Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Το ΔΝΤ αλλάζει τους κανόνες του για την Ουκρανία. Στην Ελλάδα;

Η Γερμανία ανησυχεί ότι η αξιοπιστία του ΔΝΤ διακυβεύεται, καθώς η ευελιξία που εμφανίζεται να υιοθετεί στην περίπτωση της Ουκρανίας, είναι σκανδαλώδης! Αντίθετα, στην Ελλάδα, η ακαμψία του είναι πρωτοφανής, ακόμη και στις περιπτώσεις που αποδείχτηκε πως έκανε λάθος!

Η Ουκρανία επείγεται να καταβάλει εντός Δεκεμβρίου την επόμενη δόση του Ουκρανικού προγράμματος σωτηρίας του ΔΝΤ, ύψους 1,7 δισ. δολαρίων, από την οποία εξαρτάται και η καταβολή άλλων 2,3 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Όμως το πρόγραμμα του ΔΝΤ, συνολικού ύψους 17,5 δισ. δολαρίων βρίσκεται στον αέρα και ο κύριος λόγος είναι η εμπλοκή στην παράλληλη πρόβλεψη για αναδιάρθρωση του Ουκρανικού χρέους κατά 15 δισ. δολάρια.

Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές υπήρξαν επίπονες και κατέληξαν στη διαγραφή χρέους 3,6 δισ. και την επιμήκυνση χρέους 8,5 δισ. δολαρίων, με την ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα που έγινε στις 12 Νοεμβρίου.

Ωστόσο το Κίεβο επιμένει ότι για λόγους ίσης μεταχείρισης στο σχέδιο αναδιάρθρωσης θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το ευρωομόλογο αξίας 3 δισ. δολαρίων που αγοράσθηκε από την Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2013, δηλαδή τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του ανατραπέντος Viktor Yanukovich, στο πλαίσιο του πακέτου κινήτρων που πρόσφερε η Μόσχα αντί της υπογραφής της συμφωνίας σύνδεσης Ουκρανίας-Ε.Ε. Το ομόλογο προς τη Ρωσία λήγει στις 20 Δεκεμβρίου!

Το δάνειο του 2013 είναι διακρατικό και έτσι η Ρωσία απαιτεί την πλήρη και έγκαιρη αποπληρωμή του στις 20 Δεκεμβρίου, γνωρίζοντας ότι αν η υπόθεση καταλήξει στα δικαστήρια του Λονδίνου, η Ουκρανία θα κηρυχθεί σε πτώχευση.

Παρ' όλα αυτά η Αμερικανικής καταγωγής Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Nathalie Jaresko κατέστησε σαφές από τον Νοέμβριο, ότι θα προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμής του Ρωσικού δανείου, δηλώνοντας μάλιστα στην Wall Street Journal ότι η αναδιάρθρωσή του θα ήταν μια καλή ευκαιρία αποπολιτικοποίησης του ζητήματος.

Το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς του, το ΔΝΤ οφείλει να αποσυρθεί από χώρα η οποία προχωρά σε αθέτηση πληρωμών προς επίσημο (μη ιδιώτη) πιστωτή.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Gerry Rice δήλωσε πως παρότρυνε τη Ρωσία και την Ουκρανία να συνομιλήσουν ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των κανόνων, ώστε να είναι σε θέση, σε προσεκτικά προσδιορισμένες συνθήκες, να συνεχίζει την παροχή πίστωσης, παρά την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε επίσημους διμερείς πιστωτές!

Σε ελεύθερη μετάφραση, όπως τη διατύπωσε ο Douglas Rediker του Peterson Institute for International Economics, πρώην αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Ταμείο, «θέλουμε να αποφύγουμε μία κατάσταση κατά την οποία η Ρωσία θα κρατά το Ουκρανικό πρόγραμμα σε ομηρία».

Μια τέτοια αλλαγή της πολιτικής δανεισμού είναι εφικτή, στον βαθμό που δεν απαιτεί (όπως π.χ. σημαντικότερες καταστατικές αλλαγές) ενισχυμένη πλειοψηφία στο Δ.Σ. του ΔΝΤ.
Η απόφαση του ΔΝΤ το 2010 να χορηγήσει στην Ελλάδα δάνειο πολύ μεγαλύτερο του προβλεπόμενου, αποτελεί αντίστοιχο προηγούμενο.

Φυσικά, η Μόσχα αντιμετωπίζει μια τέτοια προοπτική ως κήρυξη πολέμου.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να αυξηθεί κατά 3 δισ. η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ουκρανικό πρόγραμμα, ώστε να παραμερισθεί το εμπόδιο της αποπληρωμής του Ρωσικού διακρατικού δανείου.

Η υπόθεση προκαλεί αντιδράσεις και στη Γερμανία. Σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Wirtschafts Nachrichten, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ τροφοδοτείται από χρήματα των φορολογουμένων πολλών κρατών όπως η Ρωσία και η Γερμανία.
Αν το Ταμείο αλλάξει τους κανόνες του, θα δείξει ότι δεν είναι παρά «ένα πολιτικό εργαλείο της Αμερικανικής κυβέρνησης και θα πλήξει την αξιοπιστία του ως διεθνής οργανισμός». Και όλα αυτά την ώρα που το Πεκίνο και η Μόσχα οικοδομούν εναλλακτικούς θεσμούς, όπως η Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών...

Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές που ανέφερε ο Gerry Rice βρίσκονταν υπό συζήτηση εδώ και καιρό, καθώς το μέλημα των ιθυνόντων του Ταμείου ήταν τα δάνεια που με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα χορηγεί η Κίνα σε Αφρικανικές χώρες και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση του ειδικού της βάρους στον οργανισμό της Ουάσιγκτον.

Αυτά συμβαίνουν καθώς η Ουκρανική οικονομία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό παγκοσμίως (43%) μετά τη Βενεζουέλα, το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία υποδιπλασιάστηκε το πρώτο οκτάμηνο του 2015 σε σύγκριση με το 2014, ενώ το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9% φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ίδιου του ΔΝΤ!

Παράλληλα, η φορολογική μεταρρύθμιση καρκινοβατεί, οι δημοτικές εκλογές της 25ης Οκτωβρίου έδειξαν αποδυνάμωση των κυβερνητικών κομμάτων προς όφελος της ακροδεξιάς και ποικίλων ολιγαρχών, ενώ ο Ουκρανικός πληθυσμός εκτιμά σε ποσοστό 51% (σε έρευνα του IRI το Ιούλιο) ότι η διαφθορά βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι επί των ημερών του Yanukovich.

Και επειδή αυτές τις ημέρες το θέμα ΔΝΤ βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της κόντρας μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και του Βερολίνου, για το αν πρέπει να συμμετέχει ή όχι στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, φαίνεται πως η όλη ιστορία γίνεται για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα για το ποιος θα ασκεί τη διοίκηση.

Να θυμίσουμε πως στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα μεταφερθούν, μεταξύ άλλων, ακίνητα του Δημοσίου, κρατικές επιχειρήσεις, τα μελλοντικά έσοδα από υδρογονάνθρακες και γενικώς όλη η περιουσία της Ελλάδας.

Άρα το ΔΝΤ θέλει να έχει τον έλεγχο, όπως βέβαια και οι Γερμανοί. Αρκεί βέβαια η Ελλάδα να κάνει ότι θέλουν και κυρίως να βάλουν στο χέρι του υδρογονάνθρακες και τις υπόλοιπες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.

Θυμίζουμε πώς το Ταμείο των 50 δισ. είχε απασχολήσει την κυβέρνηση και τους δανειστές για τουλάχιστον 5 ώρες στο περιβόητο 17ωρο διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες στις 12 Ιουλίου.
Οι Γερμανοί ζητούσαν η έδρα του να είναι το Λουξεμβούργο, μία πρόταση που δεν πέρασε τελικά, καθώς η Ελληνική πλευρά επέμεινε η έδρα να είναι στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση θέλει να αναλάβει υπεύθυνος ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.
Όμως ο επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, θέλει να ορίσει ο ίδιος τον άνθρωπο που θα αναλάβει τα ηνία του νέου αυτού ταμείου.
Οι δανειστές από την πλευρά τους, επίσης ζητούν τον έλεγχο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Ποιος τελικά θα αναλάβει το ξεπούλημα της Ελληνικής περιουσίας, αναμένεται να γίνει γνωστό, σύντομα.



Με πληροφορίες από τα: imf, wall street journal, bloomberg, capital, pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου