Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Η NASA δημοσίευσε φωτογραφίες από τα γεωγλυφικά του Καζακστάν

Το 2007 ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος ανακάλυψε μέσω του Google Earth πάνω από 50 περίεργους σχηματισμούς στην στέπα του Καζακστάν. Πρόσφατα η NASA δημοσίευσε φωτογραφίες των περίεργων αυτών γεωμετρικών σχηματισμών από δορυφόρο που βρίσκεται σε τροχιά στα 430 μίλια.

Τα σχέδια είναι τεράστια. Οι διαστάσεις του φτάνουν τα 300 μέτρα σε μήκος, ενώ όταν κατασκευάστηκαν είχαν ύψος ως και 3 μέτρα. Σήμερα, το ύψος των γεωμετρικών κατασκευών δεν ξεπερνάει το 1 μέτρο. Όμως είναι αρκετά καλά διατηρημένα, παρόλο που κάποια από αυτά βρέθηκε πως είναι ηλικίας 8000 ετών!


Κάποια από τα γεωγλυγικά φαίνεται πως κατασκευάστηκαν μόλις 800 χρόνια πριν, αλλά κάποια άλλα είναι χιλιάδων ετών. Οι επιστήμονες που τα μελέτησαν, πιστεύουν πως ήταν ηλιακά παρατηρητήρια. Δεν υπάρχουν όμως πειστικές θεωρίες για το ποιοι και γιατί τα κατασκεύασαν. Το σίγουρο είναι πως εκεί κοντά έχει ανακαλυφθεί νεολιθικός οικισμός.


Οι επιστήμονες ελπίζουν πως τώρα που μπήκε και η NASA στην προσπάθεια μελέτης τους, θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλον τον κόσμο, αλλά ακόμη και από την κυβέρνηση του Καζακστάν, που παρόλο που έχει ειδοποιηθεί για την ύπαρξή τους και την μεγάλη τους αξία, κατέστρεψε μερικώς ένα από αυτά για να φτιαχτεί ένας δρόμος…


Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για τα γεωγλυφικά του Turgay του Καζακστάν στο άρθρο των New York Times:
http://www.nytimes.com/2015/11/03/science/nasa-adds-to-evidence-of-mysterious-ancient-earthworks.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=mini-moth&region=top-stories-below&WT.nav=top-stories-below&_r=0



Δείτε στον σύνδεσμο τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η NASA:
https://opendrive.gsfc.nasa.gov/shortauth/w/c1wD7oC



Δείτε ένα πολύ κατατοπιστικό Power Point του ερευνητή Dimitriy Dey για τα Turgay Trough Geoglyphs:
http://www.pitt.edu/~super1/lecture/lec53991/001.htm

Δείτε στο Live Science τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί για το θέμα:
http://www.livescience.com/47953-geoglyphs-in-kazakhstan-photos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου