολογία κεφαλαίου (ακινήτων κ.λπ.) οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν στον κρατικό Προϋπολογισμό 426 εκατομμύρια ευρώ.
Οι κυριότερες από αυτές είναι οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα αφορολόγητα όρια στη φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών.
Κατά τη δημιουργία του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας το 2016, οι φοροαπαλλαγές του φόρου ακινήτων αναμένεται να επανεξετασθούν και να περικοπούν!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα απαλλαγής ΕΝΦΙΑ είναι η έκπτωση 50% του φόρου για τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ.



Φυσικά η κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει πως κάποια στιγμή οι πολίτες θα σταματήσουν να πληρώνουν τους υπέρμετρους και άδικους φόρους, καθώς δεν θα έχουν χρήματα!

Εκεί στην κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτούν το εξής απλό:
Τι κάνει μία επιχείρηση όταν δεν πάνε καλά οι πωλήσεις της;
Κάνει αύξηση στην τιμή των προϊόντων της, ελπίζοντας να συνεχίσουν οι καταναλωτές να τα αγοράζουν και να κερδίσει περισσότερα;
ΟΧΙ βέβαια, καθώς η αύξηση στην τιμή θα φέρει μείωση στις πωλήσεις!
Η εταιρεία κάνει μείωση στην τιμή των προϊόντων της, ώστε να προσελκύσει περισσότερους καταναλωτές και μέσω της αύξησης των πωλήσεων να πετύχει μεγαλύτερα κέρδη!

Ε, αυτό πρέπει να κάνει και η Ελληνική κυβέρνηση:
Να μειώσει τον φόρο εισοδήματος, να μειώσει την φορολογία των εταιρειών, να μειώσει τον ΦΠΑ, να καταργήσει τον άδικο φόρο κατοχής που λέγεται ΕΝΦΙΑ, ώστε ο κόσμος να μπορεί να πληρώσει τους φόρους που θα του αναλογούν και με τα χρήματα που θα του περισσεύουν να κινήσει την αγορά, αγοράζοντας τα προϊόντα που θα έχουν φτηνύνει και το κράτος να κερδίσει από τον ΦΠΑ που θα έρθει από την αύξηση των πωλήσεων!!!

Δεν θέλει μυαλό. Κοινή λογική θέλει!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου