Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Οι δανειστές καταστρέφουν τις Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Μετά τον τουρισμό που δέχτηκε το χαστούκι του 23% στον ΦΠΑ, ένας ακόμα ισχυρός κλάδος της Ελληνικής οικονομίας, η φαρμακοβιομηχανία, μπαίνει στο στόχαστρο των αρπακτικών της τρόικα.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους φορείς του κλάδου, που μίλησαν για κίνδυνο κατάρρευσης της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας!

Με πρόσχημα το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, που απαιτούν οι δανειστές να εφαρμοστεί, η εγχώρια παραγωγή θα καταστεί απαγορευτική και το κενό θα σπεύσουν να καλύψουν οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες, προμηθεύοντας το σύστημα υγείας με αμφίβολης ποιότητας σκευάσματα.

Όπως έγραψαν οι εφημερίδες Αγορά και Δημοκρατία, το βρώμικο παιχνίδι της τρόικα θα υλοποιηθεί μέσα από το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων για να περάσουμε την πρώτη αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη έχει ήδη συρρικνωθεί στην Ελλάδα στα 178 ευρώ (στον ΟΟΣΑ υπερβαίνει τα 320 ευρώ).

Στον αντίποδα, τα Ελληνικά γενόσημα φάρμακα αποζημιώνονται από τα ταμεία με έκπτωση τουλάχιστον 70%!

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στον Real FM δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Σαφώς και δεν είναι καλύτερο αυτό που προτείνει η τρόικα για τον ασθενή και τα ταμεία. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο εισαγόμενο, ξένης εταιρείας, που πωλείτο το 2010 προς 30 ευρώ, η Ελληνική εταιρία το δίνει σήμερα με 70% έκπτωση, στα 9 ευρώ. Η τρόικα έρχεται και λέει ότι τα 9 ευρώ αυτά, θα πρέπει να πάνε στα 2 ή στα 3 ευρώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα το χρησιμοποιήσει το ταμείο και ο ασθενής, δεν θα υπάρχει στην αγορά, θα φύγει. Δεν θα υπάρχει γιατί δεν μπορεί να παραχθεί με το κόστος αυτό και δεν θα υποστηριχθεί από το σύστημα. Διότι όλο το σύστημα πηγαίνει σε φάρμακα που έχουν κάποια οικονομική τιμή, που να είναι σε ένα επίπεδο και ο φαρμακοποιός να το προωθεί και ο καταναλωτής να το εμπιστεύεται. Όταν πάψει να υπάρχει, εμείς θα πάρουμε ένα ακριβότερο εισαγόμενο. Η ουσία είναι η υποκατάσταση».

«Αυτό που γίνεται είναι πραγματικά το απόλυτο παράδοξο. Ενώ από τη μία λέμε ότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να πληρώσουμε προφανώς και τα δανεικά, αλλά και να μπορέσει η Ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει, πρέπει να έχουμε ανάπτυξη να υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις που παράγουν, να δημιουργούν θέσεις εργασίας, να πληρώνουν εισφορές και φόρους τελικώς αυτό το οποίο ζητεί η τρόικα στον συγκεκριμένο χώρο τον δικό μας με κορύφωση αυτό το οποίο κάνει το τελευταίο διάστημα είναι ακριβώς το ανάποδο» συμπλήρωσε ο κ. Τρύφων.

Και συνέχισε:
«Χωρίς κανένα όφελος για τα ταμεία και το κράτος μέσα σε έναν κλειστό προϋπολογισμό να διαλύσει οποιαδήποτε έννοια Ελληνικής παραγωγής και εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Αυτό γίνεται διότι πάνε να εφαρμοστούν και ζητούν να εφαρμοστούν μέτρα, τα οποία σημειωτέον δεν πιστεύει και υποστηρίζει κανένας Έλληνας υπουργός σε κανένα κόμμα, αλλά επιμένει η τρόικα».

Στο ερώτημα αν οι εκπρόσωποι των θεσμών επιθυμούν να ευνοήσουν τις βιομηχανίες των χωρών τους ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας απάντησε:
«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κάποιες βιομηχανίες του εξωτερικού που ευνοούνται πάρα πολύ από αυτό το πράγμα. Αυτές οι βιομηχανίες έχουν και το συνδικαλιστικό τους όργανο στις Βρυξέλλες. Αν τα συνδυάσει κανείς έχουν σχέση και με το ποια είναι η πολιτική των πολυεθνικών παγκοσμίως. Αυτό το πράγμα, κατά περίεργη σύμπτωση, έρχεται και το υποστηρίζει εδώ η τρόικα. Εδώ δεν μιλάμε όμως για μία παρέμβαση που θα δημιουργήσει εξοικονόμηση στο κράτος».

Στο ερώτημα αν οι εισηγήσεις της τρόικας στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας είναι καλύτερες για τον ασθενή και για τα ταμεία ο κ. Τρύφων ήταν κατηγορηματικός:
«Σαφώς όχι. Η πρόταση των θεσμών είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργεί μόχλευση, στρεβλώνει την αγορά και οδηγεί σε ολιγοπώλιο».

Όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν για την Ελληνική παραγωγή ο κ. Τρύφων τόνισε:
«Η Ελληνική παραγωγή δεν θα υπάρχει. Οι Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παράγουν εδώ και 50 χρόνια αξιόπιστα φάρμακα που εξάγονται σε πάρα πολλές χώρες, κυρίως για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μπορούμε με μία έκπτωση 70% από την αρχική τιμή να καλύψουμε άνω του 60% των αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αντί να το εκμεταλλευτεί αυτό η κυβέρνηση και να μοιραστεί σωστά η πίτα, έρχονται εξωτερικές παρεμβάσεις οι οποίες είναι μονομερείς».

Οργισμένος για τα σχέδια της τρόικα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος μιλώντας στον Real FM είπε χαρακτηριστικά:
«Καταστρέφεται η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

Τι θα αφήσουν να λειτουργήσει στην Ελλάδα οι δανειστές;
Αν κλείσουν όλες οι βιομηχανίες, που θα βρει δουλειά ο κόσμος;
Στο τέλος μέχρι και τις καφετέριες θα κλείσουν, προς όφελος των πολυεθνικών αλυσίδων…



Με πληροφορίες από τα crashonline.gr και real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου