Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Παγκόσμια Τράπεζα: φέρτε κι άλλους μετανάστες!

Η μετανάστευση μπορεί να σφυρηλατήσει έναν κόσμο με περισσότερη ευημερία, ενώ η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση ανθρώπων από φτωχές χώρες προς πιο πλούσιες, θα αναδιαρθρώσει την οικονομική ανάπτυξη για δεκαετίες, θα βοηθήσει στον τερματισμό της ακραίας φτώχιας και θα αυξήσει την παγκόσμια ευημερία, εάν κατευθυνθεί σωστά, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Παγκόσμια Έκθεση 2015/16 της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύτηκε στα πλαίσια της συνόδου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έδειξε πως ο κόσμος βρίσκεται σε μια μεγάλη δημογραφική αλλαγή, καθώς στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχει υπογεννητικότητα, ενώ στις λιγότερο αναπτυγμένες συμβαίνει το αντίθετο.

Παρόλο που τα δημογραφικά δεδομένα διαφέρουν από χώρα σε χώρα, σε γενικές γραμμές περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας φτώχιας συγκεντρώνεται στις φτωχιές χώρες όπου ο πληθυσμός αυξάνει γρήγορα, ενώ περισσότερο από το 75% της παγκόσμιας ανάπτυξης συμβαίνει σε χώρες όπου οι γυναίκες γεννούν λιγότερα παιδιά, όπου υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι σε εργασιακή ηλικία και γενικώς εκεί που ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αυξάνει.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim, πιστεύει πως η σύγχρονη εποχή των δημογραφικών αλλαγών μπορεί να αποδειχθεί μηχανή οικονομικής ανάπτυξης, εάν οι σωστές πολιτικές διευκολύνουν την μετανάστευση!

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε:
«Εάν οι χώρες με πληθυσμό που γερνάει, δημιουργήσουν διάδρομο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να συμμετέχουν στην οικονομία, όλοι θα επωφεληθούν. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι μετανάστες θα εργαστούν σκληρά και θα συνεισφέρουν περισσότερο σε φόρους, από ότι θα καταναλώσουν σε κοινωνικές παροχές».



Η Έκθεση γράφει πως η Ευρωπαϊκή Προσφυγική Κρίση μόνο τονίζει την ανάγκη για σωστή εκμετάλλευση της δημογραφικής αλλαγής, άσχετα από το αν οι άνθρωποι μεταναστεύουν για να σωθούν από τον πόλεμο και άλλους κινδύνους ή για να βελτιώσουν το μέλλον τους, καθώς μεταφέρουν σημαντικά παγκόσμια οικονομικά μερίσματα.

«Η μετανάστευση μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να διευθετήσουν την άνιση δημογραφική αλλαγή. Η εύκολη και νόμιμη μετανάστευση μεταξύ των χωρών, θα ενισχύσει τα κέρδη της δημογραφικής ανισότητας».

Η έκθεση υποστηρίζει πως η μετανάστευση από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες με νέο πληθυσμό προς της πλούσιες αλλά με πληθυσμό που γερνάει, θα προσφέρει τον πληθυσμό που θα εργαστεί και θα αυξήσει την ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως ο αντίκτυπος μιας τεράστιας μετανάστευσης, θα πρέπει να εξεταστεί και να σχεδιαστεί προσεκτικά, τόσο στις χώρες προέλευσης όσο και προορισμού, καθώς οι χώρες προέλευσης μπορεί να αδειάσουν από επιστήμονες και μυαλά (brain drain) προς τις χώρες προορισμού. Όμως αυτό μπορεί να μετριαστεί, υποστηρίζεται στην έκθεση.

Μπορεί η μετανάστευση να ωφελεί οικονομικά τις χώρες προέλευσης μέσω των εμβασμάτων, αλλά αυτό μπορεί να διευθετηθεί, υποστηρίζεται στην έκθεση.

Η έκθεση κάνει έκκληση στην διεθνή κοινότητα να προωθήσει την νόμιμη μετανάστευση, ώστε οι χώρες με πληθυσμό που γερνάει να εξουδετερώσουν το φαινόμενο και να μειωθεί η πίεση στις χώρες με περίσσεια θέσεων εργασίας.

Έτσι η έκθεση προτείνει ξεκάθαρες μεταναστευτικές πολιτικές, την επιβολή νόμων για ελάχιστο μισθό. Επίσης προτείνει να δίνονται στους μετανάστες επαρκείς πληροφορίες για τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους, ώστε να προστατεύονται από πιθανή εκμετάλλευση από τις εταιρείες.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde είπε πως «ανεξάρτητα από τις συνέπειες ενός πληθυσμού που γερνάει, οι δράσεις που χρειάζονται για το δημογραφικό μέρισμα (dividend), ο χειρισμός της μεταναστευτικής ροής, θα βρεθούν στο κέντρο των διαπραγματεύσεων, στον διεθνή διάλογο, για το πώς θα χειριστούμε καλύτερα την πίεση από αυτά τα θέματα».

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοινώθηκε μόλις μια μέρα αφότου η Υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May, δήλωσε πως η μαζική μετανάστευση προς την Μεγάλη Βρετανία απειλεί την εθνική συνοχή, ενώ οι μισθοί των χαμηλόμισθων εργατών περικόπηκαν και πολλοί άλλοι έχασαν τη δουλειά τους.

Πριν 4 μήνες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μετανάστευσης Francois Crepeau, προειδοποίησε την ΕΕ για την ανάγκη ενός 25ετούς σχεδίου για την διαχείριση των αυξανόμενων αριθμών προσφύγων και μεταναστών, που ρισκάρουν την ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.



Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, κάλεσε τους εχθρούς της Ευρώπης και τους ευρωσκεπτικιστές να αποχωρήσουν από την ΕΕ, καθώς διαφωνούν με τους χειρισμούς στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε απευθύνει από κοινού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο επιστροφής του εθνικισμού στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η εθνική κυριαρχία ενός κράτους δεν έχει αξία από μόνη της, ενώ πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη πρέπει να συνδυαστούν οι εθνικές κυριαρχίες των κρατών-μελών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σύστημα υποδοχής και κατανομής των προσφύγων.
«Το Δουβλίνο ΙΙ είναι παρωχημένο» είπε η Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι «δεν λειτουργεί πια» η συγκεκριμένη διάταξη, που υπάρχει τα τελευταία 25 χρόνια και καθιστά υπεύθυνη για την υποδοχή και την εξέταση ασύλου των προσφύγων την χώρα μέσω της οποίας εισήλθαν αυτοί στην ΕΕ.

Τόσο ο Φρανσουά Ολάντ όσο και η Άγκελα Μέρκελ ζήτησαν καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και εξέφρασαν τη βούληση να διατηρήσουν οπωσδήποτε ανοικτά τα εσωτερικά σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν.

Η Άγγκελα Μέρκελ έδειξε κατανόηση και για ανθρώπους που επιχειρούν να εγκατασταθούν στην ΕΕ για οικονομικούς λόγους, αλλά ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούν να μείνουν όλοι».

Ο Γάλλος πρόεδρος σχολίασε με νόημα ότι «κανένας φράχτης δεν είναι αρκετά ψηλός» για να αναχαιτίσει το ρεύμα προσφύγων και αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Συρία ως μια από τις βασικές αιτίες για τη δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Αν δεν σταθεί δυνατό να τερματιστεί η σύγκρουση σουνιτών και σιιτών, η κατάσταση θα οδηγηθεί σε «ολοκληρωτικό πόλεμο», ο οποίος ενδέχεται να εξαπλωθεί μέχρι και την Ευρώπη, προειδοποίησε ο Φρανσουά Ολάντ.

Τόσο αυτός όσο και η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας με την Τουρκία, της παροχής χρηματικής βοήθειας στις γειτονικές της Συρίας χώρες, αλλά και της ανάγκης να δοθεί περισσότερη βοήθεια και σε Αφρικανικές χώρες από τις οποίες έρχονται πολλοί πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Πηγές:
http://www.theguardian.com/global-development/2015/oct/07/migration-more-prosperous-world-bank-global-monitoring-report-2015-16
και
http://www.dw.com/el/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7/a-18767083


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου