Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται νέος χειρότερος φόρος ακινήτων

Όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στο mega ο Αναπληρωτής Υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, ο ΕΝΦΙΑ το 2015 θα είναι ό,τι και ο ΕΝΦΙΑ του 2014, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές στον φόρο ακινήτων το 2016. Ο νέος φόρος θα έχει άλλο όνομα για ψυχολογικούς αλλά και πολιτικούς λόγους.

Οι ελαφρύνσεις θα αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής αξίας (ως 50.000 ευρώ) οι οποίοι θα απαλλαγούν σε μεγάλο βαθμό, αν όχι πλήρως από τον φόρο ακινήτων.

Επίσης μελετάται η πλήρης απαλλαγή της πρώτης κατοικίας, αλλά για ακίνητα με μικρή αξία και σε συνδυασμό με κοινωνικά κριτήρια.

https://www.youtube.com/watch?v=YjlP9Rvf9HE



Ο Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στο Mega ξεκαθάρισε ότι για το 2016 έχει συμφωνηθεί πως ο στόχος θα είναι 2,65 δις ευρώ και έτσι θεωρείται βέβαιο ότι οι μειώσεις για κάποιους θα σημάνουν επιβαρύνσεις για άλλους.

Έτσι, αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο οι εξοχικές κατοικίες (ως εξοχικά θα θεωρούνται και τα σπίτια στο χωριό;) και τα αγροτεμάχια μεγάλης αξίας εκτός σχεδίου πόλης που σήμερα επιβαρύνονται με ελάχιστο φόρο.

«Άλλο το αγροτεμάχιο στην Κρήτη όπου έχει απόδοση, άλλο το χωράφι στη Μύκονο που δεν είναι χωράφι και άλλο στην Ήπειρο», είπε ο Υπουργός.
Αυτό σημαίνει διαβάθμιση στη φορολόγηση και στα αγροτεμάχια.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε πως το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει το κλειδί για τη φορολόγηση.

Για τις αντικειμενικές αξίες είπε ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου εργάζονται υπερωρίες και δεν προλαβαίνουν, ενώ οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένονται τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή λίγο πριν εκδοθούν τα επόμενα εκκαθαριστικά του νέου φόρου ακινήτων…

Οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δεν θα σημάνουν και μείωση των εσόδων του κράτους, τα οποία θα παραμείνουν στα 2,65 δισ. ευρώ, όπως επεσήμανε 2 φορές ο Υπουργός.



Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, το σχέδιο για τον νέο φόρο στα ακίνητα περιλαμβάνει 5 βασικές αλλαγές και παρεμβάσεις:

- Καθιέρωση ενός χαμηλού αφορολόγητου ορίου για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογούμενου.
Τα σενάρια για το ύψος του αφορολόγητου κινούνται μεταξύ 20.000 - 50.000 ευρώ και το τελικό ύψος του θα εξαρτηθεί από τις άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου και τον συμπληρωματικό φόρο.

Αν το αφορολόγητο διαμορφωθεί στα 50.000 ευρώ, το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο ενώ με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα αυξηθεί ο αριθμός των φορολογουμένων που διαθέτουν μικρής αξίας περιουσία.

- Παρεμβάσεις στις κλίμακες υπολογισμού του κύριου φόρου με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια των τιμών ζώνης.
Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία, για παράδειγμα μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, για τις οποίες ο συντελεστής φόρου είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ που σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

- Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας (στα αστικά ακίνητα) που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.
Συζητείται το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

- Επανεξέταση των απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.ά).

- Αύξηση της φορολογίας για τα εξοχικά και τις πολυτελείς κατοικίες, καθώς και για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα νησιά.



Όπως καταλαβαίνουμε, ο στόχος είναι η εξόντωση όσων διαθέτουν ακίνητη περιουσία, καθώς δεν θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από αυτήν, αλλά η κατοχή.

Φυσικά, κανένας δεν ενδιαφέρεται να μάθει με πόσο κόπο και ποιες θυσίες δημιουργήθηκε η «μεγάλη ακίνητη περιουσία» που έχουν κάποιοι.

Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τους δανειστές είναι η στοχοποίηση όσων διαθέτουν ακίνητα, βαφτίζοντάς τους πλούσιους, ενώ δεν είναι.

Επίσης γίνεται προσπάθεια παράδοσης των ακινήτων στο κράτος, υπό την αδυναμία καταβολή των άδικων φόρων.

Ποιοι επιβραβεύονται;
Αυτοί που στη ζωή τους δεν έκαναν ποτέ οικονομία, δεν προσπάθησαν ποτέ να αγοράσουν ένα σπίτι ή και δεύτερο, καθώς ξόδευαν όλα τους τα εισοδήματα στην καλοπέραση (λούσα, σπατάλες, ποτά, ξενύχτια κλπ).


Με πληροφορίες από το newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου