Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Με χημικά όπλα προμήθευσε η Τουρκία το Ισλαμικό Κράτος

Χημικά απαραίτητα για την παρασκευή του νευροπαραλητικού αερίου Σαρίν, παρέδωσε η Τουρκία στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με καταγγελία Τούρκου βουλευτή!

Τα χημικά παρασκευάστηκαν σε Τουρκικά εργαστήρια, κατήγγειλε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Ερέν Ερντέμ, που ενημέρωσε σχετικά την Τουρκική Βουλή. Σύμφωνα με τον κ. Ερντέμ, που μίλησε στο RT.com η Τουρκική κυβέρνηση ίσως συγκάλυψε το γεγονός.

«Χημικά για την παρασκευή όπλων έφτασαν στην Τουρκία και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία που ήταν γνωστό ως Ιρακινή αλ Κάιντα, εκείνη την εποχή», είπε ο Ερντέμ.

Η ποινική έρευνα που είχε ξεκινήσει από τις Τουρκικές αρχές σταμάτησε ξαφνικά, παρά τις αποδείξεις που υπήρχαν, στις οποίες περιλαμβάνονταν και καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων του Ισλαμικού Κράτους και Τούρκων.

Οι Τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει 13 άτομα για την υπόθεση, αλλά όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι και η αποστολή των χημικών έγινε κανονικά.

Ο Ερντέμ υποστήριζε ότι κατέχει αποδείξεις ότι τα χημικά δόθηκαν από την Τουρκική κρατική εταιρεία Mechanical and Chemical Industry Corporation, η οποία παράγει χημικά και για τον Τουρκικό Στρατό.

Αλήθεια, εναντίον ποιου πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα χημικά που κατασκευάζει ο Τουρκικός Στρατός;

Θυμίζουμε πως το καλοκαίρι του 2013 είχε πραγματοποιηθεί πολύνεκρη επίθεση με το θανατηφόρο αέριο Σαρίν σε περιοχή της Δαμασκού, την οποία η Τουρκία έσπευσε να καταλογίσει στο καθεστώς Άσαντ. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα, σύμφωνα με την οποία η χρήση χημικών όπλων αποτελούσε κόκκινη γραμμή για Αμερικανική επέμβαση στην Συρία.

Τελικά αποδείχθηκε ότι το αέριο είχαν εξαπολύσει οι τζιχαντιστές.

Επίσης, αέριο Μουστάρδας χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση με χημικά όπλα στη Βόρειο Συρία τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων (OPCW), τα χημικά χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση των Ισλαμιστών εναντίων τοπικών ανταρτών στην πόλη Marea. Από τη χρήση των χημικών τους πέθανε ένα μωρό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, περιθάλφθηκαν 4 μέλη μιας οικογένειας που υπέφεραν από αναπνευστικές δυσκολίες και είχαν αναπτύξει φουσκάλες μετά από την επίθεση των τζιχαντιστών.

Τοπικοί αντάρτες είχαν κατηγορήσει για την επίθεση κοντινό χωρίο που ανήκε στο Ισλαμικό Κράτος.



Με πληροφορίες από τα: sputniknews.com bbc.com και msf.org

Διαβάστε περισσότερα:

Απέκτησε χημικά όπλα το Ισλαμικό Κράτος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου